Υγεία

Τζανάκης: Είναι σε έξαρση o κορωνοϊός

Για τον κορωνοϊό που όπως τόνισε «είναι σε έξαρση» μίλησε  σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. «Εξελίσσεται χωρίς ομοιογένεια ανά την Ελλάδα» τόνισε και έδωσε διευκρινίσεις για τα απλά αντιγριπικά εμβόλια αλλά και για τα ενισχυμένα.

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή έξαρση του κορονοϊού που εξελίσσεται χωρίς ομοιογένεια. Εκεί που μια περιοχή περνάει στην κορύφωση της, μια άλλη μόλις ξεκινάει. Νομίζω ότι η Αθήνα αυτή τη στιγμή, η Αττική, είναι που θα έχει το μεγάλο βάρος και γι’ αυτό θα δούμε μεγάλες αυξήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί δεν έχει εποχικότητα, που σημαίνει ότι θα περάσουμε κατά πάσα πιθανότητα μαζί με τη γρίπη και τον αναπνευστικό ιό, έναν δύσκολο χειμώνα» επεσήμανε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» και τη Χριστίνα Βίδου.

«Η μετάλλαξη είναι μεταδοτικότερη όλων, ηπιότερη από πλευράς συμπτωμάτων»
Για τη νέα μετάλλαξη που απασχολεί τους ειδικούς ο Νίκος Τζανάκης είπε «είναι μεταδοτικότερη όλων, φαίνεται ότι είναι ηπιότερη από πλευράς συμπτωμάτων, τουλάχιστον στους υγιείς και στους νέους ανθρώπους κάτω των 65. Όμως για πρώτη φορά βλέπουμε ανθρώπους με πολλά προβλήματα υγείας, ηλικιωμένους, να μπαίνουν στο νοσοκομείο έχοντας παροξύνει τα σύνοδά τους νοσήματα λόγω της ίωσης».

«Μια άλλη παρατήρηση την οποία είχα έτσι εμπειρικά κάνει εδώ στο τμήμα το δικό μου και στο νοσοκομείο το δικό μας και το συζήτησα και με άλλους συναδέλφους τις προηγούμενες ημέρες, είναι ότι βλέπουμε αυξημένο αριθμό πνευμονικών εμβολών σε ανθρώπους που είτε πέρασαν τις περασμένες 2 – 3 εβδομάδες κορονοϊό είτε έρχονται με συμπτώματα πνευμονικής εμβολής και ανακαλύπτουν ότι είναι και θετικοί στον κορονοϊό. Φαίνεται δηλαδή πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αυτό το στέλεχος να κάνει μια μεγαλύτερη ευαισθησία στο ενδοθήλιο των αγγείων και να είναι παράγοντας κινδύνου για πρόκληση πνευμονικής εμβολής, κάτι που είναι πολύ γνωστό ότι κάνει ο κορονοϊός» πρόσθεσε.

Σε σχέση με το πώς θωρακιζόμαστε ο Νίκος Τζανάκης υπογράμμισε ότι «πρέπει σύντομα να έρθει το ανανεωμένο εμβόλιο και να εμβολιάσουμε με συνταγή γιατρού παρακαλώ, γιατί ακούω τελευταία ότι έχουμε μπλέξει τα επαγγέλματα χωρίς συνταγή, να δίνονται φάρμακα κλπ. Επειδή λοιπόν πρέπει να οργανωθούμε που λέει και ο λαός και επειδή πρόκειται να κάνουμε σειρά εμβολίων αυτό το φθινόπωρο, θα πρέπει το εμβόλιο της γρίπης να γίνει προς τα μέσα Νοέμβρη ή τέλη Νοέμβρη για να μας προστατεύσει το χρόνο που έχουμε την έξαρση της γρίπης. Αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε κάνει κατά τη γνώμη μου το εμβόλιο, το ανανεωμένο του κορονοϊού σε ορισμένους ανθρώπους όπως ενδείκνυται, δηλαδή στους πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν συνοδά νοσήματα, και σε όποιους έχουν πολύ σοβαρά συνοδά νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Συνεπώς, πρέπει σύντομα να το κάνουμε ώστε να παρέλθει ένα διάστημα δύο – τριών εβδομάδων για να μπορέσουμε να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης».

Μάρκος Λεονταρίδης

Recent Posts

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Αποχωρούν γραμματέας και 23 στελέχη

Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στο εσωτερικό…

2 λεπτά ago

Αντιδήμαρχος στο δικαστήριο για μη απομάκρυνση αγέλης σκύλων

Στο δικαστήριο παραπέμπεται ο αντιδήμαρχος Λιβαδειάς για μη απομάκρυνση αγέλης σκύλων. Σύμφωνα, με το iparnassos,…

5 λεπτά ago

ΔΔΔΥ: Σε δημοπρασία δεκάδες οχήματα- Τιμές εκκίνησης από 100 ευρώ (λίστα)

Οχήματα προς κυκλοφορία εκποιεί η Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού – ΔΔΔΥ (πρώην ΟΔΔΥ) σε δημοπρασία…

12 λεπτά ago

myPROPERTY: Ηλεκτρονική δήλωση φόρου κληρονομιάς μέσω ΔΟΥ (απόφαση)

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τίτλο: "Ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς μέσω Δ.Ο.Υ. -«Δήλωση…

19 λεπτά ago

Δ.ΕΠ.ΙΣ: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την έμφυλη & ενδοοικογενειακή Βία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοέμβρη), η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ)…

35 λεπτά ago

Ερχεται ο «ψηφιακός βοηθός» για υπηρεσίες του Δημοσίου

Τον ψηφιακό του βοηθό σε δημόσιες υπηρεσίες θα έχει πολύ σύντομα στην υπηρεσία του ο Έλληνας πολίτης.…

36 λεπτά ago