Τι προκαλούν στο δέρμα ο συνδυασμός ήλιου και τσιγάρου

Όλοι μας έχουμε ακούσει ή έχουμε διαβάσει για τις βλαβερές επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία μας και αντίστοιχα τις βλαβερές αλλά και ευεργετικές επιδράσεις του ήλιου. Στο δέρμα μας όμως τι προβλήματα προκαλεί αυτή η συνήθεια σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες;

Η Κοσμετολόγος-Αισθητικός MSc, Παρασκευή Καλοφύρη, εστιάζει στις βλαβερές συνέπειες του ήλιου και του καπνίσματος στο δέρμα.

Το κάπνισμα και πώς… επιτίθεται στην αρχιτεκτονική του δέρματος

Το κάπνισμα είναι η αμέσως επόμενη πιο σημαντική αιτία μετά την έκθεσή μας στον ήλιο για την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

To δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Έχει πολλές διαφορετικές λειτουργίες και ουσιαστικά δρα ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στο εξωτερικό περιβάλλον και το ευαίσθητο εσωτερικό του σώματος.

Πώς το κάπνισμα σε αποδομεί

Oι επιστήμονες έχουν συμπεράνει πολλά για το πώς ακριβώς δρουν οι χημικές ουσίες του τσιγάρου στον οργανισμό που οδηγούν στην πρόωρη γήρανση και στην εμφάνιση του επονομαζόμενου προσωπείου του καπνιστή.

Σε συνδυασμό μεταξύ τους, οι ουσίες αυτές: Ελαττώνουν τη ροή αίματος στο δέρμα, μειώνουν το οξυγόνο που κυκλοφορεί στον οργανισμό, επιτίθενται στην αρχιτεκτονική του δέρματος καιπροκαλούν την διάσπαση προστατευτικών δομών όπως είναι το κολλαγόνο και η ελαστίνη, που είναι υπεύθυνες για την ελαστικότητα του δέρματος.

Επίσης, το κάπνισμα μειώνει τη συγκέντρωση νερού στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος (την επιδερμίδα), κάνοντάς την να είναι πιο ξηρή και πιο εύθραυστη.

Ακόμα, ο καπνός είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ελευθέρων ριζών, οι οποίες ευθύνονται για την γήρανση.

ΥΓΕΙΑ, ΤΣΙΓΑΡΟ, ΔΕΡΜΑ, ΗΛΙΟΣ, ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!