Τρώτε συχνά fast food; Οι κίνδυνοι για την καρδιαγγειακή σας υγεία
Πριν από περίπου 10 χρόνια χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ ο όρος «διατροφικός βάλτος» (food swamp), ο οποίος περιγράφει τις περιοχές που ταχυφαγεία και γενικά τα καταστήματα πώλησης γρήγορου και πρόχειρου φαγητού είναι περισσότερα από τα καταστήματα πώλησης φρέσκων, μη επεξεργασμένων τροφίμων.
Η νέα μελέτη εξέτασε εάν και κατά πόσο επηρεάζεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού μετά τα 50 λόγω γειτνίασης με ταχυφαγεία. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 17.875 εθελοντές μέσης ηλικίας 64 ετών.
Με δεδομένο ότι η μέση βαθμολογία σε όλες τις περιοχές ήταν 6, συνάγεται ότι τουλάχιστον οι μισές περιοχές διέθεταν εξαπλάσια καταστήματα πρόχειρου φαγητού απ’ ό,τι φρέσκου.
Στη διάρκεια 6 ετών παρακολούθησης, το 3,8% των εθελοντών εκδήλωσαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κίνδυνος ήταν κατά 13% υψηλότερος σε όσους ζούσαν σε περιοχές με βαθμολογία από 6 και πάνω.
«Καμία διατροφική συμβουλή δεν βοηθά, αν οι πολίτες δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο υγιεινό φαγητό. Σε πολλές περιοχές, όμως, πιο εύκολα βρίσκεις φαστ φουντ παρά οπωροπωλείο».
Ο Δρ. Yang πρόσθεσε ότι η διατροφή δεν είναι απλά θέμα προσωπικών επιλογών. «Πολλοί άνθρωποι πραγματικά πασχίζουν για να ζουν υγιεινά, καθώς το περιβάλλον τους δεν βοηθάει καθόλου», εξήγησε.
Τα νέα ευρήματα θα παρουσιασθούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 8-10 Φεβρουαρίου 2023 στο Ντάλας.
πηγή: onmed.gr
Προτεινόμενα άρθρα