τσακρής-η-βρετανική-μετάλλαξη-του-κορ-776683
ΥΓΕΙΑ | 30.01.2021 | 09:33

Τσακρής: Η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι επιθετική στα παιδιά

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς είναι πιο επιθετική στα παιδιά.

Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μίλησε στο ΣΚΑΪ την Παρασκευή (29/1) και αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα δεδομένα.

Ο ίδιος σημείωσε πως σύμφωνα με τις βρετανικές μελέτες, η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού είναι επιθετική τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Ο κ Τσακρής σημειώνει ότι υπήρξαν πρώτες επιδημιολογικές παρατηρήσεις, κυρίως στη Βρετανία, όπου είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος πιο επιθετικό, τόσο επιθετικό στα παιδιά όσο και στους μεγαλύτερους, δεν φαίνεται διαφορά στα παιδιά του δημοτικού.

«Ο ιός μεταλλάσσεται όπως στους εποχικούς ιούς, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μεταλλάξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως «δεν πρέπει να γίνει πάλι το λάθος του Οκτωβρίου όταν η Ευρώπη ξέχασε ότι οι ιοί ξεκινάνε τα μεγάλα τους επιδημικά κύματα το φθινόπωρο».

Επίσης, δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις επόμενες μέρες. Έχουμε φτάσει μέχρι εδώ με τρομερές οικονομικές θυσίες, είναι κρίμα σε αυτή τη φάση να μην μπορέσουμε να ελέγξουμε την όλη κατάσταση στους επόμενους μήνες που είναι ιδιαιτέρα κρίσιμοι, να μην ξεχνάμε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό αυτή τη στιγμή και πολύ εύκολα μπορούμε να έχουμε αναζωπυρώσεις εάν χαλαρώσουμε, αν νομίζουμε ότι επειδή άνοιξε η αγορά ότι το ξεπεράσαμε κι ότι έχει τελειώσει. Μην περάσει αυτό το μήνυμα στον κόσμο», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

«Θα τα επανεξετάσουμε όλα την επόμενη εβδομάδα, αν συνεχιστεί η αυξητική τάση, είναι πολύ σημαντικό για τις επόμενες αποφάσεις», ξεκαθάρισε.

«Αν δούμε αυξητικές τάσεις και στις νοσηλείες, και στις ανάγκες μηχανικής υποστήριξης, που είναι αντικειμενικοί δείκτες, αυτό δείχνει ότι τα μέτρα πρέπει να είναι πιο εντατικά», αποσαφήνισε ο καθηγητής.