θάνατος-χωρίς-τιμωρία-554962
ΥΓΕΙΑ | 23.04.2022 | 10:35

Θάνατος χωρίς τιμωρία

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε από τον θάνατο της 37χρονης εγκύου Δέσποινας Καραγεωργίου που συγκλόνισε το πανελλήνιο καθώς, όπως καταγγέλθηκε, πέθανε «παρατημένη» σ’ ένα απόμερο δωμάτιο της Πανεπιστημιακής Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Εναν ολόκληρο χρόνο μετά τα βασικά ερωτήματα σχετικά με τις τραγικές συνθήκες που επέφεραν το μοιραίο για την άτυχη κοπέλα παραμένουν αναπάντητα, ενώ δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις παρότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης διέταξε αμέσως τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις συνθήκες θανάτου, αλλά ούτε και πειθαρχικές κυρώσεις από τη διοίκηση του νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) έχει ολοκληρωθεί.

Αντίθετα, η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος μοιάζει απρόθυμη όχι μόνο να επιταχύνει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών αλλά και να αλλάξει τον στρεβλό τρόπο λειτουργίας νευραλγικών δομών του νοσοκομείου που ίσως συνέβαλαν στο τραγικό αποτέλεσμα.

Από την πρώτη στιγμή που το περιστατικό είδε το φως της δημοσιότητας προκάλεσε ένα «τσουνάμι» καταγγελιών στα κοινωνικά δίκτυα για την ανασφαλή λειτουργία της Πανεπιστημιακής Μαιευτικής Κλινικής του ΠΓΝΑ η οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, διαχρονικά υπολειτουργεί, αλλά ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης οπότε, με πρόσχημα τη μη διασπορά του Covid-19, υιοθετήθηκε μια πρακτική που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τις ασθενείς και τις εγκύους που φιλοξενεί.

Οπως είχε καταγγείλει δημόσια τότε ο σύζυγος της αδικοχαμένης, Κώστας Μπακαλάκης, το μοιραίο βράδυ της 14/4/2021 μετέφερε τη Δέσποινα στο νοσοκομείο εξαιτίας αφόρητων πόνων που ένιωθε στην κοιλιακή χώρα, χωρίς ο ίδιος όμως να μπορεί να μείνει μαζί της εξαιτίας του πρωτοκόλλου για τον Covid-19. Εκεί, σύμφωνα με τις καταγγελίες των οικείων της, οι εφημερεύουσες ιατροί της Μαιευτικής Κλινικής στηρίχτηκαν σε μια λάθος διάγνωση επιμένοντας πως η έγκυος πάσχει από ουρολοίμωξη, γεγονός που διαψεύστηκε αργότερα από τον ιατροδικαστή Παύλο Παυλίδη που διαπίστωσε πως η Δέσποινα πέθανε από εκτεταμένη αιμορραγία.

Η απροθυμία του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου να συνεδριάσει για να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων, που έχει αποτέλεσμα τη συνέχιση της λειτουργίας της κλινικής με τους ίδιους ανασφαλείς όρους, προκάλεσε την έντονη αντίδραση 228 πολιτών της Αλεξανδρούπολης που με ανοιχτή επιστολή τους κατακεραυνώνουν όλους όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στην υπόθεση, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για την υγειονομική ετοιμότητα της κλινικής εν γένει.

Η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως της δημοσιότητας ντοκουμέντα που εντείνουν τα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον το επίμαχο διάστημα η νευραλγική Μαιευτική/Γυναικολογική Κλινική του ΠΓΝΑ, ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου που εξυπηρετεί μια περιφέρεια με πληθυσμό άνω των εξακοσίων χιλιάδων κατοίκων, λειτουργούσε επαρκώς στις βραδινές εφημερίες.

Οπως φαίνεται από τον πίνακα εφημεριών που έχει στην κατοχή της η «Εφ.Συν.», το μοιραίο εκείνο βράδυ που η Δέσποινα κατέφυγε στην κλινική σε ενεργή εφημερία δεν υπήρχε κανένας ειδικός ιατρός παρά μόνο δύο ειδικευόμενες, ενώ ο ειδικός ιατρός ήταν σε ετοιμότητα στο σπίτι του και, κατά τα πρωτόκολλα, καλείται σε επείγουσες περιπτώσεις. Μάλιστα, η μία από τις δύο ειδικευόμενες στην πραγματικότητα πραγματοποιούσε το αγροτικό της και υπηρετούσε στο ΠΓΝΑ με απόσπαση από την οργανική της θέση στα ακριτικά Ρίζια Εβρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», από τη σχηματισθείσα δικογραφία προκύπτει πως ο ειδικός ιατρός που βρισκόταν σε ετοιμότητα δεν ειδοποιήθηκε ποτέ να συνδράμει. Ο ίδιος αλλά και άλλοι συνάδελφοί του ισχυρίζονται στις μαρτυρικές τους καταθέσεις πως πρόκειται για μια πάγια κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολύ καιρό στην κλινική όπου εφημερεύουν ενεργά μόνο ειδικευόμενοι και οι ειδικοί βρίσκονται μόνο σε ετοιμότητα από το σπίτι.

Η πρακτική αυτή της διεύθυνσης της κλινικής συνεχίστηκε αρκετούς μήνες μετά το τραγικό περιστατικό καθώς σε έναν ακόμη πίνακα εφημεριών που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.», στις 24/11/2021, έξι μήνες περίπου μετά τον θάνατο της Δέσποινας, το μοτίβο επαναλαμβάνεται: η εφημερία πραγματοποιείται χωρίς ειδικό ιατρό, με τρεις ειδικευόμενους, μεταξύ των οποίων και η ιατρός που εμπλέκεται στην υπόθεση το μοιραίο βράδυ. Ενδεικτικό πως ουδεμία επίπτωση ή αλλαγή υπήρξε στα καθήκοντα της εν λόγω ειδικευόμενης είναι το γεγονός πως όχι μόνο συμμετείχε τουλάχιστον έξι μήνες μετά στις εφημερίες της κλινικής, αλλά παράλληλα εκλέχτηκε από τη Γενική Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ στη θέση της επίκουρης καθηγήτριας στον τομέα της εμβρυολογίας.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον διευθυντή της συγκεκριμένης κλινικής και καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΔΠΘ, θέτοντάς του τα αντίστοιχα ερωτήματα. Ο Νικόλαος Νικολέτος δεν θέλησε να σχολιάσει λεπτομερώς την υπόθεση καθώς ακόμη βρίσκεται στη φάση της προανάκρισης και επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί μετά τα επίσημα αποτελέσματα και της ΕΔΕ αλλά και της έρευνας που διεξάγει η ανακρίνουσα αρχή.

Σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για τη λειτουργία της κλινικής του στη μοιραία εφημερία, ο κ. Νικολέτος υπεραμύνθηκε του τρόπου λειτουργίας της κλινικής και χαρακτήρισε ανυπόστατες τις κατηγορίες πως δεν υπήρχε ειδικός ιατρός εκείνο το βράδυ, καθώς, όπως λέει ο ίδιος, η μία ιατρός βρισκόταν στη θέση της ειδικευομένης με παράταση ενώ είχε ολοκληρώσει την ειδικότητά της και συνεπώς μπορούσε να εκτελέσει με επάρκεια τα καθήκοντα της ειδικού.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών