θριάσιο-σοβαρά-προβλήματα-στη-λειτου-1150184
ΥΓΕΙΑ | 01.06.2023 | 15:00

Θριάσιο: Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των χειρουργείων καταγγέλουν οι εργαζόμενοι

Θριάσιο: Σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των Χειρουργείων του νοσοκομείου, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ποιότητα ζωής εκατοντάδων ασθενών που αναμένουν να χειρουργηθούν, προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου: “λειτουργούν μόνο 5 από τις 13 διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες (Χειρουργεία 1ου ορόφου, Κέντρο Εγκαυμάτων και Μαιευτήριο), με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1000 ασθενείς να είναι σε πολύμηνη αναμονή, που συχνά ξεπερνάει και τους 8 μήνες.

Η απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου) και καθαριστών.

Πρόσθετη αποδυνάμωση του Αναισθησιολογικού τμήματος με επιδείνωση της λειτουργίας των Χειρουργείων επιφέρει η απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ (με ημερ. 15/5/2023) για μετακίνηση ενός αναισθησιολόγου από το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο σε νοσοκομείου νησιού του Αιγαίου, ενώ ακολούθησε και σχετική απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου (με ημερ. 18/5/2023), παρά την αρνητική εισήγηση της διευθύντριας του Αναισθησιολογικού τμήματος.

Για άλλη μια φορά, αντί για την ενίσχυση των νοσοκομείων με το αναγκαίο προσωπικό, επιλέγεται η μετακίνηση γιατρών, που μεταφέρει το προβλημα των ελλείψεων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο..

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα στους εργαζόμενους να οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας. Παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 190 συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Αντι για προσλήψεις αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού και καθαριστών με επείγουσες διαδικασίες, για να στελεχωθούν και λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσφατο νόμο, προωθεί τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία με νέες επιβαρύνσεις σε βάρος των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Η απαράδεκτη κατάσταση, με τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες αποτελεί μια ακόμη προκλητική πριμοδότηση  της κερδοφορίας των ιδιωτικών κλινικών.  Αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι στον καπιταλισμό, η υγεία, για τις λαϊκές οικογένειες αποτελεί «ατομική ευθύνη» ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πεδίο κερδοφορίας.

Ζητάμε να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για μετακίνηση αναισθησιολόγου από το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο που θα οδηγήσει σε παραπέρα επιδείνωση της λειτουργίας των Χειρουργείων και ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

Μετά τις εκλογές, είναι ανάγκη να προχωρήσουν οι αναγκαίες ενέργειες για:

► προκήρυξη και κάλυψη των 2 κενών οργανικών θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων. Τροποποίηση του οργανισμού του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ με σύσταση 4 τουλάχιστον επιπλέον θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων

► ενίσχυση του Αναισθησιολογικού και των Χειρουργείων με προσλήψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Να δοθούν οι χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας

► μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, των συμβασιούχων εργαζομένων”