σκουρλέτης-μικρές-αλλαγές-στο-χωροτα-57178
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 02.03.2017 | 15:33

Σκουρλέτης: Μικρές αλλαγές στο χωροταξικό –Ανοιχτοί για την τετραετία

Μόνον επιλεκτικές αλλαγές που θα αφορούν νησιωτικούς και ορεινούς δήμους πρόκειται να προωθήσει το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη που θα γίνει στα μέσα τους τρέχοντος έτους. Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης απαντώντας σε σχετική ερώτησή της aftodioikisi.gr κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου. «Δεν είναι στις προθέσεις μας να ανοίξουμε αυτό το θέμα. Θα το ανοίξουμε επιλεκτικά για πολύ συγκεκριμένους νησιωτικούς και ηπειρωτικούς δήμους. Δεν μιλάμε για γενικευμένη συζήτηση. Οφθαλμοφανείς μόνο. Το λέω αυτό από την αρχή για να μην ανοίξει κανενός η όρεξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Όσον αφορά το θέμα της μείωσης της θητείας των δημάρχων και των περιφερειαρχών από πέντε, που είναι σήμερα, σε τέσσερα χρόνια που προτείνει το ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «δεν υπάρχει επιχείρημα γιατί θα πρέπει να είναι την ίδια μέρα» οι Αυτοδιοικητικές εκλογές και οι Ευρωεκλογές. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «είμαστε ανοιχτοί σε παρατηρήσεις σε αυτό το θέμα».

To πλήρες κείμενο της ερώτησης και της απάντησης: 

Χ. ΒΟΥΖΑΣ («aftodioikisi.gr»): Ήθελα να ρωτήσω, σε σχέση με την Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”, δεν έχουμε δει το πόρισμα, θα το δούμε, αλλά πληροφορίες λένε ότι μέσα στο πόρισμα  λέει ότι δε θα πειράξετε το χωροταξικό θέμα, στο οποίο δεν αναφερθήκατε.  Θα ήθελα λοιπόν να μου πείτε αν όντως είναι στις προθέσεις σας να μην υπάρξουν αλλαγές στο χωροταξικό.

Και όσον αφορά το θέμα της μη χρονικής  ταύτισης μεταξύ ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών, την πενταετία δηλαδή,  αν επιβεβαιώνεται αυτό, ότι θα πάμε σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές κάθε 4 χρόνια. Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Σωστά επισημαίνετε ότι δεν αναφέρθηκα στο χωροταξικό, διότι όπως έχει ειπωθεί και σε άλλες στιγμές, δεν είναι στην πρόθεσή μας ν’ ανοίξουμε  γενικά αυτό το θέμα. Και πολύ περισσότερο στις δεδομένες συνθήκες για τη χώρα. Θα το ανοίξουμε όμως επιλεκτικά για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως διάφορους νησιωτικούς Δήμους ή ορεινούς Δήμους. Αλλά δε μιλάμε για μια γενικευμένη συζήτηση γύρω απ’ αυτό το θέμα.       Υπάρχουν  νομίζω κάποιες οφθαλμοφανείς περιπτώσεις που χρήζει να υπάρξει πια ένα επανακαθορισμός στα όρια των  Δήμων. Μόνο σ’ αυτές  τις περιπτώσεις που σας ανέφερα. Δεν είναι δηλαδή ένα μεγάλο κεφάλαιο που θα μας απασχολήσει και το λέω τώρα από  την αρχή για να μην ανοίξει κανενός η όρεξη.

Είναι μια πρόταση αυτή. Το αν δηλαδή θα πρέπει να επανέλθουμε στην τετραετία ή να παραμείνουμε στην πενταετία και στον απόλυτο συγχρονισμό με τις ευρωεκλογές. Θα έλεγα ότι η συσχέτιση των περιφερειακών εκλογών και των τοπικών με τις ευρωεκλογές δεν έχει καμία λογική συνάφεια. Δεν υπάρχει κάποιο επιχείρημα γιατί θα πρέπει  να είναι την ίδια ημέρα.

Είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε, υπάρχει αυτή η πρόταση που αναφερθήκατε, είμαστε ανοιχτοί στις παρατηρήσεις  πάνω σ’ αυτό το θέμα. Σε πάρα πολλά  θέματα όπως θα καταλάβατε, κι αυτό το λέω και για τις  επόμενες ερωτήσεις, είναι προτάσεις οι οποίες είναι ανοιχτές σε παρατηρήσεις, αντιρρήσεις και τροποποιήσεις.

H απάντηση του Κ. Πουλάκη για το θέμα: 

Προσπαθούμε, να συνδέσω κάτι, εάν έχει μείνει κάτι από τις δυο μεγάλες μεταρρυθμίσεις οι οποίες γίνανε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης», στη συνείδηση της κοινωνίας, των πολιτών έχει μείνει μόνο χοντρικά το χωροταξικό και το αριθμητικό μέγεθος. Το πώς πηγαίναμε από τους 6.500 δήμους στο 325, χωρίς να έχει βγει στην επιφάνεια το ότι συγχρόνως κάθε τέτοια μεταρρύθμιση ήταν και ένας μικρός ή μεγάλος «κορσές» στην ίδια την Αυτοδιοίκηση, στον τρόπο λειτουργίας της και πώς σταματούσαν να λειτουργούν περίπου ή περισσότερο, οι δημοκρατικοί θεσμοί.

Εμείς θέλουμε αυτό το πράγμα να το κάνουμε τούμπα, γι’ αυτό και είπε και ο Υπουργός ότι δεν είναι το χωροταξικό στις προτεραιότητές μας. Αυτό είναι για κάποιες ακραίες περιπτώσεις. Τις «ζωγράφισε» κιόλας, τις σχεδίασε. Αλλά αυτό που θέλουμε να δώσουμε είναι να μείνει αυτή η μεταρρύθμιση με οποιοδήποτε όνομα, που ρωτήσατε ποιο θα είναι το όνομά του, να έχει όχι το νούμερο, δηλαδή ότι κάνανε τους τόσους, τόσους. Δηλαδή το χωροταξικό. Αλλά, να μείνει με τη σφραγίδα ότι η δημοκρατία, η συμμετοχή έρχεται στο επίκεντρο των αυτοδιοικητικών πολιτικών αποφάσεων.