συνέδριο-κεδε-παρεμβάσεις-εκπροσώπω-85514
ΔΗΜΟΙ | 17.10.2016 | 14:39

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Παρεμβάσεις εκπροσώπων κομμάτων

Ομιλίες – παρεμβάσεις στις εργασίες του διήμερου ειδικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ για την αλλαγή του Καλλικράτη  και το νέο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του κράτους, έκαναν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων καθώς και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ. Κώτσος. Στο συνέδριο εκ μέρους της ηγεσίας του ΥΠΕΣΔΑ παραβρίσκονται ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας και ο γενικός γραμματέας Κ. Πουλάκης, οι οποίοι αναμένεται να παρουσιάσουν το πλαίσιο αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο Γ. Κωτσός, μιλώντας στο συνέδριο, ανέφερε ότι το βασικό ερώτημα, που πρέπει να απαντηθεί είναι τι κράτος θέλουμε; Θέλουμε ένα κράτος υπερφίαλο και συγκεντρωτικό που θα εξακολουθεί να ελέγχει τις αποκεντρωμένους θεσμούς ή ένα κράτος μικρό, επιτελικό, που θα εμπιστεύεται τους θεσμούς και τους ανθρώπους που τους υπηρετούν, θα ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες.

Αν ισχύει το δεύτερο, υπογράμμισε ο κ. Κωτσός, πρέπει να οικοδομήσουμε μια άλλου τύπου Αυτοδιοίκηση, που θα έχει τον κυρίαρχο έλεγχο από τον πολίτη και όχι το κεντρικό κράτος, σχολιάζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία όχι μόνο σε ότι αφορά στον εκλογικό νόμο, αλλά και στις αρμοδιότητες και τα οικονομικά των δήμων.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε η Θελερίτη Μαρία, η οποία τόνισε ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε μια ουσιαστική αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, όχι μόνο για να ανταποκριθεί δημόσιος τομέας στις σημερινές ανάγκες αλλά γιατί είναι στρατηγικής σημασίας για την πορεία της ίδιας της χώρας.

Επεσήμανε ακόμη ότι η αποκέντρωση και θεσμική αναδιοργάνωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν τελειώνει με την θεσμοθέτηση αυτής της μεταρρύθμισης, συμπληρώνοντας πως πέραν του κανονιστικού πλαισίου και των οικονομικών χρειάζεται η πολιτική βούληση που θα λαμβάνει υπόψη τις νέες ανάγκες, το πλαίσιο των νέων πολιτικών και συνθηκών.

Η κα Θελερίτη έθεσε τους τέσσερις άξονες που θα πρέπει να κινηθεί η μεταρρύθμιση:

Πρώτος άξονας, αφορά στο επιτελικό κράτος, πως δηλαδή θα δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό και επιτελικό κράτος, με ποιους στόχους πολιτικής, αλλά και πως με βάση της αρχή της επικουρικότητας θα μοιράσει αρμοδιότητες και πόρους. Οι αρμοδιότητες θα πρέπει να ιδωθούν με ολιστική προσέγγιση, σε νέες βάσεις μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης αλλά και νέες βάσεις μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης.

Δεύτερος άξονας αφορά στην τοπική δημοκρατία και αυτονομία με τη θεσμοθέτηση μορφών άμεσης δημοκρατίας και ενίσχυσης της ενδοπεριφερειακής και διαπεριφερειακής αποκέντρωσης.

Τρίτος άξονας , αφορά στην ανάπτυξη, να παίξει δηλαδή «ο χώρος» τον ρόλο του επιχειρησιακού παράγοντα ανάπτυξης.

Τέταρτος άξονας αφορά στη διαδημοτική συνεργασία.

Από την πλευρά της ΝΔ, χαιρετισμό απεύθυνε ο Τάσος Γαϊτάνης, ο οποίος χαρακτήρισε κομβικό το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, ανέφερε ότι οι αλλαγές που θα γίνουν θα πρέπει να είναι δομικού χαρακτήρα και να γίνουν μαζί με τον πολίτη για τον πολίτη με τη συμμετοχή του στα κοινά.

Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στις αλλαγές αυτές θα πρέπει να είναι κομβικός και η μεταρρύθμιση να προκύψει μέσα από τη μέγιστη διαβούλευση.

Για να αποφευχθούν ζητήματα επικαλύψεων αρμοδιοτήτων θα πρέπει, τόνισε ο κύριος Γαϊτάνης, να υπάρξει σαφής διαχωρισμός. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Ιωάννης Σακόπουλος, σημείωσε ότι «έξι χρόνια μετά, η πρακτική εφαρμογή του Καλλικράτη, αναδείχθηκαν σημεία που χρήζουν τόσο επικαιροποίησης όσο και ενίσχυσης.

Πρόσθεσε ότι ο Καλλικράτης, συνέβαλε ώστε οι δήμοι στην καταιγίδα της κρίσης να σταθούν όρθιοι και να παράξουν ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας στους κοινωνικά αδύναμους πολίτες και οικογένειες.

Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες του αυτοδιοικητικού πλαισίου, είπε πως οι προτεινόμενες αλλαγές προϋποθέτουν διάλογο και οικονομική ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης, αποκέντρωση, και ορθολογική διαχείριση με διαφάνεια και κανόνες από κάθε δήμο.

Ο κος Σακόπουλος, ανέπτυξε σειρά τομέων στους οποίους η αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλάβει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο, όχι μόνο στην υλοποίηση αλλά και το σχεδιασμό, όπως η κοινωνική πολιτική, η υγεία, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, οι νέες τεχνολογίες. Ο σύγχρονος δήμος είπε είναι ανοιχτός στην κοινωνία και ενεργοποιεί τις υγιείς τοπικές δυνάμεις ως συνδιαμορφωτές της πολιτικής του.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στο συνέδριο τόνισε ότι το πλαίσιο αναθεώρησης του Καλλικράτη που έχει τεθεί δεν έχει το χαρακτήρα της αναθεώρησης αλλά της περαιτέρω εμβάθυνσης των αναδιαρθρώσεων που συντελούνται, έτσι ώστε να συνδράμουν στη διαμόρφωση και εξυπηρέτηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο των κερδών των επιχειρήσεων, του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων .

Πρόκειται, είπε, για αναγκαίες στην παρούσα φάση για το σύστημα αλλαγές με συμπίεση των λαϊκών αναγκών, με πολιτικές αφαίρεσης δικαιωμάτων των εργαζομένων και με διευκόλυνση των επιχειρηματικών προτεραιοτήτων. Συμπλήρωσε δε ότι οι αλλαγές αυτές είναι αντιδραστικές που συνδέονται άμεσα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Είναι κοροϊδία, είπε, η υπόσχεση για αξιοποίηση δήμων για την άσκηση φιλολαϊκών πολιτικών, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη και μέτωπο αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης.

Ο Μ. Χρηστάκης, που εκπρόσωπησε το ΠΟΤΑΜΙ επισήμανε πως το κόμμα του θεωρεί ότι οι δήμοι και οι δήμαρχοι της χώρας είναι οι πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην αναδιοργάνωση του κράτους, αποτέλεσαν το ανάχωμα στην κρίση που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Ο κ. Χρηστάκης χαρακτήρισε ως μονόδρομο την ενίσχυση των δήμων, κατ΄εφαρμογή του άρθρου 102 του Συντάγματος και του ΕΧΤΑ, με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με εποπτεία και έλεγχο και κανόνες, με περισσότερη λογοδοσία και ευθύνη, με στήριξη της διαφορετικότητας των ορεινών και νησιωτικών δήμων. Υπογράμμισε επίσης ότι οι δήμοι θα πρέπει να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας με σχέδιο, χρηματοδότηση και προγραμματισμό στην υλοποίηση.

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Κ. Αδαμοπούλου υπογράμμισε ότι ο «Καλλικράτης» είναι ένα «άδειο πουκάμισο» και εχθρικός και με αγκυλώσεις απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναφερόμενη στο θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων σημείωσε ότι σήμερα πολλές αρμοδιότητες «ζητάνε σπίτι» σημειώνοντας ότι χρειάζεται αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων με γνώμονα το συμφέρον και την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Τέλος, ο Δ. Καρράς εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, αναφερόμενος στην προωθούμενη μεταρρύθμιση, τόνισε ότι η μεταβολή του Καλλικράτη, θα πρέπει να είναι πολύπλευρη και δραστικότατη, και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεισφέρει και το κόμμα του με ιδέες και προτάσεις.