τον-εξοπλισμό-των-καταστημάτων-τους-π-301945
ΥΓΕΙΑ | 23.03.2021 | 10:28

Τον εξοπλισμό των καταστημάτων τους πωλούν οι εστιάτορες της Ρόδου

Τον εξοπλισμό των καταστημάτων τους άρχισαν να πωλούν οι εστιάτορες της Ρόδου, γεγονός που δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο κλάδος λόγω της πανδημίας και των  επιπτώσεων που αυτή έχει προκαλέσει.

Πολλοί εστιάτορες πωλούν το τελευταίο διάστημα τμήματα των εγκαταστάσεών τους και συγκεκριμένα, εξοπλισμό κουζίνας, τραπεζοκαθίσματα ακόμα και τα πιάτα των καταστημάτων τους, είτε γιατί σκοπεύουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους οριστικά είτε γιατί προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα για να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα πολλοί καταφεύγουν σε άλλους συναδέλφους τους μήπως και μπορέσουν να τα πουλήσουν σε στενό κύκλο, χωρίς να γίνει ευρέως γνωστό.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του σωματείου των Εστιατόρων της περιοχής μας Γιάννης Κλούβας  λέγοντας: «έχουν αρχίσει όντως οι συνάδελφοί μου να πουλάνε πράγματα. Κάποιοι το κάνουν γιατί δεν θα ξανανοίξουν και άλλοι γιατί προσπαθούν να συντηρηθούν.

Στις τελευταίες επιστρεπτέες προκαταβολές πολλοί από τον κλάδο πήραν ψίχουλα και άλλοι τίποτα. Μας ζητούν και τα ενοίκια. Από πού να βγουν τα ενοίκια; Να ξέρετε ότι θα είχαν κλείσει πολλά εστιατόρια αν δεν είχαν… βαριές κατασκευές στα καταστήματά τους».

«Φέτος δεν θα κάνουμε τους… ήρωες!»

Πάντως παρά το αρνητικό κλίμα που συνεχίζει να επικρατεί στον τουρισμό με αβεβαιότητα και χωρίς κρατήσεις, κάποιοι επιχειρηματίες της εστίασης ξεκίνησαν δειλά-δειλά τις προετοιμασίες για τη νέα τουριστική περίοδο, με όσες οικονομίες είχαν στην άκρη και με όποια διάθεση και αισιοδοξία τους έχει απομείνει.

Ετοιμάζονται αλλά δεν πρόκειται να ανοίξουν προτού αρχίσουν οι μαζικές αφίξεις τουριστών στο νησί. Και αυτό γιατί δεν έχουν περιθώρια, να δημιουργήσουν και άλλα χρέη και να προστεθούν στα περσινά, δηλαδή να «μπουν μέσα για μία ακόμα χρονιά».

Ακόμα δηλαδή και να επιτραπεί το προσεχές διάστημα να ανοίξει η εστίαση και να αρχίσει σταδιακά να ανοίγει η σεζόν, οι περισσότεροι εστιάτορες σκοπεύουν να μην λειτουργήσουν, αφού δεν υπάρχει περίπτωση όχι μόνο να ρεφάρουν αλλά ούτε τα βασικά να καλύψουν.

«Εμείς θέλουμε να ανοίξουμε μόλις ξεκινήσει η σεζόν έστω και έξω και υπό όρους και να μην κάνουμε τους ήρωες όπως πέρυσι γιατί αν ανοίξουμε χωρίς πελατεία, μπορεί να μας κόψουν κάποιες παροχές όπως την πληρωμή των ενοικίων» δηλώνει ο κ. Κλούβας προσθέτοντας: «Εμείς δεν θέλουμε να ανοίξουμε σε στιλ «ακορντεόν».

Τα εστιατόρια δεν μπορούν να ανοίξουν έτσι. Θέλουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια και τον καιρό που θα έχει δουλειά. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε τώρα και να μην έχουμε κανέναν πελάτη. Κάναμε τον ήρωα πέρυσι, φτάνει».

 Ο πρόεδρος των εστιατόρων εκτιμά ότι στην αρχή της φετινής σεζόν θα προσπαθήσουν να ανοίξουν όλοι όσοι αποφάσισαν να παραμείνουν στον κλάδο. Ο καθένας, όπως είπε ελπίζει, αν και πέρυσι δεν άνοιξαν όλοι… «φέτος θα δούμε. Εκτιμώ ότι το δεύτερο εξάμηνο μπορεί να έχουν εμβολιαστεί στην Ευρώπη και να πάμε καλύτερα από πέρυσι. Αν όμως πάμε άλλον έναν χρόνο σαν τον προηγούμενο, τότε δεν υπάρχει περιθώριο επιβίωσης» κατέληξε.

«Χωρίς στήριξη αδύνατον να επιβιώσουμε»

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. «Αυτό που προέχει και θα πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση είναι ότι εμείς που θα δουλέψουμε με τους τουρίστες πρέπει να εμβολιαστούμε. Τα νησιά από τα οποία θα βγουν κάποια χρήματα τη σεζόν πρέπει να τα προσέξουν.

Όσοι δουλεύουν με τον τουρισμό θα πρέπει το κράτος να τους εμβολιάσει» δηλώνει ενώ επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και αναγκαίο να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, αφού είναι παράλογο να καλούνται να πληρώσουν υπό αυτές τις καταστάσεις.

«Η εστίαση έκλεισε πρώτη και θα ανοίξει τελευταία. Κατά συνέπεια θα πρέπει τα δημοτικά τέλη να μπουν δυναμικά ως θέμα από την κεντρική κυβέρνηση και να ζητηθεί από τους δήμους να μας τα αφαιρέσουν. Γιατί να πληρώνουμε από τη στιγμή που δεν παράγουμε σκουπίδια και βρισκόμαστε σε πανδημία;» καταλήγει ο κ. Κλούβας.

 Τα εστιατόρια είναι αδύνατον να επιβιώσουν με τη συνεχιζόμενη κρίση και τη συρρικνωμένη σεζόν για ακόμα μία χρονιά, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρέπει να νομίζουμε ότι οι εστιάτορες έχουν πλουτίσει και έχουν τεράστια εισοδήματα.

«Ο σημερινός εστιάτορας είναι ο χθεσινός μάγειρας και σερβιτόρος που μάζεψε χρήματα, πήρε δάνειο και έφτιαξε ένα εστιατόριο. Αποθέματα δεν υπάρχουν, δεν υπάρχει… λίπος. Ερχόμαστε από δέκα χρόνια λιτότητας και οικονομικής κρίσης» είπε ο πρόεδρος των εστιατόρων, ο οποίος τόνισε ότι ακόμα και οι επιστρεπτέες προκαταβολές δεν ωφέλησαν όλους τους επαγγελματίες του κλάδου.

«Πολλοί συνάδελφοί μου όταν άκουσαν για επιστρεπτέες δεν έκαναν τις διαδικασίες γιατί νόμιζαν ότι θα φορτωθούν και άλλο δάνειο. Έτσι έμειναν έξω από αυτές. Ζητάμε οπωσδήποτε στήριξη και μείωση φορολογίας. Δε βγαίνουμε με τέτοιους φόρους. Δε βγαίνουμε…» κατέληξε ο κ. Κλούβας.

πηγή: rodiaki.gr