βατόπουλος-δεν-πέφτει-ο-αριθμός-των-κρ-822735
ΥΓΕΙΑ | 08.10.2020 | 11:27

Βατόπουλος: Δεν πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων -Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή

«H κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή. Σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας μπορεί να ξεκινήσει μια αύξηση (σ.σ. κρουσμάτων) λόγω υπερμετάδοσης. Χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή από τους πάντες. Η κατάσταση μας ανησυχεί μονίμως. Απλώς είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει, γιατί εξαρτάται από τη συμπεριφορά του καθενός αλλά και από την πολιτεία» σημείωσε σχετικά.

«Έχουμε δύο Ελλάδες. Την πρωινή, που ο κόσμος φοράει τις μάσκες, τηρεί τις αποστάσεις και πάει στην δουλειά του και έχουμε και τη βραδινή Ελλάδα που οι άνθρωποι χαλαρώνουμε. Κι εκεί πρέπει να παρέμβουμε» συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά στα κρούσματα που καταγράφονται στη χώρα, υπογράμμισε «ελπίζω ότι θα έχουμε ελεγχόμενη κατάσταση, στην οποία δεν θα αυξηθούν τα κρούσματα. Γενικά δεν έχουμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων».

Ως προς αυτό, συμπλήρωσε ότι, «ο κόσμος τηρεί τα μέτρα, άρα πρέπει να υπάρχει μια αισιοδοξία ότι ο κόσμος τηρεί τα μέτρα αλλά θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση».

 Σχολιάζοντας το γεγονός ότι περιοχές με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων βρέθηκαν σε μίνι lockdown, εξήγησε ότι «ο κορωνοϊός είναι σε όλη την Ελλάδα» επαναλαμβάνοντας ότι η κατάσταση είναι ρευστή.

Ακόμα, ερωτηθείς για το αν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των ειδικών για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, τόνισε ότι η χρήση μάσκας προστατεύει.

«Όσο περισσότερο προσπαθήσουμε, τόσο γρηγορότερα θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια» είπε για την τήρηση των μέτρων, επισημαίνοντας πως οι επιδημίες κρατάνε 1-2 χρόνια. «Και η γρίπη του 1918, τόσο κράτησε. Μετά από δέκα χρόνια μπορεί να έχουμε καινούργια πανδημία» σημείωσε.

Τέλος, σχετικά με τον συνωστισμό που έγινε χθες έξω από το Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, είπε ότι «ο κόσμος φορούσε μάσκες πάντως. Ήταν πολιτική συγκέντρωση για ειδικό λόγο, ας το ξεπεράσουμε. Σε 10-15 μέρες θα ξέρουμε αν υπήρξε διασπορά. Θεωρητικά τέτοιου είδους συγκεντρώσεις μπορεί να είναι η έναρξη μιας υπερμετάδοσης. Αλλά ας μη το γρουσουζεύουμε».