ξανθός-είχαμε-την-πιο-αδιαφανή-αυταρχ-455689
ΥΓΕΙΑ | 29.09.2022 | 18:06

Ξανθός: Είχαμε την πιο αδιαφανή, αυταρχική, ιδεοληπτική και καταστροφική διαχείριση της πανδημίας στην Ευρώπη

Στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 , ο Tομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι η υγειονομική τραγωδία στη χώρα σχετίζεται με το γεγονός ότι είχαμε την πιο αδιαφανή, αυταρχική, ιδεοληπτική και καταστροφική διαχείριση της πανδημίας στην Ευρώπη.

Ο κος Ξανθός αποσαφήνισε από την αρχή τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως προς το υπό ψήφιση σ/ν λέγοντας “Καταψηφίζουμε μια αποτυχημένη και καταστροφική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που οδήγησε σε: α) θλιβερές πρωτιές της Ελλάδας στον δείκτη θνησιμότητας ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., β) αποδιοργάνωση του Ε.Σ.Υ. και επαγγελματική εξουθένωση του υγειονομικού προσωπικού, γ) όξυνση και επέκταση των ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών και ανισοτήτων στην υγεία, όπως αποκαλύπτουν τεκμηριωμένα διεθνείς φορείς (π.χ. ΟΟΣΑ).”

Στο ζήτημα των αναγκαίων συναινέσεων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αναφέρθηκε ο κος Ξανθός λέγοντας ότι την συναίνεση την τορπίλισε η ίδια η Κυβέρνηση, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι κάνει υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα.

Στη συνέχεια ο Τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η υγειονομική τραγωδία δεν οφείλεται σε διαχειριστική ανικανότητα αλλά στην πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης ΝΔ να μην στηρίξει επαρκώς το ΕΣΥ. Ο κος Ξανθός, ειδικότερα, κατηγόρησε την κυβέρνησης για το ότι είχαμε και την πιο αδιαφανή και συγκεντρωτική διαχείριση των επιδημιολογικών δεδομένων, την πιο αυταρχική και τιμωρητική σε σχέση με το προσωπικό και τις συνδικαλιστικές διαμαρτυρίες, την πιο ιδιοτελή στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων , την πιο εμμονική με το νεοφιλελεύθερο δόγμα και την πιο διαλυτική για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Αναφορικά με τον δείκτη θνησιμότητας, ο κος Ξανθός αποκάλυψε ότι με βάση επίσημες διεθνείς καταγραφές στις 26/9 η Ελλάδα έρχονταν 1η ανάμεσα στις χώρες της δυτικής Ευρώπης στη συνολική θνησιμότητα (3160 θάνατοι/εκατομμύριο πληθυσμού, με μέσο όρο της ΕΕ 2561/εκ.) , διαψεύδοντας κατηγορηματικά το αφήγημα της Κυβέρνησης πως είμαστε στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τα νέα δεδομένα της μελέτης Λύτρα, αλλά αντί να αξιοποιήσει τα στοιχεία και τα συμπεράσματα, προτίμησε τη διαβολή και απαξίωση της μελέτης, αξιοποιώντας τα επιστημονικά και δημοσιογραφικά της «υποστυλώματα». Και προχώρησε σε κάτι πολύ χειρότερο: απέκλεισε τον κ. Λύτρα από την πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων του ΕΟΔΥ σε μια άκρως τιμωρητική λογική.

Σε σχέση με τη νέα μελέτη Λύτρα, ο Τομεάρχης Υγείας, θεωρεί ότι αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένη την Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό ο οποίος φέρει εγκληματική πολιτική ευθύνη για την απαξίωση και αποδιοργάνωση του ΕΣΥ.

Επιπλέον, ο κος Ξανθός ξεκαθάρισε ότι το κύριο συμπέρασμα της μελέτης Λύτρα δεν αφορά στην αδιαμφισβήτητη αξία των εμβολίων, αλλά στο ότι υπήρχαν αποτρέψιμοι θάνατοι στη χώρα λόγω της λειτουργικής κατάρρευσης του ΕΣΥ, καθώς δεν επενδύθηκαν οι αναγκαίοι πόροι στο σύστημα υγείας και έγινε η πολιτική επιλογή να επιφορτιστεί το ΕΣΥ όλη όλο το βάρος της covid-φροντίδας, να μην δοθεί έμφαση στην καλή επιδημιολογική επιτήρηση και προνοσοκομειακή φροντίδα και να «προστατευτούν» τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Τέλος, ο πρώην Υπουργός Υγείας, επέστησε την προσοχή στην Κυβέρνηση ότι η πανδημία δεν έχει εκλείψει, ότι ο υγειονομικός κίνδυνος είναι παρών και η υγειονομική κρίση σοβεί πάνω στο υπέδαφος της ενεργειακής φτώχειας, της ακρίβειας και του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, της συνύπαρξης της εποχικής γρίπης, τα οποία προδιαγράφουν την είσοδο σε μια πολύ δύσκολη εποχή για το ΕΣΥ.

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κος Ξανθός είπε: “Είναι ζωτικής σημασίας η αλλαγή πορείας στα υγειονομικά και πολιτικά πράγματα της χώρας. Συνιστά τεράστια αναγκαιότητα η γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ, η οποία θα διασφαλίσει ισότητα και αξιοπρέπεια στην υγεία. Η αλλαγής κυβερνητικής πορείας είναι επιτακτική ανάγκη και για λόγους Δημόσιας Υγείας.”