φίλης-όλα-έτοιμα-για-τη-νέα-σχολική-χρο-98416
ΠΑΙΔΕΙΑ | 11.08.2016 | 11:44

Φίλης: Όλα έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Θα είμαστε έτοιμοι» διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο.

Όπως είπε στο Πρακτορείο FM, στα σχολεία είναι ήδη 24 εκατ. αντίτυπα βιβλίων προκειμένου το πρώτο κουδούνι να βρει τους μαθητές με γεμάτες τις σχολικές σάκες, να ξεκινήσει η χρονιά ομαλά και να μην επαναληφθεί το παλαιότερο φαινόμενο των φωτοτυπιών.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς ανέφερε πως έχει ήδη προχωρήσει η προκήρυξη για περίπου 21.000 θέσεις αναπληρωτών. «Θα τις έχουμε κι αυτές (τις θέσεις). Από την πρώτη μέρα το μεγαλύτερο μέρος καθώς η χρονιά ‘γεννάει’ πολλές φορές ανάγκες από εκπαιδευτικούς (π.χ. επαπειλούμενες κυήσεις κλπ)» διευκρίνισε, ενώ σε ό,τι αφορά τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών επανέλαβε ότι θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2017, όπου υπάρχουν ανάγκες.

Σχολιάζοντας τις προαναγγελίες απεργιών -π.χ. από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους- ο κ. Φίλης είπε: «Κάθε τόσο έχουμε μια ανακοίνωση, η οποία αναγγέλλει μία διάλυση εκ μέρους παραγόντων. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πλέον χαρακτηριστικός. Μας είπαν ότι πάμε να κλείσουμε το ολοήμερο δημοτικό. Λάθος, το ολοήμερο δημοτικό έχει τα ίδια παιδιά που είχε και πέρυσι. Κι όχι μόνο τα έχει αλλά κι έχει αναβαθμιστεί διότι έχουμε μαθήματα όχι μόνο στο 1/3 των δημοτικών σχολείων που αφορούν καλλιτεχνικά, μουσική, αγγλικά. Έχουμε σε όλα τα σχολεία πια που είναι από τετραθέσια και πάνω και η ελληνική περιφέρεια θα καταλάβει πόσο μεγάλη σημασία έχει το νέο ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο».

Αναφορικά με τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, ανέφερε ότι οι αιτήσεις είναι περίπου όσες και πέρυσι και διαβεβαίωσε πως «αν υπάρχουν κι άλλοι (ενδιαφερόμενοι) θα τους πάρουμε».

Για την εκπαίδευση των περίπου 22.000 παιδιών προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα και διαμένουν σε κάποιο από τα κέντρα φιλοξενίας ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως προβλέπονται ήδη τάξεις υποδοχής στα σχολεία το απόγευμα, προκειμένου τα παιδιά αυτά «να μπορούν να μάθουν ελληνικά, τη γλώσσα τους να καλλιεργήσουμε και κάποια ξένη γλώσσα, αν μπορούμε, και μετά σύντομα, αφού περάσουμε αυτό το πρώτο στάδιο να μπορούν να διδαχθούν στις ίδιες τάξεις μαζί με τα Ελληνάκια».

Στις τάξεις αυτές θα κληθούν να διδάξουν «δάσκαλοι οι οποίοι έχουν μία εμπειρία από το παρελθόν, εκπαιδευτικοί οι οποίοι γνωρίζουν να διδάσκουν την ελληνική ως δεύτερη ξένη γλώσσα» και θα αξιοποιηθούν και άνθρωποι «που έχουν μία εμπειρία», πρόσθεσε.

Το σύστημα αυτό θα αρχίσει να λειτουργεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου και στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρξουν σχολικές δομές σε καταυλισμούς που δεν είναι κοντά σε πόλεις για να μπορούν να μάθουν τα προσφυγόπουλα την ελληνική γλώσσα, ενώ εντός των camps θα λειτουργήσουν επίσης νηπιαγωγεία και δομές δημιουργικής απασχόλησης.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.