βερναρδάκης-έρχονται-ειδικά-συστήμα-106004
ΔΗΜΟΣΙΟ | 25.06.2016 | 11:34

Βερναρδάκης: Έρχονται ειδικά συστήματα κινητικότητας – Τι λέει για τον εκλογικό νόμο

Την εφαρμογή ειδικών συστημάτων κινητικότητας στο Δημόσιο για ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων, προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στον Στέργιο Ζιαμπάκα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για την κινητικότητα και για το εάν θα υπάρξουν απαγορεύσεις στις μετακινήσεις προσωπικού από κάποιους συγκεκριμένους κλάδους, κάνει γνωστό ότι «στόχος είναι να υπάρξουν οι λιγότεροι κατά το δυνατόν περιορισμοί. Προφανώς υπάρχουν ορισμένες τελείως ειδικές περιπτώσεις για τις οποίες όμως θα προβλεφθούν ειδικά συστήματα κινητικότητας».

Ακόμη αναφέρει ότι και οι πολιτικές κινήτρων για τις μετακινήσεις υπαλλήλων που συγκεντρώνουν δύσκολα το ενδιαφέρον των δημοσίων υπαλλήλων, «θα αναδομηθούν».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βερναρδάκης εξηγεί ότι η νέα κινητικότητα θα είναι μια απλή διοικητικά διαδικασία αποκεντρωμένη και εθελούσια, που θα συνδέει τις επιλογές του προσωπικού με τις ανάγκες των φορέων.

«Θα είναι διαφανής και σχεδόν συνεχής. Θα συνδεθεί με την αναδιοργάνωση της διοίκησης σε νέα ψηφιακά οργανογράμματα. Θα υποβοήσει καταλυτικά την πολιτική προσλήψεων στο Δημόσιο, αφού θα τις κάνει απολύτως λειτουργικές», είναι ένα απόσπασμα από όσα λέει στη συνέντευξη.

Εκλογικός νόμος

«Δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός δρόμος από την αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου και την καθιέρωση της απλής αναλογικής», δηλώνει κατηγορηματικά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφορικά με τον εκλογικό νόμο ο κ. Βερναρδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απλή αναλογική δεν συνεπάγεται κινδύνους ακυβερνησίας και επισημαίνει ότι με τη θεσμοθέτησή της «επιδιώκεται ένας δομικός εκδημοκρατισμός των σχέσεων πολιτικής αντιπροσώπευσης, θέση που υπήρχε διαχρονικά στις ιδεολογικές απόψεις της Αριστεράς».

Αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, τονίζει ότι η κυβέρνηση προσδοκά σε μια «βαθιά δημοκρατική τομή» στο πολιτικό σύστημα και στο κράτος. «Στόχος είναι να κάνουμε τη συζήτηση για το Σύνταγμα μια ανοικτή δημοκρατική συζήτηση του λαού στη βάση και όχι μια συζήτηση των ειδικών και μόνο», συμπληρώνει.