Categories: Υγεία

Τι κρύβεται πίσω από τη λιγούρα για γλυκά;

Τα γλυκά βρίσκονται στην προτίμηση εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη μες αποτέλεσμα να καταναλώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Αυτό δεν είναι ένα θέμα επίκτητο αλλά αποτέλεσμα εκπαίδευσης του εγκεφάλου εξαιτίας της συνήθειας, αναφέρει σε μελέτη του το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Yale.

Αυτή λοιπόν η αδυναμία των περισσοτέρων ανθρώπων στις σοκολάτες, τα μπισκότα, τα ζαχαρωτά έχει την εξήγηση της και μάλιστα είναι επιστημονική.

Το Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα του Μεταβολισμού, σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο Yale, πραγματοποίησαν σχετική έρευνα και διαπίστωσαν ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λίπη μπορούν να προκαλέσουν νευρωνικές αλλαγές στον εγκέφαλο.Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση τακτικών μικρών ποσοτήτων γλυκών τροφών οδηγούν στην «εκπαίδευση» του εγκεφάλου να ζητά αυτού του είδους τις τροφές σε σταθερή βάση.

Τι κρύβεται πίσω από τη λιγούρα για γλυκά
«Η τάση μας να προτιμάμε τρόφιμα πλούσια σε λίπη και σάκχαρα μπορεί να είναι έμφυτη ή να αναπτύσσεται ως συνέπεια της παχυσαρκίας. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι πρόκειται γενικά για μια τάση στην οποία ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, Sharmili Edwin Thanarajah.

Προκειμένου να επιβεβαιώσουν ή να απορρίψουν οι ερευνητές αυτήν την θεωρία τους, πρόσθεσαν στο καθημερινό διατροφολόγιο μιας ομάδας εθελοντών μια μικρή ποσότητα από μια σαντιγί πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα για δύο μήνες.

Παράλληλα μια άλλη ομάδα την ίδια χρονική περίοδο κατανάλωνε μια σαντιγί με ίδιο αριθμό θερμίδων, αλλά λιγότερα λιπαρά. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μετρήσεις εγκεφαλικής λειτουργίας πριν και κατά τη διάρκεια των 8 εβδομάδων.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι η ανταπόκριση του εγκεφάλου στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα, όπως τα γλυκά, αυξήθηκε θεαματικά στους εθελοντές που κατανάλωσαν την σαντιγί με τα λιπαρά.

Αυτή η συνήθεια έδειξε συγκεκριμένα να ενεργοποιεί το ντοπαμινεργικό σύστημα, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για το κίνητρο και την ανταμοιβή.

«Οι μετρήσεις της εγκεφαλικής λειτουργίας έδειξαν ότι ο εγκέφαλος επαναπροσδιορίζεται μέσω της κατανάλωσης τέτοιων τροφών. Ασυνείδητα, μαθαίνει να προτιμά τις τροφές που μοιάζουν με ανταμοιβή. Εξαιτίας αυτών των αλλαγών στον εγκέφαλο, πάντοτε θα προτιμάμε τις τροφές που περιέχουν πολλά λίπη και σάκχαρα», εξηγεί ο Marc Tittgemeyer.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης, τόσο το βάρος, όσο και οι αιματολογικές τιμές των συμμετεχόντων, όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη, δεν άλλαξαν.

«Νέες συνδέσεις δημιουργούνται στον εγκέφαλο, οι οποίες είναι αδύνατο να εξαφανιστούν τόσο εύκολα. Άλλωστε, αυτή είναι και η ουσία της μάθησης: Όταν μαθαίνεις κάτι, δε το ξεχνάς τόσο εύκολα», καταλήγει ο δρ. Tittgemeyer.

Comments are closed.


Recent Posts

ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 184 σημεία σε όλη την επικράτεια αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα Πέμπτη 28/09, δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό οι…

28 λεπτά ago

Ένας καπετάνιος… viral: Υποδέχθηκε τους επιβάτες με Βασίλη Καρρά

Viral: Υπό τους ήχους του Βασίλη Καρρά και συγκεκριμένα τραγουδώντας ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια και συγκεκριμένα το…

2 ώρες ago

SOS: Ποιο είναι το μυστικό για καλύτερο σεξ

Σεξ για καλή γυμναστική ή γυμναστική για καλό σεξ; Αν ετοιμάζεστε να βγάλετε το κομπιουτεράκι, τα δεδομένα έχουν ως εξής:…

4 ώρες ago

Φρίκη: Αεροσυνοδός βρέθηκε άγρια σφαγμένη σε δωμάτιο ξενοδοχείου

Μια αεροσυνοδός της American Airlines βρέθηκε νεκρή σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου του αεροδρομίου της Φιλαδέλφειας με μια κάλτσα στο στόμα, δύο ημέρες μετά την…

6 ώρες ago

ΠαΣοΚ: Τα τρία καυτά ερωτήματα σε κυβέρνηση για υποκλοπές και ΑΔΑΕ

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης επανέρχεται η υπόθεση των υποκλοπών, με το ΠαΣοΚ να επιτίθεται στην κυβέρνηση για την επικείμενη…

7 ώρες ago

Αυξήθηκαν οι δότες οργάνων στην Ελλάδα

Μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις στη ζωή, η δωρεά οργάνων, φαίνεται πως ωριμάζει πια και στην Ελλάδας, καθώς η χώρα…

7 ώρες ago