κολυδάς-ένα-απλό-παράδειγμα-δείχνει-51514
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.03.2017 | 20:55

Κολυδάς: Ένα απλό παράδειγμα «δείχνει» τον καιρό που θα έχουμε τη Μ. Εβδομάδα

Διαβάστε την πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά για το ερχόμενο Πάσχα, παρμένη από το προσωπικό του ιστότοπο:

Λίγο «τραβηγμένη» είναι η παραπάνω παροιμία που χρησιμοποιώ για να ξεκινήσω αυτό το άρθρο , αλλά έτσι κι αλλιώς μου φαίνεται οτι έτσι θα αναγκαζόμαστε να μιλάμε για τον καιρό ειδικά στις «μακροπρόθεσμες προβλέψεις» , όταν  προσπαθούμε να αποδείξουμε οτι δεν είμαστε …ελέφαντες ή μάγοι!  Όπως και φέτος έτσι και πέρσι , τέτοια εποχή διαβάζαμε στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο την είδηση «Έρχεται η μεγάλη Πασχαλινή καταιγίδα Super Easter Storm μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα. Θα δώσει πολλές καταιγίδες και ψυχρό καιρό σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Δεν αποκλείεται ωστόσο άλλες μέρες να έχουμε αρκετή ζέστη και άλλες μέρες να έχουμε ψύχρα για την εποχή μέσα στις γιορτές του Πάσχα». Όπως βλέπετε ο καιρός του Πάσχα τα είχε όλα!

Αν και συνεχώς όλοι οι μετεωρολόγοι –όσοι τουλάχιστον σεβόμαστε το επάγγελμά μας- έχουμε επισημάνει στα ΜΜΕ πως δεν υφίσταται επιχειρησιακή πρόγνωση καιρού άνω των 6 ημερών, ωστόσο ακόμα και «σοβαρά» ειδησεογραφικά site εξακολουθούν να αναπαράγουν τέτοια θέματα που τα παίρνουν από δεύτερης ποιότητος πηγές. Το θέμα αυτό το έχω θίξει σε πρόσφατο άρθρο μου. Οι όποιες αναφορές για μακροπρόθεσμες «προγνώσεις» είναι συνήθως ανυπόγραφες και χρησιμοποιούν επιλεκτικά επιστημονικούς όρους ή πληροφορίες από επίσημες ιστοσελίδες, ενώ επιλέγουν να αγνοήσουν την κοινώς αποδεκτή στην επιστημονική κοινότητα χαοτική συμπεριφορά της ατμόσφαιρας που έχει ως συνέπεια την αδυναμία επιχειρησιακής πρόγνωσης άνω των 6 ημερών. Βέβαια σε πειραματικό επίπεδο γίνονται μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις, που θα τις αναλύσουμε παρακάτω,  ωστόσο σε καμία περίπτωση οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι δεν τις χρησιμοποιούμε επιχειρησιακά. Αν είχε καταφέρει η επιστήμη της μετεωρολογίας να κάνει αξιόπιστες προγνώσεις σε τέτοιο χρονικό βάθος, τότε θα είχαν εξαλειφθεί οι αστοχίες στις προγνώσεις μίας ή δύο ημερών.

ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

px1

Για το ποιά θα είναι η μέση θερμοκρασιακή κατάσταση την «επίμαχη» εβδομάδα του φετινού Πάσχα μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες απο την επίσημη ιστοσελίδα του JRC (Joint Research Center)  στα πλαίσια του προγράμματος EFFIS.  Παραπάνω βλέπετε τις αποκλίσεις των θερμοκρασιών και στην κάτω εικόνα του υετού για την εβδομάδα 10-16 Απριλίου . Με μια απλή ανάγνωση των χαρτών και χωρίς να είμαστε μετεωρολόγοι, είναι εμφανές ότι θα έχουμε (;) θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες απο την μέση τιμή και υετό κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι και δεν θα βρέξει ή οτι σε κάποιες περιοχές δεν θα έχει περισσότερη ψύχρα απ΄ ότι συνήθως .

Παρότι τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν απο το τελευταίο τρέξιμο του μοντέλου με χθεσινά στοιχεία (της 27ης  Μαρτίου)  ,από το πλέον αξιόπιστο Ευρωπαικό Μοντέλο ECMWF αυτό δεν σημαίνει οτι και τελικά τα δεδομενα αυτά θα επαληθευτούν . Για να γίνει κατανοητό διαβάστε την παρακάτω ανάλυση για μια τοπική πρόγνωση της Αθήνας.

Ας δούμε για παράδειγμα , το πώς θα κυλήσουν οι θερμοκρασίες σε τοπικό επίπεδο στην Αθήνα . Ένα σημαντικό στοιχείο της ατμόσφαιρας που ερευνούμε είναι η τάση της θερμοκρασίας στα 850 mb (περίπου στα 1500 μέτρα υψόμετρο) .

px2a

Την πρώτη Απριλίου, δηλαδή σε 3 μέρες από σήμερα ,  υπάρχουν τρεξίματα του μοντέλου για θερμοκρασία -1 (σημείο α)  και θερμοκρασία 4 (σημείο β) . Οι τιμές αυτές αποκλίνουν κατά 5 βαθμούς .  Μεταξύ του σημείου α και β η «μαύρη» γραμμή που αποτελεί και τον μέσο όρο υπάρχει μια εκτίμηση της θερμοκρασίας στους 2,5 βαθμούς περίπου.

px3b

Αν πάμε τώρα στις 11 Απριλίου τότε το χάσμα των προγνωστικών τιμών μεγαλώνει και στη μια περίπτωση έχουμε 0 βαθμούς (σημείο γ) και την ίδια μέρα 15 (σημείο δ) . Δηλαδή για την ίδια μέρα υπάρχει προγνωστικό χάσμα 15 βαθμών Κελσίου!  Την ίδια μέρα η  «μαύρη» γραμμή δείχνει περίπου 8 βαθμούς . Απο τις προβλεπόμενες αυτές τιμές στα 850 mb για να εκτιμήσουμε ποιά θερμοκρασία θα έχουμε στην επιοφάνεια προσθέτουμε κατά κανόνα 12 βαθμούς Κελσίου. Σαν ποιό λογικό λοιπόν φαίνεται οτι θα έχουμε 8+12=20 βαθμούς Κελσίου στις 11 του μηνός , αλλά σκεφτείτε οτι απο την άλλη μεριά υπάρχει το «σενάριο» 0+12=12 και 15+12=27 , δηλαδή οτι οι μέγιστες τιμές μπορεί να βρίσκονται μεταξύ 12 και 27 βαθμών!  Με άλλα λόγια «ήξεις αφήξεις…»

Ανάλογα συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε και για τις βροχοπτώσεις (στο κάτω μέρος του διαγράμματος) , όπου διαφαίνεται τάση για κάποιες παροδικές βροχές στα επίπεδα εως και 6-7 mm μετά τις 5 Απριλίου. Με τα παραπάνω μπορεί να μην κάνω μιά εμπεριστατωμένη ανάλυση , όμως νομίζω ότι είναι κατανοητό γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε από τόσο νωρίς το καιρό του Πάσχα . Πολυ απλά , γιατί οι προγνώσεις και οι τιμές τους αποκλίνουν τόσο πολύ στο πέρασμα του χρόνου.  Γιατί δεν είμαστε …θεοί!

Μην παρασύρεστε λοιπόν από βαρύγδουπους τίτλους.  Η ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα -όπως έλεγα και πέρσι σε ανάλογες αναρτήσεις- δεν είναι για …παιχνίδι ή για κλίκς. Πρέπει να είναι πάνω από όλα υπεύθυνη , από έγκυρες πηγές και να σέβεται τους πολίτες.