τριχόπτωση-ένα-βήμα-πιο-κοντά-στο-τέλο-1055203
ΥΓΕΙΑ | 01.08.2022 | 10:00

Τριχόπτωση: Ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της

Η αγορά των προϊόντων για την πρόληψη της τριχόπτωσης είναι αξίας δεκάδων εκατομμυρίων.

Εκείνη των θεραπειών για την τριχόπτωση εκτιμάται πως φτάνει στα 4.4 τρισεκατομμύρια ευρώ και η αξία αυτής για την αποκατάσταση του τριχωτού της κεφαλής αναμένεται να φτάσει στα 13.300.000.000 ευρώ έως το 2028. Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχουν προϊόντα ή θεραπείες που να έχουν 100% αποτέλεσμα.

Η δε, παγκόσμια αγορά της αλωπεκίας υπολογίζεται πως θα φτάσει στην αξία των 13.92 δισεκατομμυρίων ευρώ, έως το 2028. Στοιχεία μελετών αναφέρουν πως ένας στους 2 άνδρες όλων των ηλικιών και μια στις 4 γυναίκες εμφανίζουν ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία -μετά τα 20 χρόνια και έως τα 50, δημιουργώντας σταδιακά αραιώσεις στο κεφάλι. Ακόμα δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία που την προκαλεί.

Όπως δεν είναι γνωστή η αιτία που οδηγεί γενικά, στην τριχόπτωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι παίζουν ρόλο η γήρανση, η κληρονομικότητα, το άγχος, οι ορμονικές μεταβολές, η υπερβολική δόση φαρμάκων, δερματικές παθήσεις, μολύνσεις, λοιμώξεις, προγράμματα δίαιτας, προϊόντα με χημικά, ακραίες φυσικές συνθήκες κ.α.

Στους άνδρες, η πιο συχνή αιτία είναι η κληρονομικότητα.

Όλα αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα, για να καταλάβει κάποιος τη σημασία της ανακάλυψης που έκαναν δυο γυναίκες επιστήμονες, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματα τους στο ιατρικό περιοδικό Biophysical Journal.

Βάσει αυτής, το κλειδί για τη λύση του μυστηρίου μπορεί να βρίσκεται στους ίδιους τους θύλακες της τρίχας. H μαθηματικός και βιολόγος Qixuan Wang και η ενδοκρινολόγος, με ειδικότητα στην οστεοπόρωση, το ασβέστιο, τις διαταραχές του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων και της υπόφυσης, Kathryn Dinh συνδέει μια πρωτεΐνη με την ανάπτυξη και το θάνατο των τριχοθυλακίων.

Ονομάζεται TGF-beta και ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα που βρίσκονται στους θύλακες των τριχών διαιρούνται και σχηματίζουν νέα κύτταρα. Υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης ‘σκοτώνει’ το ωοθυλάκιο.

Όπως εξήγησε η Dr. Wang “η TGF-beta έχει δύο αντίθετους ρόλους. Βοηθά στην ενεργοποίηση ορισμένων κυττάρων των τριχοθυλακίων για την παραγωγή νέας ζωής και έπειτα βοηθά στην ενορχήστρωση της απόπτωσης -δηλαδή, της διαδικασίας του κυτταρικού θανάτου.

Ωστόσο, ακόμα και όταν ένας θύλακος της τρίχας ‘αυτοκτονεί’, ‘δεν σκοτώνει’ ποτέ τη δεξαμενή των βλαστοκυττάρων του, Όταν τα επιζώντα βλαστοκύτταρα λαμβάνουν το σήμα για αναγέννηση, διαιρούνται, δημιουργούν νέα κύτταρα και αναπτύσσονται σε νέο ωοθυλάκιο”.

Αυτό ήταν το κλειδί για την ανακάλυψη: τα βλαστοκύτταρα. Όπως αναφέρει το IF Science “είναι σαν μικροσκοπικοί χαμαιλέοντες ή απλήρωτοι πρακτικάριοι, οι οποίοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν σχεδόν κάθε ρόλο που απαιτείται από αυτούς. Γι’ αυτό υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τις δυνατότητές τους για θεραπείες ασθενειών και τραυματισμών”.

Τα βλαστοκύτταρα βρίσκονται σε όλο μας το σώμα και είναι πάντα έτοιμα αναπτυχθούν, όταν κάτι χρειάζεται επιδιόρθωση. Αυτά που βρίσκονται στους θύλακες των τριχών έγιναν ιδιαίτερα χρήσιμα για τους ερευνητές.

“Αυτό συμβαίνει επειδή είναι το μόνο όργανο στον άνθρωπο που αναγεννάτε συνεχώς, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος τραυματισμός ή ασθένεια. Εξαρτώνται όμως, από την TGF-beta”.

Εάν λοιπόν, οι ερευνητές καταφέρουν να καταλάβουν πώς να ελέγξουν τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, μπορεί αυτό να γίνει το κλειδί για τη θεραπεία της φαλάκρας. Ο έλεγχος της TGF-beta μπορεί να οδηγήσει και στην τέλεια επούλωση πληγών.

Σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας βλέπουμε πρωταγωνιστές να τραυματίζονται και τις πληγές να γιατρεύονται πολύ γρήγορα. Η ιδέα από αυτό είναι πως πρόκειται για κάτι που επιτρέπουν τα βλαστοκύτταρα” λέει η Dr. Wang, πριν καταλήξει στο “στην πραγματική ζωή, η νέα έρευνα μας φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση της συμπεριφοράς των βλαστοκυττάρων, ώστε να μπορούμε να την ελέγξουμε και να προωθήσουμε την επούλωση των πληγών”.

Πηγή: news247.gr