Το συχνό φούσκωμα στην κοιλιά μπορεί να είναι επικίνδυνο: Τι πρέπει να ξέρετε

 • Απο Μάκης Χολέβας
 • 16 Μαΐου 2021 - 11:15
 • Comments Off
Μερικές φορές το σώμα μας, μας στέλνει προειδοποιητικά σήματα που είναι δύσκολο να αποκωδικοποιηθούν ή τα παραβλέπουμε εύκολα καθώς δεν αποτελούν μεγάλη ενόχληση.

Ακόμη και κοινές και σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, μπορεί να συνοδεύεται από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, μερικά από τα οποία είναι προφανή, όπως ένας όγκος και άλλα που είναι εύκολο να τα αγνοήσετε, όπως η απώλεια βάρους. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι βασική για τον καρκίνο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζετε τα πιθανά συμπτώματα και το πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Ο καρκίνος των ωοθηκών ειδικότερα είναι κάτι για το οποίο οι γυναίκες επιβάλλεται να μάθουν τα συμπτώματα. Ο καρκίνος των ωοθηκών αντιπροσωπεύει “περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο καρκίνο του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος”, κυρίως επειδή συχνά δεν διαγιγνώσκεται. Δείτε ένα ενδεικτικό σύμπτωμα του καρκίνου των ωοθηκών που οι περισσότερες γυναίκες το παραβλέπουν.

Εάν υποφέρετε από φούσκωμα σε καθημερινή βάση, θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου των ωοθηκών

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσετε τι σας προκαλεί φούσκωμα, καθώς το σύμπτωμα μπορεί να σχετίζεται με:

 • δυσκοιλιότητα
 • σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 • δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι)
 • αύξηση βάρους
 • τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο

Ωστόσο, η συσσώρευση υγρών λόγω καρκίνου των ωοθηκών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φούσκωμα. Το φούσκωμα μπορεί να εμφανιστεί όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται και ενεργοποιεί την μεμβράνη (το περιτόναιο) που καλύπτει τα εσωτερικά όργανα για την παραγωγή υγρού. Επιπλέον, ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των λεμφαδένων και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Και τα δύο αυτά προβλήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περίσσεια υγρού γύρω από το στομάχι.

«Η επίμονη αίσθηση φουσκώματος και πληρότητας είναι ένα από τα πιο κοινά πρώιμα σημάδια καρκίνου των ωοθηκών», εξηγούν οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush. «Και το φούσκωμα που συνοδεύεται από κοιλιακή διάταση (ορατό πρήξιμο στο στομάχι) θα μπορούσε να είναι καμπανάκι για σοβαρό πρόβλημα«.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια για το φούσκωμα

Οι γυναίκες τείνουν να αγνοούν τα πρώιμα σημάδια καρκίνου των ωοθηκών ή πιστεύουν ότι τα συμπτώματά τους σχετίζονται απλώς με τη γήρανση, την αύξηση βάρους ή άλλα λιγότερο σοβαρά προβλήματα”, λέει η δρ. Amina Ahmed, γυναικολόγος και ογκολόγος στο Rush. «Αυτό είναι που καθιστά τον καρκίνο των ωοθηκών τόσο δύσκολο να εντοπιστεί νωρίς, όταν και οι επιλογές θεραπείας είναι πιο καλές».

Σε δημοσκόπηση επί 1.142 γυναικών το 2018 διαπιστώθηκε ότι το 50% εξ αυτών θεωρούν το συχνό φούσκωμα κάτι φυσιολογικό και δεν θα έβλεπαν γιατρό γι’ αυτό. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι περισσότερες γυναίκες θα άλλαζαν πρώτα τη διατροφή τους, για να μειώσουν το συχνό φούσκωμα, παρά θα πήγαιναν σε έναν γιατρό.

Οι γυναίκες πρέπει επίσης να ξέρουν και άλλα βασικά συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών

Εκτός από το συχνό φούσκωμα, που είναι δείκτης καρκίνου των ωοθηκών, υπάρχουν τρία άλλα κοινά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε:

 • κοιλιακό άλγος
 • απώλεια όρεξης
 • συχνοουρία

Εκτός από αυτά τα κοινά συμπτώματα, οι γυναίκες μπορεί επίσης να παρατηρήσουν:

 • αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου
 • ακραία κόπωση
 • ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι συχνά (πάνω από 12 φορές το μήνα), επίμονα ή νέα.

Πηγές: iatropedia.gr 

ΥΓΕΙΑ, ΚΟΙΛΙΑ, ΦΟΥΣΚΩΜΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]