Τσιόδρας: Τι να προσέχουν οι κάτω των 50 -Κολχικίνη για καρδιοπαθείς

Μόλις 0,4% (δηλαδή 1 στους 250) είναι οι πιθανότητες με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία παγκοσμίως να εξελιχθεί αρνητικά η νόσος του κορωνοίού σε ασθενείς κάτω των 50 ετών. Αυτό τόνισε ο καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Πρόσθεσε δε ότι ο χαμηλός πυρετός ακόμη και για πολλές ημέρες δεν είναι ανησυχητικός. «Ανησυχητικό είναι ο πολύ υψηλός πυρετός, η δύσπνοια, να μην μπορώ να αναπνεύσω», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος από τον ιό για καρδιακούς αλλά όχι για τις έγκυους. Όπως είπε, ακόμη και γρίπη εξαπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιακό συμβάν σε κάποιο πάσχοντα και αυτή την καρδιοτοξικότητα επιχειρούν οι γιατροί να την καταπολεμήσουν με την κολχικίνη, η οποία θα χορηγείται στους ασθενείς στο πλαίσιο ενός εξειδικευμένου πρωτοκόλλου.

Αναφορικά με τις έγκυες τόνισε ότι «δεν φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πρέπει τα φάρμακα που είναι τοξικά να δίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή. «Μελέτες για την έκθεση του παιδιού (Κίνα, ΗΠΑ), δείχνουν ότι τα παιδιά. δεν φαίνεται ότι επηρεάζονται σημαντικά και σίγουρα δεν πεθαίνουν», κατέληξε.

Τέλος, αναφορικά με τους ασθενείς από κορωνοϊό που νοσηλεύονται, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι λαμβάνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από δύο μοριακούς ελέγχους και μετά από, τουλάχιστον δέκα ημέρες: «Μετά από τη 10η ημέρα μικραίνει η πιθανότητα  να μεταδώσεις τον ιό. Οι 10 ημέρες είναι ένα ασφαλές χρονικό διάστημα για έξοδο από το νοσοκομείο», πρόσθεσε. Επέστησε ωστόσο την προσοχή στην αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής καθώς ο ιός μπορεί να κολλήσει «μέχρι 17 μέρες από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού και 25 από αυτές του γαστρεντερικού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσιόδρας -κορωνοϊός: Αυτό το εμβόλιο σώζει -Ποιοι πρέπει να το κάνουν

32 νεκροί 95 νέα κρούσματα

Νωρίτερα, στους 32 έχουν φτάσει η νεκροί από κροωνοϊό στη χώρα μας όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολογος Σωτήρης Τσιόδρας. Από αυτούς οι 25 είναι άνδρες και οι εφτά γυναίκες με μέση ηλικία 73 έτη.

Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 95 νέα κρούσματα, συνολικά 1061, εκ των οποίων 69 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμενοι με μέση ηλικία 66 ετών, 12 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.  47 από τους 69 είναι άνω των 65 ετών ή έχουν κάποιοι υποκείμενο νόσημα. 5 ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ βγήκαν από αυτές.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 133.663 διαγνωστικά τεστ.

Άναφορικά με την διασπορά στην Κοινότητα, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε ότι «με βάση τον αριθμό διασωληνωμένων είμαστε στο καλό σενάριο Δεν ακολουθείται το κακό σενάριο τύπου Ιταλίας», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, δε, ότι αναφορικά με την Ιταλία που παρατηρείται επανάκαμψη των κρουσμάτων κορωνοϊού, «έίναι σίγουρο ότι όταν αψηφήσουμε τον εχθρό θα μπει σίγουρα στο σπίτι μας. Αν για λίγο χαλαρώσεις θα σου επιτεθεί με μανία. Οποιαδήποτε χαλάρωση στα μέτρα, μπορεί να φέρει τέτοια αποτελέσματα. Γι’ αυτό κρατούνται πολύ καιρό τα μέτρα», τόνισε.

Παγκοσμίως, έχουμε περισσότερα από 621 000 κρούσματα και πάνω από 28.600 θανάτους, ενώ 137.000 έχουν αναρρώσει.

Αυτή τη στιγμή, πρώτη χώρα σε κρούσματα είναι οι ΗΠΑ, με περισσότερα από 105.000, ενώ σε θανάτους η Ιταλία με πάνω από 9.000 και ακολουθεί η Ισπανία με περισσότερα από 5.800.

ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΣΟΧΗ, ΤΣΙΟΔΡΑΣ, ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ, PROTEINOMENA, ΚΟΛΧΙΚΙΝΗ, ΚΑΤΩ ΤΩΝ 50, ΜΙΚΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!