Υπάλληλοι του Νοσοκομείου Γρεβενών εξοικονόμησαν σε μία τετραετία 850.000 €

Με απλές πρακτικές κατόρθωσαν οι υπάλληλοι του νοσοκομείου Γρεβενών να κάνουν οικονομία και να μειώσουν τα έξοδα κατανάλωσης σε ηλεκτρική ενέργεια, νερό και θέρμανση, και για την τετραετία 2012-2016 εξοικονόμησαν 850.000 ευρώ!

Μάλιστα, η προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας ήταν μια ιδέα του τεχνικού διευθυντή του Νοσοκομείου Γρεβενών Βύρωνα Μπακαΐμη, ο οποίος την υλοποίησε με τη βοήθεια των υπαλλήλων της τεχνικής υπηρεσίας

Ετσι, στην τετραετία 2012-2016 υπήρξε μείωση της κατανάλωσης κατά 70% στο νερό, κατά 50% στα έξοδα θέρμανσης και κατά 35% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που κατατάσσει το νοσοκομείο της δυτικομακεδονικής πόλης ως πρότυπο, ενώ διεκδικεί και το παγκόσμιο βραβείο εξοικονόμησης ενέργειας.

Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες η πρέσβειρα της Αυστρίας Andrea Ikic – Boehm, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, απένειμε το εθνικό βραβείο Energy Globe Ελλάδας 2017 για το έργο εξοικονόμησης που επιτελέστηκε σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη του νοσοκομείου.

Βραβείο Energy Globe 2017

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την dimokratia.gr, το συγκεκριμένο έργο έχει επιλεχθεί ανάμεσα σε 2.000 έργα από όλο τον κόσμο για να διεκδικήσει το διεθνές βραβείο Energy Globe 2017 στην κατηγορία του, στο πλαίσιο της τελετής, που θα διεξαχθεί στις 16 Ιανουαρίου 2018 στην Τεχεράνη. Ο θεσμός Energy Globe αποτελεί σήμερα παγκοσμίως το πιο αναγνωρισμένο περιβαλλοντικό βραβείο, με τη συμμετοχή 180 και πλέον χωρών.

«Τους στόχους αυτούς τους πετύχαμε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου, εφαρμόζοντας απλές πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας που ο καθένας ακολουθεί στο σπίτι του» αναφέρει ο κ. Μπακαΐμης, όμως, όπως σημειώνει, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα και «το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίσαμε, αρχικά, ήταν οι αγκυλώσεις και οι συνήθειες του προσωπικού σε όλη τη βαθμίδα λειτουργίας του νοσοκομείου», από τους διακόπτες φωτισμού, που πρέπει να κλείνουν όταν εξέρχεται κάποιος από έναν χώρο, την αλόγιστη χρήση του κλιματιστικού, ακόμη και σε χώρους που δεν υπάρχει αναγκαιότητα, ή την περιττή θέρμανση, ακόμη και σε αποθηκευτικούς χώρους. Οπως τονίζει, σε όλα τα παραπάνω έπρεπε «να αλλάξουμε τη συνηθισμένη στάση και συμπεριφορά του προσωπικού».

ΥΓΕΙΑ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!