Categories: Υγεία

Υπνική άπνοια: Οι εξετάσεις που καλύπτει η ασφάλεια

Το σύνδρομο της άπνοιας στον ύπνο (ΣΑΥ), ή σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο (ΣΑΑΥ), ή υπνο-απνοϊκό σύνδρομο, εξηγεί στο ygeiamou o ΔρΝικόλαος Χαΐνης, Διευθυντής Πνευμονολόγος στο Metropolitan Hospital, είναι μια σοβαρή και αρκετά συχνή διαταραχή που αφορά όλες τις ηλικίες και των δύο φύλων, κυρίως όμως άνδρες μετά τα 40 έτη.

Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια άπνοιας και έντονο ροχαλητό καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου, τα οποία προκαλούν σημαντικές παθοφυσιολογικές διαταραχές που επηρεάζουν συν τοις άλλοις την οξυγόνωση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αποφρακτική υπνική άπνοια αφορά το 6% του πληθυσμού, πρόκειται δηλαδή για πάθηση συχνότατη με έντονο αποτύπωμα στην καθημερινότητα και υγεία του ατόμου και δραματικές συνέπειες αν δεν θεραπευτεί. Αίσθημα κόπωσης με προέκταση την εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών και την κατάθλιψη, υπερβολική υπνηλία κατά την ημέρα, διαταραγμένος ύπνος, πονοκέφαλοι κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας, καούρες, νυχτουρία, σεξουαλική δυσλειτουργία είτε ανικανότητα και οίδημα στα πόδια είναι μερικά από τα καθημερινά συμπτώματα.

Μη αντιμετώπιση της πάθησης αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου κατά τον ύπνο, υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδη διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, αρρυθμίες και άλλες διαταραχές του καρδιαγγειακού συστήματος, ψυχολογικές και ενδοκρινολογικές διαταραχές και πρόκληση τροχαίου ή εργατικού ατυχήματος κ.α..

Οι προδιαθεσιακοί παράγοντες μπορεί να σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (αυξημένο σωματικό βάρος, κατάχρηση αλκοόλ), την ανατομία (κρανιοπροσωπικές δυσμορφίες όπως μικρογναθία, λαρυγγομαλακία κ.α.), το οικογενειακό ιστορικό, τη βιολογία (φύλο, ηλικία) είτε διαταραχές σε διάφορα συστήματα όπως π.χ. το ενδοκρινικό (π.χ. υποθυρεοειδισμός) και το νευρικό (διαταραχές του κινητικού νευρώνα).

Διάγνωση με τη Μελέτη Ύπνου

Αν ο/η σύντροφος σας επισημαίνει το έντονο ροχαλητό ή διακόψατε τον ύπνο πολλές φορές μην μπορώντας να ανασάνετε, αν νιώθετε εξαιτίας αυτών μεγαλύτερη ευερεθιστότητα, αλλαγή του χαρακτήρα, ασθενή μνήμη και ικανότητα συγκέντρωσης και ανυπέρβλητη υπνηλία, ίσως έφτασε η στιγμή να αξιοποιήσετε το ασφαλιστήριο υγείας.

Σε περίπτωση που έχετε ασφαλιστεί μόνο για πρωτοβάθμια (εξωνοσοκομειακή) περίθαλψη, θα μπορέσετε να πραγματοποιήσετε επίσκεψη στον συμβεβλημένο ωτορινολαρυγγολόγο και να συζητήσετε τα συμπτώματα που σας απασχολούν και τις αναγκαίες εξετάσεις. Όπως εξηγεί ο Δρ Χαΐνης, η διάγνωση επί κλινικής υποψίας γίνεται με την πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου, η οποία διενεργείται σε κατάλληλα εξοπλισμένα εργαστήρια με παραμονή του ασθενούς καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, οπότε κατά τον ύπνο πραγματοποιούνται μετρήσεις, καταγραφή και παρατηρήσεις διαφόρων παραμέτρων όπως οξυμετρία, κινήσεις οφθαλμών, θωρακικού τοιχώματος, κοιλιάς, ποδιών, καταγραφή της ροής του αέρα στη μύτη και στο στόμα ενώ συμπεριλαμβάνονται ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ηλεκτρομυογράφημα και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Η ασφαλιστική κάλυψη για τη μελέτη ύπνου παρέχεται μόνο μέσα από το βασικό συμβόλαιο νοσοκομειακής περίθαλψης κατόπιν χρονικής αναμονής όπως 2 ασφαλιστικά έτη, αναμονή που προβλέπεται και για άλλες παροχές σχετικά με τη «Μελέτη ύπνου και χειρουργική θεραπεία της υπνικής άπνοιας» όπως το χειρουργικό επίδομα.

Βαριατρικές και Ωτορινολαρυγγολογικές επεμβάσεις

Εφόσον ο ασφαλισμένος διαγνωστεί με αποφρακτική υπνική άπνοια, μπορεί να επιλέξει συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης όπως εφαρμογή μάσκας οξυγόνου συνεχούς θετικής πίεσης (CPAP) κατά τον ύπνο και απώλεια σωματικού βάρους. Αν και η αποζημίωση για τη μάσκα CPAP δεν προβλέπεται από την ιδιωτική ασφάλιση, η βαριατρική επέμβαση μπορεί να αποτελέσει καλυπτόμενη περίπτωση για ασθενείς με σοβαρή, νοσογόνο παχυσαρκία, τον πλέον σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την άπνοια κατά τον ύπνο.

Πρόκειται για «παραθυράκια» στους όρους των συμβολαίων που είχαμε αναφέρει παλαιότερα σχετικά με την κάλυψη της νόσου μόνο σε προχωρημενο στάδιο, είτε πάλι συμβόλαια με διευρυμένες παροχές. Επεμβάσεις όπως «γαστροπλαστική για κακοήθη παχυσαρκία» ή «λαπαροσκοπική τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου» απαντώνται σε τρέχον νοσοκομειακό πρόγραμμα μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας.

Έπειτα, για όσους δεν μπορούν να συνηθίσουν τη μάσκα CPAP, επιθυμούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά της είτε (κυρίως) φέρουν ανατομικές δυσμορφίες που προκαλούν την άπνοια, μπορούν να αξιοποιήσουν τα συμβόλαια υγείας για επεμβάσεις που εφαρμόζονται στην ανώτερη αναπνευστική οδό κατά μόνας ή συνδυαστικά. Ο «ευθειασµός ρινός & ρινικό διάφραγµα», η «κογχοτομή», η «αφαίρεση ρινικών πολυπόδων», η «τραχειοτομία» και η «αποκατάσταση μετά από τραχειοτομία», η «υπερωιοφαρυγγοπλαστική» και η «αμυγδαλεκτομή» (σε παιδιά κυρίως) αποτελούν χειρουργικές μεθόδους που προτείνονται βάσει της σοβαρότητας και αιτιολογίας της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας και περιλαμβάνονται στους πίνακες επεμβάσεων των ασφαλιστηρίων νοσοκομειακής περίθαλψης.

Πηγή: ygeiamou.gr

Comments are closed.


Recent Posts

La Perle: Ξέσπασε πυρκαγιά στο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο της Γαλλίας

Ένα απρόσμενο περιστατικό συνέβη στο ναυπηγείο της Τουλόν, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά μέσα στο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «La Perle» του γαλλικού Πολεμικού…

3 λεπτά ago

HIMARS: Η Λετονία κάνει «πρόβα» τα πυραυλικά συστήματα με την βοήθεια του στρατού των ΗΠΑ

O στρατός των ΗΠΑ ανέπτυξε πυραυλικά συστήματα M142 HIMARS στην Λετονία, στο πλαίσιο εθνικής άσκησης ετοιμότητας, καθώς ο πόλεμος στην…

2 ώρες ago

Κώστας Αντετοκούνμπο: Η πρώτη φωτογραφία του με τους Μπουλς

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο είναι έτοιμος να πιάσει δουλειά με τους Σικάγο Μπουλς. Ο διεθνής Έλληνας ψηλός θα συμμετέχει στην προετοιμασία…

2 ώρες ago

Ελλάδα – Βόρεια Ιρλανδία: 2-0 -Ανεβαίνει κατηγορία η Εθνική

Με πέντε νίκες σε έξι αγώνες ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της η Εθνική στον 2ο όμιλο της League C του Nations…

2 ώρες ago

ΗΠΑ: Κινεζικά και ρωσικά πλοία εντοπίστηκαν στα ανοιχτά της Αλάσκας

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια τακτικής περιπολίας στη Βερίγγειο Θάλασσα στα ανοιχτά της Αλάσκας, ανέφερε την παρουσία ενός…

2 ώρες ago

ΑΕΚ: Ναταλία Δραγούμη, Αντώνης Αντωνίου παρουσιαστές στα εγκαίνια της «OPAP Arena»

Η μεγάλη ημέρα για την ΑΕΚ πλησιάζει! Την Παρασκευή (30/9), η «Ένωση» επιστρέφει «σπίτι» της, μετά από 19 χρόνια. Η…

3 ώρες ago