τσίπρας-3-000-προσλήψεις-για-τομυ-μέχρι-τα-42350
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.05.2017 | 11:47

Τσίπρας: 3.000 προσλήψεις για ΤΟΜΥ μέχρι τα τέλη του χρόνου

Την πρόσληψη 3.000 ατόμων στο χώρο της υγείας μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να στελεχωθούν οι 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που θα ενταχθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στο Κέντρο Υγείας του Ευόσμου και ταυτόχρονα εξήγγειλε τη λειτουργία 30 ΤΟΜΥ μέχρι το Καλοκαίρι, με τις 25 να ανοίγουν σε δήμους της Θεσσαλονίκης. «Προτεραιότητά μας είναι οι λαϊκές περιοχές που έχουν μεγάλη ανάγκη. Σε αυτές κατοικούν εργαζόμενοι που δεν έχουν δυνατότητα να πάνε στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Θα λειτουργήσουν 25 τοπικές μονάδες στην υγεία, οι 14 στον Εύοσμο και στο Κορδελιό, 7 στην Τούμπα» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανέφερε:

— Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μέχρι το τέλος του 2017 θα βρίσκονται σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.

— Η κάθε μία μονάδα θα καλύπτει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής ευθύνης της και θα αναφέρεται σε περίπου 10.000 με 12.000 ανθρώπους το μέγιστο.

— Οι μονάδες αυτές θα στελεχωθούν με επιπλέον προσωπικό. Θα γίνουν 1.300 προσλήψεις οικογενειακών γιατρών και 1.700 επαγγελματιών υγείας.

— Μέχρι το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούν 25 Τοπικές Μονάδες Υγείας. Δέκα στον Εύοσμο και το Κορδελιό, επτά στην περιοχή της Τούμπας, πέντε στους Αμπελόκηπους και τη Μενεμένη και τρία στην Τριανδρία.

Αυτές οι μονάδες θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, του Χρηματιστηρίου, των εξοπλιστικών, για να μην ξεχνάμε και ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Γίνονται σήμερα παρά το γεγονός ότι κυβερνούμε σε συνθήκες αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «επαναστατική κίνηση στον χώρο της υγείας» που αλλάζει τον χάρτη της πρωτοβάθμιας φροντίδας και έχει σχεδιαστεί με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Οταν ο κόσμος ακούει μεταρρυθμίσεις σκιάζεται αντί να αναθαρρεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι μια μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο».

«Για πάρα πολλά χρόνια, οι κυβερνήσεις όχι ξεχνούσαν να περάσουν από αυτές τις περιοχές, ξεχνούσαν ότι υπάρχουν. Όταν είπα ότι θα έρχομαι στη Θεσσαλονίκη δεν εννοούσα το κέντρο, αλλά να βρίσκομαι σε αυτές τις περιοχές για να είμαι στο πλευρό των πολιτών και να παλεύουμε μαζί τους» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Εκείνο που θα ήθελα να μείνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια πολύ ουσιαστική εμβληματική μεταρρύθμιση στην υγεία, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα βρίσκονται σε λειτουργία 239 αντίστοιχες μονάδες σε όλη τη χώρα.

Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις

Υπενθυμίζουμε ότι οι προσλήψεις των 3.000 ατόμων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου να λειτουργήσουν οι 239 ΤΟΜΥ σε ολόκληρη τη χώρα. Από τις θέσεις αυτές, που θα προκηρυχθούν εντός του Μάιο, οι 1.300 αφορούν γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και οι 1.700 λοιπό προσωπικό.

Σε πρώτη φάση, οι ΤΟΜΥ θα χρηματοδοτηθούν για μία 4ετία από το ΕΣΠΑ και στη συνέχεια από εθνικούς πόρους. Οι γιατροί θα λάβουν μισθό επιμελητή α’ του ΕΣΥ (περίπου 1.500€ καθαρά) και μετά το τέλος της τετραετούς θητείας τους θα μπορούν να απορροφηθούν στο ΕΣΥ. Το λοιπό προσωπικό θα αμείβεται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Οι γιατροί που υπηρετούν με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα Κέντρα Υγείας, μπορούν να συμμετέχουν στην τακτική λειτουργία, πρωινή και απογευματινή, του αντίστοιχου με την ειδικότητά τους τμήματος του νοσοκομείου αναφοράς. Μπορούν να μετέχουν στις εφημερίες του, ακόμη και στα χειρουργεία.

Οι ΤΟΜΥ συστήνονται ως αποκεντρωμένες μονάδες των Κέντρων Υγείας και στελεχώνονται από γιατρούς ειδικοτήτων Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, Παιδιατρικής, νοσηλευτή, επισκέπτη Υγείας, κοινωνικό λειτουργό και διοικητικό προσωπικό. Σε κάθε ΥΠΕ θα λειτουργούν κεντρικά διαγνωστικά εργαστήρια, τα οποία θα διασυνδέονται με τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Θα λειτουργούν, σε δύο βάρδιες, από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.