τρίτη-δόση-η-αποτελεσματικότητα-απέν-840685
ΥΓΕΙΑ | 22.01.2022 | 20:30

Τρίτη δόση: Η αποτελεσματικότητα απέναντι στις μεταλλάξεις

Τουλάχιστον κατά 90% αποτελεσματικές ήταν οι τρίτες δόσεις των εμβολίων mRNA των Pfizer/BioNTech και της Moderna, στο να αποτρέπουν τη νοσηλεία εξαιτίας της Δέλτα αλλά και της Όμικρον, σύμφωνα με ανάλυση εκαντοντάδων χιλιάδων νοσηλειών και επισκέψεων σε νοσοκομεία των ΗΠΑ, μετά από τρεις ξεχωριστές μελέτες.

Η προστασία των εμβολίων απέναντι στον κίνδυνο θανάτου από Covid, μειώθηκε μετά την εμφάνιση της Όμικρον, αλλά παρέμεινε σημαντική, σύμφωνα με μια ξεχωριστή μελέτη του αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Περίπου το 63% του πληθυσμού στις ΗΠΑ είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ μόλις το 24% έχει λάβει την ενισχυτική δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg για τους εμβολιασμούς. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι 49% και στο Ηνωμένο Βασίλειο 55%.

Η μελέτη για τις νοσηλείες, η οποία δημοσιεύθηκε σε εβδομαδιαία έκθεση του CDC για τα επίπεδα νοσηρότητας και θνησιμότητας, ανέλυε περισσότερες από 300.000 επισκέψεις στα επείγοντα νοσοκομείων καθώς και σε κλινικές επείγουσας φροντίδας για περιστατικά ασθενειών που σχετίζονταν με την Covid. Επιπλέον, εξέτασε τα επίπεδα νοσηλειών σε δέκα Πολιτείες μεταξύ Αυγούστου και Ιανουαρίου.

Όπως διαπιστώθηκε, στην πρώτη μελέτη οι ενισχυτικές δόσεις μείωσαν τις νοσηλείες κατά 94% την περίοδο που κυριαρχούσε η Δέλτα, και κατά 90% μετά την εμφάνιση της Όμικρον.

Στην άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το CDC, οι ανεμβολίαστοι αντιμετώπιζαν 53 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από Covid τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, συγκριτικά με αυτούς που είχαν εμβολιαστεί και είχαν λάβει και την ενισχυτική δόση.

Κατά την εξάπλωση της Όμικρον, ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους ήταν μόλις 13 φορές πιο αυξημένος, κάτι που δείχνει την ικανότητα της Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων.

Η αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών δόσεων υποστηρίχθηκε περαιτέρω από μια τρίτη μελέτη, η οποία βρήκε ότι οι έξτρα δόσεις παρέχουν σημαντική προστασία κατά της συμπτωματικής νόσησης τόσο από Δέλτα όσο και από Όμικρον.

Τα άτομα που έκαναν την τρίτη δόση ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν φροντίδα για συμπτωματικές μολύνσεις συγκριτικά με εκείνους που είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις ή δεν είχαν εμβολιαστεί καν, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA.