εκλογικός-νόμος-πού-δεν-βγαίνουν-τα-κ-104800
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 02.07.2016 | 01:19

Εκλογικός νόμος: Πού (δεν) βγαίνουν τα κουκιά – Έρχεται ψήφος στα 17

Τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντπολίτευσης μετράει η κυβέρνηση μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο που είναι (εν δυνάμει) απλή αναλογική με πλήρη κατάργηση του μπόνους και διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει μόνο ένα σίγουρο «ναι», αυτό της Ένωσης Κεντρώων (9 βουλευτές) με τον Β. Λεβέντη να δηλώνει πως «οποιος αρνηθεί ψήφο εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη για να έρθει στην εξουσία ισχυρός και ίσως αυτοδύναμος, κλέβοντας 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα. Θεωρούμε ότι όποιος το πράξει αυτό, θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό, ο οποίος κατά πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Τα τρία «ίσως» και δύο «όχι»

Στην επόμενη κατηγορία είναι τα τρία «ίσως» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ αλλά και της ΧΑ για την οποία ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι».

-Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (16 βουλευτές) μέσω της Φώφης Γεννηματά που έχει το βλέμα στραμένο περισσότερο στο εσωτερικό του κόμματός της και τον Β. Βενιζέλο παρά προς την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει πέντε προϋποθέσεις (σ.σ. εκ των οποίων μόνο οι τρεις ικανοποιούνται από την κυβερνητική πρόταση) για να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο:

α) Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών

β) Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%.

γ) Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

δ) Ψήφο στα 17

ε) Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.

Ωστόσο, η στάση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την αντίδραση του εταίρου του,  προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, που έχει ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής.

-Το ΚΚΕ (15 βουλευτές) διαφωνεί με τη διατήρηση του ορίου του 3% που θεωρεί ότι «νοθεύει» την απλή αναλογική, ωστόσο πηγές του κόμματος έλεγαν ότι συμφωνεί με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την ψήφο στα 17, διατάξεις τις οποίες και θα υπερψηφίσει.  Ωστόσο δεν είναι σαφές τι θα κάνει επί της Αρχής καθώς το 3% αποτελεί εμπόδιο για την υπερψήφιση του νόμου.

-Η ΧΑ (18 βουλευτές) με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα τονίζοντας ότι «η Χρυσή Αυγή θα υποστηρίξει το συμφέρον του ελληνικού λαού και θα είναι κατ΄ ουσίαν ρυθμιστής στην ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο» είπε. Ωστόσο, η συνέχεια της δήλωσης Μιχαλολιάκου ότι «τα μεγαλύτερα εγκλήματα εις βάρος του ελληνικού λαού πραγματοποιήθηκαν από αυτοδύναμες κυβερνήσεις», δείχνει, αν μη τι άλλο, θετική διάθεση απέναντι στην (εν δυνάμει) απλή αναλογική της κυβέρνησης.

Κατηγορηματικό «όχι» από ΝΔ και Ποτάμι

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται η ΝΔ (75 βουλευτές) και το Ποτάμι (10) που λένε κατηγορημαικά «όχι» στον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης. «Την ημέρα που σε εκατομμύρια Έλληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή δίνει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου – οπερέτα. Βαθιά απομονωμένη από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναζητεί συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της. Δεν θα τα καταφέρει», τονίζει σε ανακοινωση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενώ το Ποτάμι καλεί όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση «να μη συναινέσει στον τυχοδιωκτισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Τα αριθμητικά δεδομένα

Με βάση τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των κομμάτων η κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει βάσιμα ότι θα το νομοσχέδιο θα λάβει 200 ψήφους επί ορισμένων άρθρων του, δύδκολο όμως είναι να γίνει και κάτι ανάλογο επί της Αρχής. Κι αυτό γιατί ΣΥΡΙΖΑ (144) και ΑΝΕΛ (9) συγκεντρώνουν 153 βουλευτές. Σ’ αυτούς προσθέτουμε και τους 9 της Ένωσης Κεντρώων και φτάνουμε τους 162. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα: Με τους 49 βουλευτές Δημοκρατικής Συμπαράταξης (16), ΚΚΕ (15) και ΧΑ (18), το ν/σ όχι μόνο φτάνει αλλά και ξεπερνάει κατά 11 ψήφους τους 200 που χρειάζεται για να εφαρμοστεί από την επόμενη και όχι τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, πλην, ίσως, της ΧΑ, τα άλλα δύο κόμματα δεν δείχνουν διατεθιμένα να ψηφίσουν «ναι» επί της Αρχής παρά μόνο επί των άρθρων: Η Δημοκρατική  Συμπαράταξη και το ΚΚΕ για την ψήφο στα 17 (άρθρο 1) και το ΚΚΕ για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών (άρθρο 3)

Καθώς στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «η ισχύς των άρθρων 2 και 3 αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, των ανωτέρω άρθρων εφαρμοζομένων από τις αμέσως επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε και αν αυτές διεξαχθούν, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών», αυτό πρακτικά σημαίνει ότι:

-Εφόσον υπερψηφίσει και η ΧΑ, τότε το νομοσχέδιο μπορεί να λάβει επί της Αρχής 180 ψήφους + 1 του Θανάση Θεχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ + 2 των ανεξάρτητων Σ. Παναγούλη και Ν. Νικολόπουλου (σ.σ. οι άλλοι δύο Χ. Θεοχάρης και Λ. Γρηγοράκος αναμένεται να καταψηφίσουν), δηλαδή, στο σύνολο 183 ψήφους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη – διαφορροποίηση, για παράδειγμα από το Ποτάμι, το άρθρο 3 για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές ακόμη κι αν προστεθούν οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ (σ.σ. φτάνουμε τους 198), ενώ αντίθετα το άρθρο 2 για την ψήφο στα 17 μοιάζει πιο εύκολο να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές μιας και εκτός από το ΚΚΕ, συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, μπορεί να λάβει 214 ψήφους.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες

ΣΥΡΙΖΑ: 144 βουλευτές

ΝΔ: 75

Χ.Α: 18

Δημοκρατική Συμπαράταξη: 16

ΚΚΕ: 15

ΠΟΤΑΜΙ: 10

ΑΝΕΛ: 9

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 9

Ανεξάρτητοι βουλευτές: 4 (Σ. Παναγούλης, Ν. Νικολόπουλος, Χ. Θεοχάρης και Λ. Γρηγοράκος).