δείτε-τι-απελευθερώνει-μια-πλύση-ρο-88068
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.10.2016 | 19:49

Δείτε τι «απελευθερώνει» μια πλύση ρούχων στο περιβάλλον

Περισσότερες από 700.000 μικροσκοπικές ίνες απελευθερώνονται στο αποχετευτικό σύστημα κατά τη διάρκεια κάθε χρήσης ενός πλυντηρίου ρούχων, με πολλές εξ αυτών πιθανόν να περνούν μέσα από την επεξεργασία των λυμάτων στο περιβάλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ εξέτασε τη μάζα, την αφθονία και το μέγεθος των ινών που βρίσκονται στα απόβλητα λύματα μετά από πλύσεις συνθετικών υφασμάτων στις συνηθισμένες θερμοκρασίες των 30 και 40 βαθμών Κελσίου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ίμοντεν Νάπερ και τον καθηγητή Ρίτσαρντ Τόμπσον, ανακάλυψαν ότι εκατοντάδες χιλιάδες μικροσκοπικά συνθετικά σωματίδια απελευθερώνονται σε κάθε πλύση, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη σχετική έρευνα του ίδιου πανεπιστημίου.

«Η ποσότητα των μικροπλαστικών στο περιβάλλον αναμένεται να αυξηθεί κατά τις επόμενες δεκαετίες, και υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές επιβλαβείς συνέπειες σε περίπτωση κατάποσης», αναφέρει η έρευνα.

Για τους σκοπούς της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν μια σειρά από αντικείμενα πολυεστέρα, μείγματος πολυεστέρα-βαμβακιού και ακρυλικών υφασμάτων, τα οποία πλύθηκαν στους 30 και 40 βαθμούς χρησιμοποιώντας διάφορους συνδυασμούς απορρυπαντικού και μαλακτικού. Οι ίνες στη συνέχεια συλλέχθηκαν από την εκροή αποβλήτων και εξετάστηκαν χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, για τον προσδιορισμό διαφορών μεταξύ των μεθόδων.

Η έρευνα έδειξε ότι ένα μέσο φορτίο πλύσης έξι κιλών μπορεί να απελευθερώσει 137.951 ίνες από ύφασμα μείγματος πολυεστέρα-βαμβάκι, 496.030 ίνες από πολυεστέρα και 728.789 από ακρυλικό. Το μείγμα πολυεστέρα-βαμβακιού απελευθερώνει λιγότερες ίνες από τους άλλους τύπους υφασμάτων, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές μεθόδους, ωστόσο, η προσθήκη βιο-απορρυπαντικών ή μαλακτικών τείνει να απελευθερώνει περισσότερες ίνες.

«Τα κοινωνικά οφέλη της κλωστοϋφαντουργίας είναι αδιαμφισβήτητα, και έτσι κάθε εθελοντική ή πολιτική παρέμβαση θα πρέπει να κατευθύνεται προς τις αλλαγές στο σχεδιασμό της βιομηχανικής παραγωγής ή της διήθησης των λυμάτων», δήλωσε ο καθηγητής Τόμπσον στα πλαίσια εξέτασης από σχετική κυβερνητική επιτροπή.