τι-να-κάνουμε-για-τη-βουλωμένη-μύτη-58630
ΥΓΕΙΑ | 22.02.2017 | 21:11

Τι να κάνουμε για τη βουλωμένη μύτη

Οι ιώσεις και τα κρυολογήματα είναι συνηθισμένο φαινόμενο κατά τους χειμερινούς μήνες και τα συμπτώματα είναι πολλά και ενοχλητικά. Με πιο απλά συμπτώματα το βήχα, την καταρροή και τη βουλωμένη μύτη, μέχρι τα πιο βαριά όπως υψηλός πυρετός κλπ. Φυσικά, σε περιπτώσεις που οι ιώσεις επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο πυρετός δεν υποχωρεί, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν γιατρό. Για τα πιο απλά συμπτώματα όπως βουλωμένη μύτη, μπορείτε να δοκιμάσετε εναλλακτικούς φυσικούς τρόπους, και αν διαπιστώσετε πως δεν υποχωρούν, τότε να καταφύγετε στο γιατρό σας.

Υπάρχουν σημαντικά βότανα στο φαρμακείο της φύσης, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, απέναντι στη βουλωμένη μύτη και το κλείσιμο της φωνής.

Για αρχή, πρέπει να γνωρίζετε χρήσιμες συμβουλές για να ενισχύσετε τον οργανισμό και να συμβάλετε στην αντιμετώπιση της μπουκωμένης μύτης.

  • Διατηρήστε την ενυδάτωση του οργανισμού, πίνοντας τις συνιστώμενες ποσότητες υγρών, καθώς η επαρκής ενυδάτωση περιορίζει τη ρινική συμφόρηση. 1,5 με 2 λίτρα νερό σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητα για να κρατήσετε ενυδατωμένο το σώμα.
  • Σταματήστε το κάπνισμα: Ίσως ακούγεται ακατόρθωτο, όμως αν δε μπορείτε να το σταματήσετε για πάντα, τουλάχιστον προσπαθήστε να μην καπνίζετε τις ημέρες που έχετε συνάχι, διότι επιβαρύνεται σημαντικά το αναπνευστικό σύστημα. Το ιδανικό είναι να αποφύγετε ακόμη και το παθητικό κάπνισμα.

Φυσική αλοιφή για βουλωμένη μύτη

  • 10 ml βαζελίνη
  • 2,5 ml έλαιο μέντας
  • 2,5 ml έλαιο δυόσμου

Οδηγίες:

Ανακατέψτε ελαφρώς τα υλικά μέχρι να δέσουν μεταξύ τους και εφαρμόστε εσωτερικά στο ρουθούνι για να αντιμετωπίσετε τη ρινική συμφόρηση. Χρησιμοποιείστε μια μπατονέτα ώστε να γίνει καλύτερη εφαρμογή σε όλη την περίμετρο εσωτερικά.

Φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό

Λίγες μόνο σταγόνες φυσιολογικού ορού θα ανοίξουν τους αεραγωγούς της μύτης και θα εξαφανίσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Ψεκάστε 4 – 5 σταγόνες στα ρουθούνια και αφήστε να δράσει για 1 λεπτό. Αμέσως μετά φυσήξτε δυνατά από το κάθε ρουθούνι, για να καθαρίσετε τη βλέννα και τα φλέγματα. Ρίξτε μερικές σταγόνες για δεύτερη φορά, χωρίς να φυσήξετε τη μύτη και αφήστε το φυσιολογικό ορό ή το θαλασσινό νερό να δράσει και να αποσυμφορήσει τη ρινική κοιλότητα.

Αν είναι δύσκολο να βρείτε θαλασσινό νερό, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας αλατόνερο :

Θα χρειαστείτε:

  •  1/2 ποτήρι νερό
  • 1 κουταλάκι αλάτι

Οδηγίες:

Βάλτε το νερό να βράσει και μόλις αρχίζει να κοχλάζει, αφαιρέστε από τη φωτιά και περιμένετε να κρυώσει. Όταν γίνει χλιαρό, προσθέστε αλάτι και ανακατεύετε. Το αλατόνερο είναι έτοιμο για χρήση, απομένει μόνο να βρείτε έναν δοσομετρητή για να ρίξετε το υγρό με σταγόνες.

Καυτό ντους ή υδρατμοί

Οι υδρατμοί που αναδύονται από το καυτό αφρόλουτρο βοηθούν την μπουκωμένη μύτη. Κάντε ζεστό ντους για να θερμάνετε το σώμα και ταυτόχρονα να αποσυμφωρήσετε τη ρινική κοιλότητα με τη βοήθεια των υδρατμών, σε 10 λεπτά θα αισθανθείτε τη διαφορά.

Η Εισπνοή του ατμού είναι ιδανική για να ανοίξετε τους αεραγωγούς από το μπούκωμα. Ετοιμάστε ένα μπολ με καυτό νερό και προσθέστε μέσα μερικά φύλλα ευκαλύπτου ή σταγόνες από τα αιθέρια έλαια. Σκύψτε πάνω από το μπολ, αφού σκεπάσετε το κεφάλι με μια πετσέτα ώστε να μη χάνονται οι υδρατμοί. Εισπνέετε για μερικά λεπτά και σύντομα θα ανακουφιστείτε από το συνάχι.

Πρόπολη το φυσικό αντιβιοτικό

Παράγεται μέσα στην κυψέλη της μέλισσας και η καθαρή της μορφή ομοιάζει με τη ρητίνη των δέντρων. Πρόκειται για φυσικό αντιβιοτικό, ιδανικό για την αντιμετώπιση μπουκώματος στη μύτη. Θα τη βρείτε στα φαρμακεία σε μορφή σπρέι και με λίγους ψεκασμούς θα καταφέρετε να αναπνεύσετε ελεύθερα.

Προφυλάξεις

Οι φυσικές θεραπείες που παρουσιάσαμε, είναι ιδανικές για αποσυμφόρηση της βουλωμένης μύτης, όμως δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη φαρμακευτική αγωγή. Αν δείτε πως οι ενοχλήσεις επιμένουν και συνδυάζονται με πιο βαριάς μορφής συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, τότε πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας.

Σχετικά με τη χρήση των βοτάνων, πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε υπό την επίβλεψη ενός ειδικού. Αν βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης, τότε είναι προτιμότερο να μείνετε στην ασφαλή πλευρά και να μην κάνετε χρήσης τους.

Πηγή: VotanonKipos.gr