Τρίτη δόση: Πoιο εμβόλιο έχει τις πιο έντονες παρενέργειες - Aftodioikisi.gr Τρίτη δόση: Πoιο εμβόλιο έχει τις πιο έντονες παρενέργειες - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
24
Νοέμβριος
Back
παρενέργεια

Τρίτη δόση: Πoιο εμβόλιο έχει τις πιο έντονες παρενέργειες

Ήπιες και σύντομες παρενέργειες μπορεί να εμφανίσουν και όσοι κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου σύμφωνα με νέα έρευνα. Μάλιστα, αυτές μπορεί να διαφοροποιούνται αναλόγως με το ποιο εμβόλιο έκανε κάποιος τις δύο πρώτες δόσεις και με ποιο την τρίτη.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που εστιάζει στον αντίκτυπο του λεγόμενου mix and match εμβολιασμού διαπιστώνει ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις AstraZeneca και κάνουν την τρίτη δόση με Pfizer – που είναι το πιθανότερο καθώς είναι το σκεύασμα με την μεγαλύτερη διαθεσιμότητα- τότε είναι πιθανότερο να εμφανίσουν ελαφρώς πιο αισθητές παρενέργειες.

Η μελέτη Com-COV συγκέντρωσε 830 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών στην Αγγλία, στους οποίους χορηγήθηκαν δύο δόσεις είτε AstraZeneca είτε Pfizer, είτε η μία ακολουθούμενη από την άλλη (AstraZeneca μετά Pfizer ή Pfizer μετά AstraZeneca) και ρωτήθηκαν πώς ένιωσαν στις επτά ημέρες μετά το δεύτερη δόση.

Μεταξύ αυτών που έλαβαν το AstraZeneca και ακολούθησε η Pfizer, περίπου το 78% είχε κόπωση σε σύγκριση με το 53% που έκανε δύο δόσεις Pfizer. Εν τω μεταξύ, το 65% υπέφερε από πονοκεφάλους μετά από μικτά εμβόλια, σε σύγκριση με το 42% όσων έκαναν τα ίδια εμβόλια.

Πόνος στις αρθρώσεις, πυρετός και μυϊκοί πόνοι αναφέρθηκαν επίσης συχνότερα μεταξύ εκείνων που έκαναν εμβόλια mix and match. Όμως οι παρενέργειες του εμβολίου που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες, έδειξε η έρευνα – δεν διήρκεσαν περισσότερο από 48 ώρες.

Σύμφωνα με τη huffingtonpost.co.uk η ίδια μελέτη τον Ιούνιο έδειξε ότι ενώ δύο δόσεις Pfizer παρήγαγαν τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων κατά του Covid, ένα εμβόλιο AstraZeneca ακολουθούμενο από ένα Pfizer ήταν σχεδόν το ίδιο ισχυρό.

Σε ξεχωριστή έρευνα, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, τα αναμνηστικά εμβόλια αποδείχθηκαν ότι παρέχουν περισσότερο από 90% προστασία έναντι της λοίμωξης σε ενήλικες άνω των 50 ετών.

Η μελέτη του Οργανισμού Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) έδειξε ότι δύο εβδομάδες μετά τη λήψη αναμνηστικής δόσης Pfizer, η προστασία έναντι της λοίμωξης ήταν 93,1% σε όσους είχαν λάβει αρχικά AstraZeneca και 94,0% για Pfizer.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!