τσιόδρας-άρση-περιορισμών-ανακοινώσ-553131
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.04.2020 | 19:33

Τσιόδρας -άρση περιορισμών: Ανακοινώσεις, ίσως & την άλλη εβδομάδα -Από τι θα εξαρτηθεί

Την ανακοίνωση της άρσης των περιοριστικών μέτρων ίσως και από την ερχόμενη εβδομάδα προανήγγειλε, κατά την σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. «Φυσικά και εξετάζουμε την άρση μέτρων, αλλά το βασικό αυτή την ώρα είναι η επαγρύπνηση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο απάντησής του, τόνισε ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις και από την άλλη εβδομάδα: “Ο σχεδιασμός υπάρχει, θα συζητηθεί περαιτέρω και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να υπάρξει ένα καλό πλάνο, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες οι οποίες δεν έχουν ακόμα και τα δεδομένα που έχουμε εμείς, έτσι; Είμαστε καλύτερα από αυτές τις χώρες. Εμείς είπαμε προσεκτικά, σταδιακά, ελεγχόμενα, θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Αυτό είναι το ένα. Είπαμε, θα ανακοινωθούν περαιτέρω (σ.σ. άρση περιοριστικών μέτρων), ίσως από την άλλη βδομάδα ή παρακάτω, ανάλογα και με την πορεία μας πάντα. Πρέπει να τα διατηρηθεί το R0 εκεί που είναι και να συνεχίσουμε αυτά τα καθαρά δεδομένα να έχουμε και να βλέπουμε”.

Να σημειωθεί ότι προηγουμένως στην εισήγησή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είχε τονίσει ότι “αυτή η διατήρηση των μεγεθών θα μας επιτρέψει τις επόμενες μέρες να δούμε με προσοχή, σαν επιστημονική ομάδα, ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον. Ένα συστηματικό σχεδιασμό για την επόμενη φάση”. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ήδη η επιτροπή των ειδικών κάνει συζήτηση για την άρση των μέτρων, κάτι που θα εξαρτηθεί από τέσσερις παράγοντες:

1.Το Ρ0, που “αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο”, στην Ελλάδα  είναι κάτω από 1, κάτι που σημαίνει ότι ένας ασθενής από κορωνοϊό “κολλάει” κάτω από έναν συμπολίτη του, μακροπρόθεσμα «η νόσος φθίνει και τελικώς εξαφανίζεται»

2.Η αντοχή του συστήματος υγείας που έχει αυξηθεί

3.Ο έλεγχος των εστιών αναζωπύρωσης.

4.Ο στόχος της ανοσίας της αγέλης, που φαίνεται ότι στην Ελλάδα, καθώς έχουμε καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες αναφορικά με τα κρούσματα, «αυτό σημαίνει μάλλον μικρότερη ανοσία».

«Παρά το γεγονός ότι ακούμε καλά νέα, δεν είμαστε σε φάση να άρουμε το μέτρα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι  ο λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, με αφορμή και την επανάκαμψη του ιού στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας, εκτίμησε ότι για να αρθούν τα περισσότερα μέτρα για τον κοροναϊό ενδεχομένως να φτάσουμε και τα μέσα Ιουνίου.

Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους τις ημέρες του Πάσχα για να μην γυρίσουμε πίσω, ζήτησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι αυτή είναι η πιο κρίσιμο εβδομάδα της μάχη, γι’ αυτό και δεν πρέπει να πάμε σε σπίτια φίλων τις επόμενες ημέρες: «Είμαστε πολύ κοντά στο να κερδίσουμε τις ζωές μας Ας μην αναλάβει κανείς την ευθύνη να γυρίσουμε πίσω», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Υπενθυμίζεται, ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει παραταθεί έως τις 27 Απριλίου. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ. ΤΣΙΟΔΡΑ

Σχετικά με το αν αυτές τις ημέρες προβλέπεται η κορύφωση του πρώτου κύματος πανδημίας στη χώρα ή εάν αυτό ξεπεράστηκε ή επίκειται μέχρι τέλος του μήνα, θα ήθελα να σας πω με σαφήνεια ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και των σοβαρών κρουσμάτων που καταγράφονται.

Το γνωστό σε όλους μας R0, που αντιπροσωπεύει το μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο, δηλαδή αν τον αφήσεις χωρίς μέτρα και έχει ένα R0 πάνω από το 2, θα κολλήσει ο ένας τουλάχιστον άλλους δύο, φαίνεται πως μειώνεται.

Για όλα τα Κράτη το επιθυμητό αποτέλεσμα θα ήταν, δυστυχώς δεν το κατάφεραν όλοι, η χρυσή ισορροπία καταγραφής ενός αριθμού των λοιμώξεων που θα μπορούσε να χειριστεί το σύστημα υγείας, χωρίς να υπάρχει μαζική εισροή περιστατικών και πολύ θάνατο.

Εμείς δεν είδαμε τέτοια απότομη κορυφή. Το σύστημα υγείας μας πιέστηκε λιγότερο, χάρις στις προσπάθειες όλων. Το R0 στην Πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι κάτω από το 1, χάρη στα μέτρα.

Τι σημαίνει αυτό; Τι σημαίνει ότι το R0 παραμένει κάτω από 1;  Σημαίνει ότι η νόσος φθίνει, σβήνει δηλαδή και τελικά εξαφανίζεται.  Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη.

Αυτή η διατήρηση των μεγεθών θα μας επιτρέψει τις επόμενες μέρες να δούμε με προσοχή, σαν επιστημονική ομάδα, ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον. Ένα συστηματικό σχεδιασμό για την επόμενη φάση. Σας ευχαριστώ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ  ΤΟΥ Σ. ΤΣΙΟΔΡΑ

Λ. ΚΡΟΝΤΗΡΗ: Κύριε Τσιόδρα και κύριε Χαρδαλιά, μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί είναι επικίνδυνο από υγειονομικής άποψης να συγκεντρωθεί κόσμος γύρω από ένα πασχαλινό τραπέζι, έστω και αν δεν είναι πολλά άτομα. Είναι γιατί δεν θα τηρούνται οι αποστάσεις, υπάρχει κίνδυνος από την κοινή χρήση πιάτων και ποτηριών; Εάν, τελικά, κάποιοι αγνοήσουν τα μέτρα και μαζευτούν πως θα γίνεται ο έλεγχος; Θα παρεμβαίνει η Αστυνομία, θα τους διαλύει και θα επιβάλλει πρόστιμα;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Να πω για το υγειονομικό θέμα. Νομίζω είμαστε σε μια πολύ καλή φάση, όπου μειώνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Δεν θα θέλαμε να διασπαρεί περαιτέρω ο ιός και να δούμε τα αποτελέσματα μετά από 10-15 μέρες, από μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων, παρέες όπως τις λέω εγώ, που ενδεχομένως έχουν τα άτομα που είναι ασυμπτωματικά ή έχουν πολύ λίγη συμπτωματολογία και μεταφέρει ο ένας τον ιό στον άλλον.

Έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε αυτή την στιγμή το επίπεδο της διασποράς σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τυχόν, λοιπόν, συναθροίσεις, οικογενειακά τραπέζια με παρέες, με πολλούς ανθρώπους μέσα, μπορούν πολύ εύκολα να διασπείρουν τον ιό.

Αυτή είναι η ανησυχία μας, αυτό είναι το υγειονομικό πρόβλημα. Δεν μεταδίδεται ο ιός με τα ποτήρια και τα πιρούνια, αν δεν πιείς από το ίδιο ποτήρι. Μεταδίδεται όταν δεν τηρείς την υγιεινή των χεριών. Όταν είσαι ασθενείς και βήχεις.

Μάλιστα μερικοί λένε ότι ακόμα και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κάποιος ο οποίος έχει ελαφρά συμπτώματα, είναι ήπια συμπτωματικός. Και για αυτό, νομίζω το καλύτερο μέτρο αυτή την εποχή, είναι  να διατηρήσουμε αυτή την απόσταση.

Δεν ήρθε ακόμα η ώρα να την άρουμε. Παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο για να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα.

Πιστέψτε με. Θα οδηγούσε σε μια διασπορά και ιδιαίτερα αν είχαμε και επιτρέπαμε μαζικές συγκεντρώσεις αυτήν την περίοδο. Το τραπέζι είναι το λιγότερο. Υπήρχαν και άλλες μαζικές συγκεντρώσεις αυτήν την περίοδο, οι οποίες βλέπετε, κοινή συναινέσει δεν γίνονται.

Θέλει προσοχή. Τώρα, δεν μπορείς να πάρεις περιπτωσιολογίες και να πεις ότι εγώ έχω τον πατέρα μου, ο οποίος είναι  μόνος του και θέλω να πάω να τον δω. Είναι  καλύτερα να πας να του αφήσεις το φαγάκι και να φύγεις, παρά να πας και να κάτσεις μαζί του, μη γνωρίζοντας ότι είσαι φορέας του ιού και να του μεταδώσεις τον ιό.

Έχω παραδείγματα τις περασμένες μέρες, και μάλιστα και μέσα στην ιατρική κοινότητα, που είχαν πολύ ήπια συμπτωματολογία και μετέφεραν τον ιό σε ανθρώπους χωρίς να το θέλουν.

Για αυτό είπα το παράδειγμα, ακόμα και ένας πονόλαιμος. Πιστέψτε με, έχω συναδέλφους με έναν πονόλαιμο που είναι φορείς του ιού σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Και το «ωχ αδερφέ» και το «δεν βαριέσαι», δεν είναι για αυτήν την περίοδο. Ας το αφήσουμε λίγο. Ας το μειώσουμε ακόμα περισσότερο, ώστε να μπορούμε μετά να ξελασκάρουμε την κατάσταση.

Θέλει προσοχή και νομίζω ότι είναι  φοβερή ευκαιρία για τον ιό να διασπαρεί, αν δεν τηρήσουμε τις αποστάσεις αυτήν την περίοδο. Δεν πρέπει να του τη δώσουμε. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, το έχουμε πει. Είναι ένα πράγμα αόρατο. Αλλά δεν πρέπει να του δώσουμε αυτήν την ευκαιρία αυτή τη στιγμή. Είμαστε σε καλό σημείο. Μη χαλάσουμε την εικόνα. Αυτήν την αίσθηση έχω και τα λέω απλά.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Και εγώ πολύ απλά θα συνεχίσω, όπως ακριβώς τα λέει ο κύριος Καθηγητής. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι βρισκόμαστε σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Και σε αυτό το σημείο, θέλουμε να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε όλα αυτά τα οποία προβλέπει η επιστημονική κοινότητα. Η οποιαδήποτε λογική ωχαδερφισμού που μπορεί να οδηγήσει σε πυλωτές, σε ταράτσες, σε συγχρωτισμό, στο να μαζευτούμε από διάφορα σπίτια στη γειτονιά.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει νέες εστίες και να έχουμε μια συνολική έξαρση. Αν κάποιοι θέλουν να ρισκάρουν, να πάμε για όλα πάλι από την αρχή, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το Κράτος είναι εδώ. Όμως, αυτό που επικαλούμαστε, αυτό που ζητάμε, αυτό που κάνουμε έκκληση, είναι με περισσή καρτερικότητα για ό,τι έχουμε κάνει και ό,τι έχουμε χτίσει, να μη γυρίσουμε πίσω.

Και θα γυρίσουμε πίσω, εάν φύγουμε από τα σημεία που ήμασταν όλο αυτό τον καιρό και μετακινηθούμε προς άλλα σπίτια ή προς άλλα διαμερίσματα ή βρεθούμε με άλλους ανθρώπους.

Ας κάνουμε λίγη υπομονή. Είμαστε πολύ κοντά στο να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Ας μην αναλάβει κανένας την ευθύνη, του να έχει συμβάλει στο να πάει κάτι στραβά.

Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Τσιόδρα, με δεδομένο ότι θα τηρηθούν τα μέτρα και το Πάσχα θα έχουμε περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων, οι επιστήμονες θα λάβετε υπόψη σας την ήδη επιβαρυμένη ψυχική και οικονομική κατάσταση των πολιτών, πριν εισηγηθείτε συνέχιση ή άρση των μέτρων; Αρκούν μόνο τα αριθμητικά δεδομένα – μηδενικά κρούσματα – για να εισηγηθείτε άρση των μέτρων ή σας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ανοσία στην κοινότητα;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Νομίζω όλα μαζί είναι. Δεν περιμένεις φυσικά να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα, έτσι; Και βλέπετε ότι στον περισσότερο κόσμο αυτή τη στιγμή που κάνει τη συζήτηση για άρση των μέτρων – και πιστέψτε με και εμείς την κάνουμε τη συζήτηση σε συνεργασία με την ηγεσία – ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το R0, η μείωση της μεταδοτικότητας στο γενικό πληθυσμό. Αυτό είναι το ένα, η μία παράμετρος.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ευτυχώς έγιναν και ακόμα περισσότερες ενέργειες και ενδυναμώθηκε ακόμα περισσότερο. Μπορούν να μιλήσουν άλλοι για αυτό περισσότερο από εμένα.

Το τρίτο, φυσικά, είναι το να ελέγχεις εστίες αναζωπύρωσης του ιού ακόμα καλύτερα. Και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις, όσο πλησιάζεις αυτούς τους μικρούς αριθμούς, τόσο καλύτερα μπορεί να ελέγξεις τέτοιες εστίες αναζωπύρωσης του ιού.

Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε, και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να πει. Όλοι λένε ότι υποκαταγράφουμε τον ιό αρκετές κλίμακες, αλλά κανείς δεν έχει δεδομένα. Και αυτά τα δεδομένα μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Και είναι τεράστια η ετερογένεια της νόσου, αυτή τη στιγμή, σε όλη την Ευρώπη. Θα το έχετε δει, θα το έχετε παρακολουθήσει.

Εμείς έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες. Αυτό μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία. Εξαρτάται από το επίπεδο διασποράς στον πληθυσμό, εξαρτάται από τις ασυμπτωματικές μορφές, όπως ακούγεται και γράφεται από όλους. Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες, ίσως μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε μία καλύτερη εικόνα.

Όλα αυτά, λοιπόν, τα παίρνει κανείς μαζί, τα βάζει σε μια, αυτό που λέμε ένα brain storming, μια διαδικασία σκέψης, ένα think tank ανθρώπων οι οποίοι σκέφτονται, και βλέπει πώς κινείται ο κόσμος.

Ο WHO εξέδωσε οδηγίες και ειδικό πλάνο επανόδου μιας χώρας από αυτά τα μέτρα. Αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι δυναμική κατάσταση. Αν δεις και ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Και αυτό θα δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό, μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και γιατί θα γίνεται αυτό;  Για να προστατεύσεις το σύστημα υγείας και να χτίσεις σιγά-σιγά τη συλλογική ανοσία, την οποία επικαλείται και ο δημοσιογράφος.

Β. ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως η πανδημία δεν έχει κορυφωθεί διεθνώς, αλλά χώρες όπως η Αυστρία ή ακόμα και η Ισπανία, προχωρούν σε σταδιακή άρση των μέτρων. Με δεδομένη την μέχρι στιγμής επιτυχημένη πορεία της χώρας μας, εξετάζουμε ανάλογη σταδιακή άρση των μέτρων μετά το Πάσχα; Και αν ναι, τι αναμένεται να αρθεί πρώτο;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Φυσικά και το εξετάζουμε. Το είπα και προηγουμένως και φυσικά και οργανωνόμαστε όλο και περισσότερο και υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος φυσικά θα ανακοινωθεί όταν έρθει η ώρα του, έτσι; Αυτή την ώρα νομίζω η επαγρύπνηση είναι το κύριο μέλημα. Υπάρχουν σχεδιασμοί και θα τους μάθετε εν καιρώ.

Α. ΣΤΑΘΑΚΟΥ: Ποια είναι τα κριτήρια στην επιδημιολογική εικόνα του ιού που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το lockdown. Θα αποτελέσει προϋπόθεση η εξασφάλιση ικανού αριθμού μασκών για τον γενικό πληθυσμό, όπως προτείνει η έκθεση της γερμανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών «Leopoldina»;Σας ανησυχεί ότι ο ελληνικός πληθυσμός έχει αποθαρρυνθεί στην χρήση μάσκας και δεν την φορά, ακόμα και στα επείγοντα των νοσοκομείων ή σε χώρους που γίνεται χειρισμός τροφίμων; Θα αλλάξουν οι συστάσεις;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είναι τρία-τέσσερα ερωτήματα μαζί. Να πω ό,τι είπα και προηγουμένως. Ο σχεδιασμός υπάρχει, θα συζητηθεί περαιτέρω και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να υπάρξει ένα καλό πλάνο, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες οι οποίες δεν έχουν ακόμα και τα δεδομένα που έχουμε εμείς, έτσι; Είμαστε καλύτερα από αυτές τις χώρες. Εμείς είπαμε προσεκτικά, σταδιακά, ελεγχόμενα, θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Αυτό είναι το ένα.

Είπαμε, θα ανακοινωθούν περαιτέρω, ίσως από την άλλη βδομάδα ή παρακάτω, ανάλογα και με την πορεία μας πάντα. Πρέπει να τα διατηρηθεί το R0 εκεί που είναι και να συνεχίσουμε αυτά τα καθαρά δεδομένα να έχουμε και να βλέπουμε.

Το δεύτερο, που αφορά τη χρήση μάσκας από τον πληθυσμό, το έχουμε συζητήσει αρκετά και με βάση την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα, θεωρήσαμε ότι ήταν καλύτερο να αποφύγουμε την ψευδαίσθηση της ασφάλειας που δίνει η μάσκα, αλλά σίγουρα όλο και περισσότερο αυξάνει η συζήτηση για χρήση της, ιδιαίτερα όταν κανείς φτάνει στην άρση των μέτρων.

Και ιδιαίτερα για κάποιους ειδικούς χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, χώρους οι οποίοι έχουν σημασία για τη Δημόσια Υγεία, που ούτως ή άλλως εφαρμόζεται τώρα και θα πρέπει να εφαρμόζεται, και μας ανησυχεί το να μην εφαρμόζεται και κάποιους άλλους πληθυσμούς.

Θα ακούσετε για αυτό και ενδεχομένως να είναι ένα από τα μέτρα της επόμενης φάσης. Δηλαδή, η χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται αναγνωρίζοντας κανείς τα μείον, τα μειονεκτήματα της χρήσης μάσκας, την ανάγκη της σε κάποιους ειδικούς χώρους, παραδείγματος χάριν, αν έχεις μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία λειτουργούν στο φουλ, όταν είσαι σε αυτή την φάση της άρσης των μέτρων ή σε κάποιους μεμονωμένους χώρους, όπως οι χώροι των μικρών καταστημάτων ή οι χώροι φυσικά των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας ή των υπηρεσιών υγείας.

Εκεί είναι πολύ σημαντικό να τηρείται και φυσικά μας ανησυχεί να μην τηρείται. Δεν θα πρέπει να μην τηρείται. Είναι πάρα πολύ σημαντικό.