Υγεία

Βούρτσισμα δοντιών: Τα κοινά λάθη που αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας

Το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα είναι ο καλύτερος τρόπος για την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και των υπολειμμάτων τροφής από τις επιφάνειες των δοντιών των ούλων και της γλώσσας. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται με μαλακές το πολύ με μέτριες οδοντόβουρτσες. Όταν γίνεται το βούρτσισμα με σκληρή βούρτσα, καθημερινά για χρονιά, η βούρτσα δρα σαν γυαλόχαρτο πάνω στα δόντια, τα διαβρώνει, καταστρέφοντας την αδαμαντίνη. Τα δε ούλα λιώνουν σιγά σιγά και υποχωρούν, αποκαλύπτοντας τις ρίζες των δοντιών και μετά από αρκετά χρόνια αρχίζει το δόντι να κουνάει.

Μιλώντας στη Βρετανική Mail, ο Dr. Praveen Sharma, ειδικός στην επανορθωτική οδοντιατρική με έδρα το Μπέρμιγχαμ και επιστημονικός σύμβουλος του Βρετανικού Οδοντιατρικού Συλλόγου, αποκάλυψε τα τέσσερα κοινά λάθη που κάνουμε στο βούρτσισμα των δοντιών.

Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι είναι φαινομενικά απλές οι συμβουλές, υπάρχει μια σειρά από λάθη που μπορεί να κάνετε όταν προσπαθείτε να διατηρήσετε τα δόντια σας λευκά και σε άριστη κατάσταση.

Χρήση στοματικού διαλύματος
Ο Dr. Praveen Sharma λέει αρχικά ότι η χρήση στοματικού διαλύματος αμέσως μετά το βούρτσισμα θα μειώσει τα οφέλη της οδοντόκρεμάς σας.

Το φθόριο που περιέχουν οι οδοντόκρεμες ανανεώνει το σμάλτο των δοντιών, αντιστρέφει την πρώιμη φθορά τους, σταματά την ανάπτυξη βακτηρίων και μειώνει τον κίνδυνο τερηδόνας κατά 25%, όταν λοιπόν κάνουμε χρήση στοματικού διαλύματος μετά το βούρτσισμα όλα τα παραπάνω είναι πιθανό να μειώσουν τα οφέλη του φθορίου.

Βούρτσισμα αμέσως μετά το φαγητό

Αν θέλετε να διατηρήσετε το χαμόγελό σας λευκό και να διατηρήσετε τέλεια στοματική υγιεινή, οι ειδικοί προτείνουν να περιμένετε τουλάχιστον 60 λεπτά πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας.

Ο καθαρισμός πολύ σύντομα μετά το φαγητό μπορεί να βλάψει το στρώμα σμάλτου των δοντιών. Τα δόντια σας χρειάζονται χρόνο για να επανέλθουν φυσικά, ειδικά μετά την κατανάλωση κάποιας όξινης τροφής ή ποτού, όπως τα ανθρακούχα. «Ιδανικά, αφήστε ένα κενό μεταξύ 30-60 λεπτών μετά το φαγητό ή το ποτό πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας, επειδή το στόμα χρειάζεται λίγο χρόνο για να καθαριστεί και να αφήσει τις επιφάνειες των δοντιών να επαναρυθμιστούν», πρόσθεσε ο Δρ Sharma.

«Μπορεί να νομίζετε ότι τα αναψυκτικά διαίτης, οι χυμοί φρούτων και τα smoothies είναι ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις, αλλά δεν είναι: υπάρχει ένα όξινο συστατικό σε πολλά από αυτά που επιτίθεται στην επιφάνεια των δοντιών σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάβρωσης και φθοράς των δοντιών κια αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας.».

Η φθορά των δοντιών συμβαίνει όταν τα βακτήρια δημιουργούν ένα κολλώδες στρώμα που ονομάζεται πλάκα πάνω από τα δόντια σας και βλάπτουν την επιφάνεια με την πάροδο του χρόνου.

Μη χρήση μεσοδόντιων βουρτσών
Κομμάτια τροφής και πλάκας μπορούν να συσσωρευτούν στα κενά των δοντιών σας με την πάροδο του χρόνου. Εάν δεν αφαιρεθεί, μπορεί να σαπίσει αργά τα δόντια σας και να προκαλέσει ασθένεια των ούλωνκια δημιουργία τερηδόνας. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια έχουν μικρές τριχωτές κεφαλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε οποιαδήποτε κρυμμένη τροφή ή πλάκα.

Ο Δρ Sharma είπε: «Στόχος είναι να καθαρίζετε τα κενά ανάμεσα στα δόντια σας (όπου υπάρχει χώρος) με μεσοδόντια βουρτσάκια τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Συνιστάται να το κάνετε αυτό πριν από το βούρτσισμα. Εάν τα κενά μεταξύ των δοντιών είναι πολύ στενά για να τοποθετήσετε βουρτσάκι, χρησιμοποιήστε νήμα».

Δεν βουρτσίζετε τα δόντια πριν από τον ύπνο
Ενώ το βούρτσισμα των δοντιών σας πριν από τον ύπνο μπορεί να φαίνεται προφανές, σύμφωνα με έρευνα του YouGov, οι περισσότεροι Βρετανοί βουρτσίζουν τα δόντια τους το πρωί και όχι το βράδυ. Από εκείνους που λένε ότι βουρτσίζουν τα δόντια τους μόνο μία φορά την ημέρα, το 70% λένε ότι το κάνουν το πρωί και μόνο το 23% τα καθαρίζει το βράδυ.

Το να μην βουρτσίζετε τα δόντια σας για μια νύχτα επιτρέπει στα βακτήρια να τρώνε σάκχαρα από τα τρόφιμα και τα οξέα του στόματος, ενώ οι άμυνες του σάλιου του σώματος είναι μειωμένες. Το σάλιο βοηθά στη μεταφορά της ζάχαρης από το στόμα σας στο στομάχι και βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων. «Βουρτσίστε τα δόντια δύο φορές την ημέρα με μια οδοντόκρεμα φθορίου για τουλάχιστον δύο λεπτά για να καθαρίσετε σχολαστικά όλες τις επιφάνειες των δοντιών σας, ειδικά πριν πάτε για ύπνο» είπε ο Ο Δρ Sharma.

Βιαστικό βούρτσισμα
Επειδή το βούρτσισμα γίνεται πάντα την τελευταία στιγμή πριν φύγουμε και θεωρείται και λίγο ‘’αγγαρεία’’ συνήθως γίνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, απλώς να μας δώσει την γεύση και την αίσθηση ότι βουρτσίσαμε. Αυτό δεν είναι σωστό. Ο χρόνος που πρέπει να βουρτσίζουμε είναι τουλάχιστον 2-3 λεπτά και καλό θα είναι να κρατάμε χρόνο την ώρα του βουρτσίσματος.

Δεν βουρτσίζουμε μόνο δόντια, βουρτσίζουμε ούλα και γλώσσα
Ο κόσμος χρησιμοποιεί την έκφραση βουρτσίζω τα δόντια μου. Αυτό είναι λάθος, λέει ο Δρ Sharma. Κανονικά Θα έπρεπε να λέει βουρτσίζω το στόμα μου δηλαδή τα δόντια μου τα ούλα μου και τη γλώσσα μου. Για την γλώσσα υπάρχουν και ειδικά εργαλεία που λέγονται ξέστρα γλώσσας έτσι μαζί με οδοντόκρεμα στο τέλος του βουρτσίσματος πρέπει να καθαρίζετε και η ραχιαία επιφάνεια της γλώσσας.

Το καθάρισμα της γλώσσας εξασφαλίζει καλύτερη γεύση, λιγότερες κρίσεις δυσπεψίας, μειώνει την κακοσμία στόματος, προλαμβάνει το σχηματισμό της οδοντικής πλάκας. Μαζί με το νήμα και το στοματικό διάλυμα γίνεται η ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή.

newsroom

Recent Posts

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετή Επίδοσης Ξιφών σε Αξιωματικούς Ειδικοτήτων

Πολεμικό Ναυτικό: Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, επέδωσε…

6 λεπτά ago

Τελεσίγραφο ΥΠΕΣ για εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων (εγκύκλιος)

Λόγω του μεγάλου αριθμού των πειθαρχικών υποθέσεων δημοσίων υπαλλήλων που έχει διαπιστωθεί στο σύνολο του…

10 λεπτά ago

Άδωνις στο BBC: Ο Σούνακ θα… το μετανιώσει!

Για την απρέπεια του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον…

24 λεπτά ago

Βόλος: Κτηνιατρικός Σύλλογος κατά Μπέου για κακοποίηση ζώων σε Φάτνη

Σε καταγγελία σκοπεύει να προβεί ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Βόλου για το γεγονός ότι ο Δήμος…

34 λεπτά ago

Σέρρες: Λύκος κατασπάραξε πόνυ σε εγκαταστάσεις Ιππικού συλλόγου

Περιστατικό επίθεσης λύκου σε πόνυ καταγράφηκε στις Σέρρες. Ο λύκος κατασπάραξε το μικρό πόνυ το…

40 λεπτά ago

Γέρακας: Στον εισαγγελέα ο τραπεζίτης που έφαγε πολλά εκατομμύρια από το Δημόσιο

Γέρακας: Την πόρτα του Εισαγγελέα πέρασε σήμερα ο 66χρονος Έλληνας φυγόποινος, ο οποίος συνελήφθη στον…

47 λεπτά ago