έρχεται-νομοσχέδιο-για-τα-εξ-αποστάσε-52746
ΠΑΙΔΕΙΑ | 22.03.2017 | 20:26

Έρχεται νομοσχέδιο για τα εξ αποστάσεως πτυχία και τις μεταπτυχιακές σπουδές

Σαφή αναφορά ότι στο επόμενο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη βδομάδα, θα υπάρξει ρύθμιση για τα εξ αποστάσεως πτυχία και τις μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και ζητήματα που αφορούν στη διοίκηση των πανεπιστημίων, έκανε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου από τη Λευκωσία, όπου βρίσκεται για την υπουργική διάσκεψη, με θέμα: «Διασφάλιση της δημοκρατίας μέσα από την εκπαίδευση».

Ο κ. Γαβρόγλου,σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Κώστα Καδή στο περιθώριο της διάσκεψης, σημείωσε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο για τα εξ αποστάσεως πτυχία και επισήμανε ότι «είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο θέμα και θέλει μεγάλη προσοχή για να μην υποβαθμιστεί η παρεχόμενη εκπαίδευση».

Απαντώντας σε ερώτηση για την ποιότητα των πτυχίων, κυρίως των μεταπτυχιακών που παρέχουν και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου, ο κ. Γαβρόγλου αναγνώρισε ότι «υπάρχουν κάποια προβλήματα» και ανέφερε ότι αυτά πρέπει να διευθετούνται με ακαδημαϊκά κριτήρια. «Δεν είναι θέμα των πολιτικών ηγεσιών. Πρέπει να αφεθεί στα πανεπιστήμια και στους οργανισμούς πιστοποίησης», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν λύσεις.

Ο Έλληνας υπουργός ανακοίνωσε ότι προχθές υπέγραψε την υπουργική απόφαση για τις μετεγγραφές των Κυπρίων φοιτητών σε ελληνικά πανεπιστήμια. Ο Κύπριος ομόλογος του εξέφρασε θερμές ευχαριστίες, λέγοντας ότι λύθηκε ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο εκκρεμούσε για πολλά χρόνια. Με την υπουργική απόφαση, είπε, αδέλφια οικογενειών με οικονομικά προβλήματα θα μπορούν, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, να φοιτούν στην ίδια πόλη.

Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν πρόγραμμα συνεργασίας των δύο υπουργείων για την προσεχή πενταετία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά δράσεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ανταλλαγές μαθητών, φοιτητών και πανεπιστημιακών.

Ο Κύπριος υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα διαχρονικά, ιδιαίτερα δε μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 και μέχρι σήμερα, στηρίζει συνεχώς την Κύπρο και το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα. «Τα εκπαιδευτικά συστήματα Κύπρου και Ελλάδος αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και μέσα από τέτοιες συμφωνίες μπορούμε να προχωρήσουμε με στέρεα βήματα μπροστά» δήλωσε ο κ. Καδής.

Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι το ταξίδι του στην Κύπρο έχει και συμβολικό χαρακτήρα, γιατί είναι το πρώτο εκτός Ελλάδος με την ιδιότητα του υπουργού.

Δείτε ολόκληρες τις δηλώσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας από τους κ.κ. Γαβρόγλου και Καδή.

Υπουργός Παιδείας & Πολιτισμού κ. ΚΑΔΗΣ: «Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συναντιόμαστε σήμερα με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας τον κ. Γαβρόγλου, στο πλαίσιο της υπουργικής συνάντησης που διοργανώνεται εδώ στη Λευκωσία στο θέμα της διασφάλισης της Δημοκρατίας μέσω της εκπαίδευσης, για να υπογράψουμε μια σημαντική συμφωνία συνεργασίας. Μια συμφωνία η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τις πέρα από άριστες θα έλεγα σχέσεις των δυο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης. Η συμφωνία μας περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις σε θεματικές περιοχές, αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ανταλλαγές μαθητών, φοιτητών , πανεπιστημιακών, συνεργασία σε διάφορα θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τεχνικής εκπαίδευσης, ανώτερης εκπαίδευσης και θα έλεγα ότι θεμελιώνει ακόμη περισσότερο αυτό που έχουμε ήδη δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω με την ευκαιρία αυτή, να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχρονικά, ιδιαίτερα μετά τα χρόνια της τουρκικής εισβολής και μέχρι σήμερα, στηρίζει συνεχώς την Κύπρο και ειδικότερα το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα. Είτε με την αποστολή εκπαιδευτικού υλικού, είτε μέσα από συνεργασίες που έχουν τα δυο εκπαιδευτικά συστήματα και με άλλους τρόπους. Αυτή η στήριξη και η συνεργασία είναι συνεχής και θα ήθελα Υπουργέ μου να σας ευχαριστήσω θερμά για αυτή σας τη συμβολή. Και τα δυο εκπαιδευτικά συστήματα αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικές προκλήσεις και είμαι βέβαιος ότι μέσα από τέτοιου είδους συμφωνίες μπορούμε ο ένας να μάθουμε από τον άλλο, για να προχωρήσουμε με πιο στέρεα βήματα μπροστά. Σας ευχαριστώ λοιπόν, σας καλωσορίζω στην Κύπρο και είμαι βέβαιος ότι η συμφωνία που έχουμε υπογράψει θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω συνεργασίες ανάμεσα στα δυο Υπουργεία».

Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου: « Σας ευχαριστώ και εγώ. Είναι το πρώτο μου ταξίδι ως Υπουργός Παιδείας εκτός Ελλάδας και έχει ένα συμβολισμό ότι είναι στην Κύπρο. Και πραγματικά χαίρομαι που μας δίδεται η ευκαιρία να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία, η οποία έχει μια ιστορία από το 1993 και ανανεώνεται ανά πέντε έτη και τώρα έχουμε υπογράψει μια συνέχεια εκσυγχρονίζοντας την ίδια τη συμφωνία. Απλώς θέλω να συμπληρώσω σε αυτά που είπε ο κ. Υπουργός ότι η επόμενη πενταετία θα είναι ενδεχομένως, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πενταετίες για θέματα εκπαίδευσης, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας αλλά κυρίως και πανεπιστημιακή. Νομίζουμε ότι γίνονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα διεθνώς και θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουν αυτά να ενταχθούν σε ένα περίπλοκο σύστημα που είναι η εκπαίδευση και οι δυνατότητες που θα μας δίδονται για συζητήσεις και πρωτοβουλίες.»

Ερώτηση δημοσιογράφου: Υπάρχει ένα θέμα αναγνώρισης μονοετών μεταπτυχιακών πτυχίων που προσφέρουν κυπριακά παν/μια. Υπάρχει διευθέτηση της συμφωνίας; Γίνονται κάποια βήματα προς αυτή τη διευθέτηση, τι ακριβώς γίνεται;

Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου : «Η συμφωνία όπως καταλαβαίνετε έχει στρατηγικό χαρακτήρα και δεν αφορά τέτοιου είδους θέματα. Όντως υπάρχουν κάποια προβλήματα και θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής. Ο στόχος της ποιότητας των πτυχίων και κυρίως όταν αναγνωρίζονται μεταπτυχιακά πρέπει να είναι το βασικό μας κριτήριο σε αυτές τις διαδικασίες. Υπήρξαν προβλήματα και παλαιότερα, τα διευθετήσαμε και τα διευθετήσαμε με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίζουν να διευθετούνται πάλι με τα ίδια κριτήρια. Δεν είναι ένα θέμα νομίζω που αφορά τις πολιτικές ηγεσίες. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αφεθεί στα παν/μια , στους οργανισμούς πιστοποίησης, που καταλαβαίνω ότι υπάρχει τώρα και στην Κύπρο και είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν λύσεις».

Ερώτηση: Το υπουργείο σας κάνει λόγο για «ύποπτα πτυχία» από την Κύπρο για πτυχία που αποκτούνται εξ αποστάσεως. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό;Τι θα γίνει μεταξύ Υπουργείων;

Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου : «Αποκλείεται να έχει λεχθεί η λέξη «ύποπτα πτυχία». Αυτό πρέπει να το διευκρινίσετε με τη συγκεκριμένη εφημερίδα. Το βασικό στοιχείο είναι το εξής: Στην Ελλάδα δεν έχουμε ένα πλαίσιο για τα εξ’ αποστάσεως πτυχία. Αυτή τη στιγμή το Ανοικτό Πανεπιστήμιο έχει αυτή τη δυνατότητα. Ορισμένα πανεπιστήμια έχουν πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία χωρίς να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο. Και πολλές φορές, όπως γνωρίζετε, όταν δεν υπάρχει μια ρητή απαγόρευση κάποιοι θεωρούν ότι όλα επιτρέπονται. Εμείς την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε ένα πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές και για τη διοίκηση των πανεπιστημίων και εκεί κάνουμε σαφή αναφορά ότι το επόμενο μας νομοσχέδιο θα είναι για τα εξ αποστάσεως τα οποία επιμένω ότι είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο θέμα και πάλι θέλει μεγάλη προσοχή μην μέσα από αυτό το άγχος των νέων παιδιών να αποκτήσουν πτυχία υποβαθμίσουμε την παρεχόμενη εκπαίδευση».

Υπουργός Παιδείας & Πολιτισμού κ. ΚΑΔΗΣ: «Αν μου επιτρέπετε να συμπληρώσω σε αυτά που είπε ο κ. Υπουργός. Εμείς είμαστε σίγουρα στη διάθεση του Υπουργού να συζητήσουμε αυτό το θέμα . Θέλω να διαβεβαιώσω και το ελληνικό υπουργείο και την κοινή γνώμη ευρύτερα, ότι τα θέματα της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πάρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Αυτή την περίοδο κάνουμε μια πολύ συστηματική προσπάθεια για να αναβαθμίσουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για να καταστήσουμε την Κύπρο περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε αυτή τη προσπάθεια σίγουρα για να είναι πετυχημένη θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη η ποιότητα και των πανεπιστημίων μας και των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρουν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλα τα σημεία, όλα τα θέματα που προκύπτουν όσον αφορά προγράμματα σπουδών που προσφέρονται από τα κυπριακά πανεπιστήμια, είτε αποκλειστικά από τα κυπριακά πανεπιστήμια, είτε σε συνεργασία με ελλαδικά παν/μια. Αυτό επίσης που θέλω να επισημάνω είναι ότι από την περασμένη χρονιά ξεκίνησε τη λειτουργία του εδώ στην Κύπρο ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από το κόσκινο του οποίου περνάνε όλα τα προγράμματα -συμβατικά και εξ αποστάσεως- ιδιωτικών και δημόσιων παν/μιων όπως επίσης περνάνε και οι διαδικασίες δημιουργίας νέων Τμημάτων, νέων Σχολών, νέων Πανεπιστημίων. Η διαβεβαίωση που έχουμε είναι ότι τα standards που κρατάει ο Φορέας είναι πάρα πολύ υψηλά, είναι πάρα πολύ αυστηρά και εάν διαπιστωθεί ότι κάπου δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια, τότε αμέσως λαμβάνονται μέτρα. Κι έχουμε ήδη παραδείγματα, είτε προγραμμάτων σπουδών που δεν έχουν εγκριθεί ακόμα και από δημόσια πανεπιστήμια, είτε νέα τμήματα τα οποία δεν έχουν δημιουργηθεί, διότι ακριβώς είχαμε κάποιους προβληματισμούς, είχε ο φορέας αυτός κάποιους προβληματισμούς στα θέματα της ποιότητας. Άρα τα θέματα ποιότητας είναι πολύ υψηλά στις προτεραιότητες μας και είμαι βέβαιος ότι με τις ρυθμίσεις που θα γίνουν και από τη δική μας πλευρά-αντιλαμβάνομαι ότι ανάλογες ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και στην ελλαδική πλευρά- θα διασφαλίσουμε το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των φοιτητών και Κυπρίων και Ελλαδιτών και φοιτητών βέβαια από άλλες χώρες. Αυτά τα πτυχία προσφέρθηκαν πριν τη δημιουργία του Φορέα. Όταν με βάση την πρακτική που εφαρμοζόταν παλαιότερα στην Κύπρο και γινόταν δεκτή από την Ελλάδα, ήταν αποδεκτή μια τέτοια φόρμουλα. Τώρα πλέον εξ όσων γνωρίζω δεν είναι αποδεκτή μια τέτοια φόρμουλα και είναι αυτά όλα τα οποία θα συζητήσω με τον κ. Υπουργό αλλά αυτά θα τα πούμε κατ΄ ιδίαν, δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να συζητήσουμε λεπτομέρειες και δεν νομίζω ότι ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη».

Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου : «Να πούμε ένα ευχάριστο. Εκκρεμούσε μια υπουργική απόφαση για τις μετεγγραφές Κυπρίων φοιτητών. Την υπέγραψα μια μέρα πριν έρθω και πρέπει να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός δυο-τριών ημερών. Ήταν υποχρέωση μας, είχαμε πει να γίνει.»

Υπουργός Παιδείας & Πολιτισμού κ. ΚΑΔΗΣ: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό για αυτή τη ρύθμιση. Όταν επισκεφτήκαμε την Ελλάδα πρόσφατα ήταν ακόμη επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής στο Κοινοβούλιο ο κ. Γαβρόγλου και έδειξε μαζί με τον τότε υπουργό, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη διευθέτηση ενός ζητήματος το οποίο εκκρεμούσε για πάρα πολλά χρόνια. Και ανακοινώνει σήμερα την ρύθμιση αυτού του ζητήματος. Τι είναι αυτό το ζήτημα: Ότι παιδιά πλέον, αδέλφια που φοιτούν στην Ελλάδα, σε διαφορετικά πανεπιστήμια στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων θα μπορούν να μεταγράφονται από ένα πανεπιστήμιο σε άλλο και αυτό αντιλαμβάνεστε έχει και ανθρωπιστικό χαρακτήρα, αφού είχαμε παιδιά απόρων οικογενειών που δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα με δυο σπίτια ανοικτά στην Ελλάδα. Με αυτή τη ρύθμιση λοιπόν λύνεται αυτό το ζήτημα και θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ελληνική κυβέρνηση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο για αυτή την πρωτοβουλία που είχε αίσιο πέρας».