Categories: Υγεία

Τι σας κάνει να φτερνίζεστε και πώς να το σταματήσετε

Tο φτέρνισμα είναι μια λειτουργία της μύτης που ενοχλεί αρκετούς ανθρώπους όταν συμβαίνει σε δημόσιο χώρο και συνήθως προσπαθούν να το αποφύγουν, χωρίς όμως να έχουν πάντα επιτυχία.

Υπάρχουν τρόποι για να αποτρέψει κάποιος τη λειτουργία της μύτης, η οποία προκαλείται όταν κάτι την ερεθίζει, με αποτέλεσμα το φτέρνισμα να είναι ο μόνος τρόπος για να απομακρυνθούν τα ενοχλητικά μικρόβια.

Ακολουθούν λοιπόν, οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να σταματήσει το φτέρνισμα:

1.Ερεθίσματα
Αρχικά, πρέπει κάποιος να μάθει τα αίτια που του προκαλούν το φτέρνισμα, τα οποία μπορεί να ποικίλλουν και τα είναι:

Σκόνη
Γύρη
Μούχλα
Τρίχωμα κατοικίδιων ζώων
Άρωμα
Πικάντικα φαγητά
Μαύρο πιπέρι
Κοινό κρυολόγημα
2.Αλλεργίες
Η αλλεργία είναι ένας συχνός παράγοντας που φέρνει φτέρνισμα, ειδικά οι εποχικές, οι οποίες ταλαιπωρούν ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού.

Αντιαλλεργικά χάπια λοιπόν, ή ένα ρινικό σπρέι μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις.

3.Αίτια στο περιβάλλον
Το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται κάποιος, ενδέχεται να του προκαλεί φτέρνισμα, επειδή μπορεί να περιέχει αερομεταφερόμενα ερεθιστικά στοιχεία για τη μύτη.

Μερικά από αυτά, μπορεί να είναι τα εξής:

Φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα

Κάρβουνα
Αμίαντος
Πουλερικά
Δημητριακά και αλεύρι

4.Έντονα φώτα
Το δημοσίευμα αναφέρει πως το ένα τρίτο των ανθρώπων φτερνίζεται όποτε βρίσκεται σε έντονο φως, όπως σε ανοιχτό χώρο κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας.

5.Φαγητό
Ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να φτερνίζονται, επειδή έχουν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες φαγητού, ανεξάρτητα από το τρόφιμο που έχουν φάει.

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, καλό είναι τα καταναλώνονται μικρά γεύματα και το μάσημα να γίνεται αργά.

6.Περίεργες λέξεις
Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να σταματήσουν το φτέρνισμα με το να προσπαθήσουν να μιλήσουν και να αναφέρουν μια περίεργη λέξη. Με βάση το δημοσίευμα, το γεγονός ότι θεωρείται περίεργη ή τουλάχιστον δεν χρησιμοποιείται σε τακτική βάση, αναγκάζει το άτομο να καταβάλει προσπάθεια, οπότε αποφεύγει τον ερεθισμό στη μύτη.

7.Φύσημα της μύτης
Το προληπτικό φύσημα της μύτης πριν το φτέρνισμα, ενδέχεται να βοηθάει σε ορισμένες περιπτώσεις, επειδή απομακρύνει τα μικρόβια που πρόκειται να προκαλέσουν ερεθισμό.

8.Τσίμπημα της μύτης
Ο πιο κλασσικός τρόπος για να σταματήσει κάποιος το φτέρνισμα, είναι να τσιμπήσει τη μύτη του στα ρουθούνια, αφού με αυτό τον τρόπο σταματάει τη ροή του αέρα.

9.Γλώσσα
Ένας άλλος τρόπος, είναι να χρησιμοποιήσει κάποιος τη γλώσσα του και να γαργαλίσει το πάνω μέρος στο στόμα του, τη στιγμή που θέλει να φτερνιστεί.

10.Εμβόλια για αλλεργίες
Εντούτοις, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό που μπορεί να λειτουργήσει, περιορίζοντας το φτέρνισμα, είναι τα εμβόλια για τις αλλεργίες.

Comments are closed.


Recent Posts

Πόθεν Έσχες: Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Παιανίας

Εισοδήματα 37.298 ευρώ, δηλώνει στο Πόθεν Έσχες του ο Δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης Το πόθεν έσχες περιλαμβάνει μισθούς, ακίνητα, θυρίδα…

2 ώρες ago

Τσιτσιπάς για Miami Open: «Ελπίζω να παίξω χωρίς πόνο»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έλειψε από το Ακαπούλκο στα τέλη του περασμένου μήνα λόγω τραυματισμού στον ώμο, ενώ συνέχισε να αισθάνεται…

4 ώρες ago

Βρετανία: Αιφνιδιαστική αύξηση του πληθωρισμού

Απροσδόκητη άνοδο κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο, καθώς οι τιμές τροφίμων και ενέργειας συνέχισαν να…

4 ώρες ago

ΟΗΕ: Η ανθρωπότητα, αντιμέτωπη με «άμεσα» επαπειλούμενη κρίση του νερού

Η ανθρωπότητα ρουφάει σαν «βαμπίρ», εξαντλεί «σταγόνα τη σταγόνα» τους υδάτινους πόρους του πλανήτη, προειδοποιεί σήμερα ο ΟΗΕ, καθώς ξεκινά…

4 ώρες ago

Γκολ από τερματοφύλακα στη Χιλή διεκδικεί θέση στο βιβλίο Γκίνες

Ένα απίστευτο γκολ σημειώθηκε στη Χιλή κατά τη διάρκεια του αγώνα της Κομπρεσάλ με την Κόλο Κόλο για την 8η…

4 ώρες ago

Μαρούσι: Συνελήφθη 21χρονος για παράβαση του νόμου περί όπλων

Συνελήφθη ένας 21χρονος για παράβαση του νόμου περί όπλων, το πρωί της Τετάρτης στην οδό Ηροδότου 14, στο Μαρούσι. Περιπολία…

4 ώρες ago