Κυριακή
1
Οκτώβριος
Back

Τρίτη δόση: Σήμερα η απόφαση για τους κάτω των 50 -Γιατί είναι απαραίτητη

Σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να αποφασίσει την επέκταση του εμβολιασμού με τρίτη δόση και σε άτομα κάτω των 50 ετών, ενώ από την Παρασκευή, όσοι έχουν λάβει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για αναμνηστική δόση.

Έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης.

Οπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο Lancet και βασίστηκε σε δεδομένα από το Ισραήλ, κατέδειξε ότι όσοι είχαν εμβολιαστεί με 3η δόση είχαν 93% μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας, 92% μικρότερο κίνδυνο σοβαρής COVID-19 και 81% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο σε σχέση με αυτούς που είχαν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, έως και χθες πλήρως εμβολιασμένοι ήταν το 60,8% του γενικού πληθυσμού. Για την αύξηση των εμβολιασμών η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αποστολή υπενθυμιστικών sms σε ανεμβολίαστους, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.

Το συμπέρασμα είναι ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία των εμβολιασθέντων από σοβαρές μορφές της νόσου σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου, τουλάχιστον πέντε-έξι μήνες πριν.

Η δυνατότητα εμβολιασμένων με Moderna, ως αναμνηστική δόση, χρειάζεται κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις στο σύστημα και θα απαιτήσει κάποιες ημέρες. Μέσα στις επόμενες, στο επόμενο χρονικό διάστημα, ημερών δηλαδή, θα ανακοινώσουμε πότε θα μπορεί να γίνεται αναμνηστική δόση με Moderna.

Δείτε ακόμη:

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό -Τι θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!