Βασιλακόπουλος: 40% – 50% πιθανότητα το self test να είναι ψευδώς αρνητικό

Η πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το αποτέλεσμα του self test  είναι 40% – 50% σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμολογίας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο. Ο ίδιος χαρακτήρισε το self test ως ένα «πολύ χρήσιμο εργαλείο -αλλά όχι πανάκεια- που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σωστά».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, είπε ότι τη δεδομένη περίοδο που ο επιπολασμός της πανδημίας του κορωνοϊού είναι μεγάλος, «το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα και δεν παύει να είναι το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ το PCR το μοριακό».

Όπως εξήγησε, «το θετικό sef test έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό», σημειώνοντας όμως ότι το αρνητικό self test «δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα, αυτό ισχύει και με τα rapid test».

«Το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ είναι το μοριακό (σ.σ. PCR test) που έχει 30% πιθανότητα ψευδού αποτελέσματος. Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. Τα κρούσματα είναι πολλά αλλά όχι επιθετικώς αυξανόμενα».

«Το ψευδές αποτέλεσμα του self test εξαρτάται από το πόσο εκτεταμένη είναι πανδημία τη στιγμής που το κάνει κανείς», συνέχισε και πρόσθεσε ότι δεν είναι επισφαλές.

«Με το self test θα βρούμε πάρα πολλούς απ’ αυτούς που έχουν λοίμωξη με υψηλή συγκέντρωση, που είναι πολύ μεταδοτικοί. Θα χάσουμε και κάποιους αρνητικούς δηλαδή, που έχουν τη νόσο και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Αν υπήρχε λύση να βρίσκαμε όλους τους θετικούς και τους αρνητικούς, θα είχαμε λύσει το θέμα παγκοσμίως και θα είχε τελειώσει η πανδημία», συμπλήρωσε.

ΥΓΕΙΑ, ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, SELF TEST


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!