τι-τρώτε-και-πέφτουν-τα-μαλλιά-793380
ΥΓΕΙΑ | 29.09.2021 | 12:26

Τι τρώτε και πέφτουν τα μαλλιά;

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η παχυσαρκία συνδέεται με την ανάπτυξη πολυάριθμων ασθενειών στους ανθρώπους. Οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και άλλες ασθένειες είναι εξαιρετικά συχνές σε παχύσαρκα άτομα.

Ωστόσο, δεν είναι πλήρως σαφές πώς τα όργανα του σώματος επηρεάζονται και χάνουν τη λειτουργικότητά τους από τη χρόνια παχυσαρκία.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nature , μια ομάδα ερευνητών από το ιατρικό και οδοντιατρικό πανεπιστήμιο του Τόκιο (TMDU) έκαναν πειράματα σε ποντίκια ποντικιών για να εξετάσουν πώς μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά ή μία γενετικά προκαλούμενη παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την αραίωση και απώλεια μαλλιών.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των βλαστοκυττάρων των τριχοθυλακίων (HFSCs) μέσω της επαγωγής ορισμένων φλεγμονωδών σημάτων, εμποδίζοντας την αναγέννηση των θυλάκων των τριχών και τελικά οδηγώντας σε απώλεια των θυλάκων των τριχών.

Κανονικά, τα HFSC ανανεώνουν κάθε κύκλο θυλάκου τρίχας. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας που επιτρέπει στα μαλλιά μας να μεγαλώνουν συνεχώς. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, τα HFSC αποτυγχάνουν να αναπληρωθούν οδηγώντας σε λιγότερα HFSC και συνεπώς σε αραίωση των μαλλιών.

Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

 “Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επιταχύνει την αραίωση των μαλλιών εξαντλώντας τα HFSC που αναπληρώνουν τα ώριμα κύτταρα που αναπτύσσουν τα μαλλιά, ειδικά σε ηλικιωμένα ποντίκια”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Hironobu Morinaga.

“Συγκρίναμε τη γονιδιακή έκφραση σε HFSC μεταξύ παχύσαρκων ποντικών και ποντικών με κανονικό βάρος . Διαπιστώσαμε ότι τα παχύσαρκα ποντίκια που τρέφονταν με λιπαρά  αλλάζουν τα κερατοκύτταρα της επιδερμίδας ή τα σμηγματοκύτταρα που εκκρίνουν σμήγμα κατά την ενεργοποίησή τους. Αυτά τα ποντίκια εμφανίζουν ταχύτερη τριχόπτωση και μικρότερα θυλάκια τρίχας “.

“Ακόμη και με τη χορήγηση λιπαρών σε τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, καταγράφεται αυξημένο οξειδωτικό στρες και σημάδια επιδερμικής διαφοροποίησης”.

Αυτή η μελέτη παρέχει ενδιαφέρουσες νέες γνώσεις για τις συγκεκριμένες κυτταρικές αλλαγές που μπορεί να προκύψουν μετά από μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά και μπορεί να ανοίξει την πόρτα για μελλοντική πρόληψη και θεραπεία της αραίωσης των μαλλιών καθώς και για την κατανόηση της παχυσαρκίας.

Πηγή:sciencedaily.com