το-μυστικό-για-να-ξεπεράσεις-το-hangover-1110578
ΥΓΕΙΑ | 27.02.2023 | 17:00

Το μυστικό για να ξεπεράσεις το hangover

Δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό και ξεκούραστο από το να έχεις πάει στην Πάτρα με τους φίλους και τις φίλες σου, να χορέψεις και να ξεφαντώσεις μέχρι το πρωί και – φυσικά- να τα πιείς. Εδώ, όμως, είναι που ξεκινά να δημιουργείται το πρόβλημα. Δώσ’ του το ένα ποτό, δώσ’ του το δεύτερο, 3-4 γύρες σφηνάκια, υποβρύχια και ούτω καθ’ εξής…

Και έρχεται η επόμενη μέρα που ξυπνάς με hangover. Το κεφάλι σου πονάει τρελά, όλα γυρίζουν, δεν μπορείς να σύρεις τα πόδια σου και το στομάχι σου κινείται σαν roller coaster. Πρέπει κάτι να κάνεις άμεσα και όχι η λύση δεν είναι ούτε να πιείς σκέτο καφέ, ούτε να φας σούπα για το στομάχι. Η λύση είναι η σωστή αναπνοή. Όχι, όμως, η κλασική, γνωστή σε όλους, εισπνοή-εκπνοή.

Πώς να πεις «αντίο» στο hangover για να μην είσαι όλη μέρα στο κρεβάτι

Τι λέει νέα έρευνα για την αντιμετώπιση του hangover

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η ελεγχόμενη βαθιά αναπνοή βοηθά πολύ περισσότερο στο hangover από οποιοδήποτε άλλο trick. Ο λόγος; Οι πνεύμονες. Σύμφωνα με τον Dr. Joseph Fisher του Πανεπιστημιακού Δικτύου Υγείας του Καναδά, το 90% της δουλειάς του μεταβολισμού της αιθανόλης γίνεται από το συκώτι – και δεν μπορείς να το επισπεύσεις.

Το άλλο 10%, ωστόσο, αποβάλλεται μέσω των νεφρών και των πνευμόνων. Η ομάδα του δόκτωρα, λοιπόν, κατέληξε στο συμπέρασμα- μετά από πείραμα σε ομάδα ανθρώπων- ότι η πιο έντονη και γρήγορη αναπνοή θα μπορούσε να βοηθήσει στην πιο γρήγορη αποβολή του αλκοόλ, όπως συμβαίνει με τα υψηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα.

Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα ξυπνήσεις στα κακά σου τα χάλια, ξεκίνα να αναπνέεις έντονα και βαθιά, ξανά και ξανά. Θα νιώσεις αμέσως καλύτερα.

Άλλα tips για να ξεπεράσεις γρήγορα το hangover
10 λεπτά περπάτημα

Έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορείς, αλλά μην ξεκινήσεις το τρέξιμο. Βγες στη γειτονιά χαλαρά και κάνε ένα 10λεπτο περπάτημα. Κι αυτό, γιατί αν ιδρώσεις θα αφυδατωθείς κι άλλο. Είσαι που είσαι αφυδατωμένη, μην το παρακάνεις κιόλας. Οπότε… χαλαρά.

Η θέση του παιδιού

Στάσου σε εμβρυική στάση για λίγα λεπτά. Η στάση αυτή αυξάνει την κυκλοφορία και συμπιέζει απαλά την κοιλιά, σαν να κάνεις μασάζ στην περιοχή. Όσο κάθεσαι έτσι, πάρε αργές, βαθιές αναπνοές ενώ τα πόδια σου πιέζουν την κοιλιά.