τι-είναι-ο-πονοκέφαλος-οργασμού-880950
ΥΓΕΙΑ | 01.02.2023 | 23:30

Τι είναι ο πονοκέφαλος οργασμού

Ένα άτομο κάνει σεξ και λίγο πριν ή μετά τον οργασμό, αισθάνεται ότι το κεφάλι του «πάει να σπάσει», με τον πόνο να διαρκεί μερικά λεπτά ή να παραμένει για ώρες. Αυτός ο πονοκέφαλος που βιώνουν ορισμένοι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, χωρίζεται σε δύο μορφές και σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να προμηνύουν σοβαρά προβλήματα.

Όπως αναφέρει το healthline.com, ο πρώτος τύπος ονομάζεται σεξουαλικός καλοήθης πονοκέφαλος και ξεκινάει ως ένας θαμπός πόνος στο κεφάλι και το λαιμό που συσσωρεύεται καθώς το άτομο διεγείρεται σεξουαλικά, οδηγώντας σε επώδυνο πονοκέφαλο. Αυτό συμβαίνει, επειδή η αύξηση του σεξουαλικού ενθουσιασμού αναγκάζει τους μύες να συστέλλονται στο κεφάλι και το λαιμό, με αποτέλεσμα τον πόνο στο κεφάλι.

Ο δεύτερος τύπος αφορά τον πονοκέφαλο οργασμού που περιλαμβάνει ξαφνικό, έντονο, παλλόμενο πόνο στο κεφάλι, πριν ή κατά τη διάρκεια της κορύφωσης. Εμφανίζεται λόγω της αύξησης της αρτηριακής πίεσης που προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, ενώ η κίνηση κάνει χειρότερο το συγκεκριμένο είδος πονοκεφάλου.

Ένα άτομο μπορεί να έχει ταυτόχρονα και τα δύο παραπάνω είδη, ενώ ο πονοκέφαλος οργασμού εμφανίζεται συνήθως στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Επίσης, όσα άτομα πάσχουν από ημικρανίες, έχουν αυξημένες πιθανότητες για πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Άντρας απεγνωσμένος κάθεται στο κρεβάτι

Διάγνωση και θεραπεία

Με βάση το αμερικανικό δημοσίευμα, η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο από γιατρό, οπότε αν κάποιο άτομο βιώσει πονοκέφαλο πριν ή μετά τον οργασμό, θα πρέπει να επισκεφθεί επειγόντως έναν ειδικό.

Η αντιμετώπιση σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται με τη λήψη ενός αναλγητικού, όμως μερικές φορές τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο περίπλοκα. Ειδικά, αν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από νευρολογικά προβλήματα όπως δύσκαμπτος αυχένας ή εμετός.

Αυτό, μπορεί να σημαίνει τα εξής:

Εγκεφαλική αιμορραγία

Εγκεφαλικό

Όγκος

Αιμορραγία στο νωτιαίο υγρό

Ανεύρυσμα

Στεφανιαία νόσος

Φλεγμονή

Παρενέργειες φαρμάκων

Η καλύτερη αντιμετώπιση λοιπόν, είναι η επίσκεψη στον γιατρό και η πραγματοποίηση εξετάσεων, ώστε να εντοπιστεί η αληθινή αιτία και να θεραπευτεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.