Σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες, η βιταμίνη D λειτουργεί όπως μια ορμόνη και κάθε κύτταρο στον οργανισμό έχει έναν υποδοχέα για αυτήν. Το σώμα την παράγει από την χοληστερόλη, όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου.
Βρίσκεται επίσης σε ορισμένες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αν και είναι πολύ δύσκολο να πάρετε όση χρειάζεστε μόνο μέσω της διατροφής. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης (RDI) είναι συνήθως περίπου 400-800 IU, αλλά πολλοί ειδικοί λένε ότι θα πρέπει να παίρνετε ακόμη περισσότερη.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πολύ συχνή. Εκτιμάται ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης στο αίμα τους.
Οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν έλλειψη βιταμίνης D, καθώς τα συμπτώματα είναι γενικά ανεπαίσθητα. Μπορεί να μην τα αναγνωρίσετε εύκολα, ακόμα κι αν έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής σας.
Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας είναι ο αυξημένος κίνδυνος ασθένειας ή λοιμώξεων.
Η υπερβολική κόπωση μπορεί να αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης D. Η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας.
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να είναι αιτία ή παράγοντας επιδείνωσης για τον πόνο των οστών και της μέσης.
Η κατάθλιψη σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα βελτιώνουν τη διάθεση.
Τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσουν σε κακή επούλωση πληγών μετά από χειρουργική επέμβαση, τραυματισμό ή λοίμωξη.
Η διάγνωση χαμηλής οστικής πυκνότητας μπορεί να είναι ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης D. Η λήψη αρκετής βιταμίνης D είναι σημαντική για τη διατήρηση της οστικής μάζας καθώς γερνάτε.
Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης D στην τριχόπτωση γυναικείας μορφής ή στην αυτοάνοση κατάσταση αλωπεκίας areata.
Υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του χρόνιου πόνου και των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα, ο οποίος μπορεί να οφείλεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ της βιταμίνης και των νευρικών κυττάρων που ανιχνεύουν τον πόνο.
Πηγή: iatropedia
Viral: Ένας 26χρονος συνελήφθη την Κυριακή (26/11) αφού έβγαλε τα ρούχα του στην ατραξιόν «It’s…
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Η ηλικία μας δεν καθορίζει την ποιότητα της σεξουαλικής μας ζωής.…
Οργή και θλίψη προκαλεί βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου από την Αγία Σοφία που…
Ολοκληρώθηκε χθες, Τρίτη, στη Μαδρίτη η 70ή Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής…
Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, απείλησε σήμερα με αποχώρηση από…
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είπε σήμερα στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ ότι εργάζεται…