τσιόδρας-χιλιάδες-τα-κρούσματα-κορων-748553
ΥΓΕΙΑ | 18.03.2020 | 08:04

Τσιόδρας: Χιλιάδες τα κρούσματα κορωνοϊού -Καταγράφεται λιγότερο από το 15%

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο για το μέγεθος των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα έδωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε «μαθηματικά μοντέλα που δημοσιεύτηκαν εχθές (σ.σ. προχθές) από το Imperial College στο Λονδίνο και αφορούσαν την επιδημία του Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι, έδειξαν ότι μόλις 15% των αληθινών περιστατικών καταγράφονταν στην επιδημία. Νομίζω ότι είναι ακόμα λιγότερο και έχουμε δικά μας ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν αυτό», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι ηλικίες των 387 κρουσμάτων στη χώρα μας

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στη χώρα μας που μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 387 κρούσματα κορωνοϊού, στην πραγματικότητα , ακόμη και με το 15% του Imperial College που ο κ. Τσιόδρας θεωρεί ότι είναι μικρότερο, στην Ελλάδα υπάρχουν στην πραγματικότητα 2.580 κρούσματα!

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι «για κάθε πέντε ασθενείς που είναι κριτικά άρρωστοι, νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, από πίσω είναι άλλοι 95 οι οποίοι έχουν στο 85% των περιπτώσεων ελαφρά μορφή της νόσου και στο 10%-15% των περιπτώσεων την μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου». Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 11 ασθενείς.

Πού καταλήγουν όλα αυτά: Στο βασικό μήνυμα που στέλνουν όλοι οι αρμόδιοι: «Μένουμε σπίτι»!