το-πρώτο-ελληνικό-νησί-που-καταρρίπτε-177378
ΥΓΕΙΑ | 03.06.2021 | 14:54

Το πρώτο ελληνικό νησί που καταρρίπτει τη «γαλάζια ελευθερία»

Αναβάλλονται από 5 έως 9 Ιουνίου οι εμβολιασμοί που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου της Σάμου, καθώς η συμμετοχή των πολιτών ήταν πολύ μικροί, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής του τοπικού Γενικού Νοσοκομείου, Νίκος Στεφανής. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Σάμος έχει πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο βουλευτής, Χριστόδουλος Στεφανάδης, από τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» δεν θα υλοποιηθεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι για τους εμβολιασμούς των 4.300 δόσεων που είχαν προγραμματιστεί, θα έφταναν στο νησί 25 γιατροί, όμως η χαμηλή ζήτηση για ραντεβού για εμβολιασμό «έκλεισε» προσωρινά την πλατφόρμα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόλις 110 άτομα ήταν προγραμματισμένα και υπάρχουν 300 διαθέσιμα ραντεβού.

Αυτή την περίοδο, οι πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν, μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα τρία μικρά εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν στο νησί.

Όπως έγραψε ο κ. Στεφανάδης σε ανάρτηση του στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook:

«Αυτή η άποψη δεν είναι αυθαίρετη, αλλά βασίζεται σε αδιάσειστα επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία που έχουν προκύψει από εκατοντάδες εκατομμύρια εμβολιασμούς που έχουν γίνει παγκόσμια. Στο νησί μας, στη Σάμο, δυστυχώς το ποσοστό μέχρι σήμερα των εμβολιασμένων πολιτών δεν ξεπερνά το 35 %, ποσοστό που μας κατατάσσει στις χαμηλότερες θέσεις πανελλήνια. Πιστεύω ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σοβαρότητα του θέματος, δηλαδή να είναι και να παρουσιάζεται η Σάμος ως περιοχή με πολύ μικρό αριθμό εμβολιασμένων κατοίκων. Αυτό όπως είναι αντιληπτό έχει τεράστιες επιπτώσεις πέρα από την υγεία των κατοίκων, που είναι ο πρωταρχικός στόχος, και στην εικόνα του νησιού ως τουριστικός προορισμός με πολύ δυσμενείς επιπτώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, οι εμβολιαστικές γραμμές του Γ.Ν. Σάμου και του Κέντρου Υγείας Σάμου με το εμβόλιο της Pfizer έχουν υψηλή ζήτηση, όμως η πληρότητα στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου με το AstraZeneca είναι πολύ χαμηλή. Λίγο περισσότερο αυξημένη είναι για τα εμβόλια της Johnson & Johnson.