tα-πράγματα-που-πρέπει-να-κάνετε-κάθε-βρ-427518
ΥΓΕΙΑ | 09.03.2023 | 10:20

Tα πράγματα που πρέπει να κάνετε κάθε βράδυ για να χάσετε βάρος

Πολλά πράγματα που μπορούν να αποτρέψουν την πρόοδό σας στην απώλεια βάρους συμβαίνουν αργά το βράδυ, είτε απολαμβάνετε μερικά ακόμη κοκτέιλ μετά το δείπνο είτε καταναλώνετε γρήγορο και ανθυγιεινό φαγητό, πριν τον ύπνο. Υπάρχουν ωστόσο μερικά πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν κοιμηθούμε το βράδυ, για να εξασφαλίσουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στη δίαιτά μας.

«Με την τήρηση μιας νυχτερινής ρουτίνας, αφήνετε λιγότερο χρόνο στον εαυτό σας για να σπάσει κατά λάθος τη δίαιτα», λέει στο eatthis.com, ο Mike Bohl, MD, MPH, ALM, μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων μας και πιστοποιημένος personal trainer και προπονητής διατροφής που έχει βοηθήσει αναπτύξτε το πρόγραμμα Body στη Rol.

Οι νυχτερινές συνήθειες που σας βοηθούν να χάσετε βάρος χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Συνήθειες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται τα πράγματα ενώ κοιμάστε και συνήθειες που σας βοηθούν να κοιμάστε έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο, ώστε να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια και έτοιμοι να αντιμετωπίσετε το επόμενο ημέρα.

Καλός ύπνος

Όταν κοιμάστε αρκετά, επτά έως εννέα ώρες, θα έχετε αρκετή ενέργεια την επόμενη μέρα για να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που προκαλούν θερμίδες: «Για να χάσετε βάρος αποτελεσματικά, πρέπει να έχετε την ενέργεια για να κάψετε αρκετές θερμίδες όλη την ημέρα », λέει ο Δρ Bohl. «Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της δομημένης άσκησης —όπως πηγαίνοντας στο γυμναστήριο ή τρέξιμο—ή μπορεί να γίνει μέσω άλλων τακτικών καθημερινών δραστηριοτήτων—όπως να κάνεις δουλειές και να πηγαίνεις για ψώνια», προσθέτει.

Σνακ με πρωτεϊνη

Εάν θέλετε να έχετε ένα σνακ πριν τον ύπνο, φροντίστε να είναι ένα με πρωτεΐνη. «Η πρωτεΐνη αφομοιώνεται πιο αργά, επομένως ένα σνακ πριν τον ύπνο μπορεί να δώσει στο σώμα σας πρωτεΐνη που μπορεί να χρησιμοποιήσει όλη τη νύχτα για την επισκευή και την οικοδόμηση μυών», εξηγεί ο Δρ Bohl.

Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ

Το αγαπημένο σου μπουκάλι λευκό κρασί δυστυχώς δεν είναι σύμμαχος στην προσπάθειά σου για αδυνάτισμα. «Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες και ζάχαρη κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και κατανάλωση μη υγιεινών τροφών» υποστηρίζει η ειδικός η οποία συμπληρώνει: «Κόβοντας όσο μπορείς το αλκοόλ θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος πιο γρήγορα, να κάψεις λίπος και να νιώθεις πιο ελαφριά».

Περιόρισε την κατανάλωση ζάχαρης

Απαραίτητος για την απώλεια βάρος είναι και ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης, το βράδυ. Ροφήματα όπως έτοιμοι συσκευασμένοι χυμοί, αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά ή σνακ όπως μπάρες δημητριακών, γιαούρτια με γεύσεις έχουν κρυφή ζάχαρη με αποτέλεσμα η πραγματική κατανάλωση ζάχαρης πριν τον ύπνο, να είναι μεγαλύτερη από αυτήν που νομίζεις.

«Είναι σημαντικό να ελέγχεις τα πρόσθετα σάκχαρα στις ετικέτες των τροφίμων. Στόχευσε στην κατανάλωσε λιγότερο από 24 grams την ημέρα εάν είσαι γυναίκα και λιγότερο από 36 grams αν είσαι άντρας», λέει ο ειδικός.

Πίνε πολύ νερό

Σύμφωνα με το eatthis.com, καταναλώνοντας επαρκή ποσότητα νερού μπορείς να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου, να περιορίσεις την όρεξή σου για φαγητό και να κάνεις τις ώρες που ασκείσαι ακόμα πιο παραγωγικές. «Πίνοντας περισσότερο νερό μέσα στη μέρα μπορείς να χάσεις βάρος πιο εύκολα και ειδικά εάν πίνεις ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα σου».

Σωστή θερμοκρασία

Ρυθμίστε την κρεβατοκάμαρά σας σε μια δροσερή θερμοκρασία εάν θέλετε να χάσετε περισσότερο βάρος.

«Κάποιες έρευνες δείχνουν ό,τι η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται το λίπος και ο ύπνος σε ένα πιο δροσερό δωμάτιο μπορεί να βοηθήσει στην καύση περισσότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της νύχτας», μας λέει ο Δρ Bohl. Επιπλέον, μια δροσερή θερμοκρασία δωματίου προωθεί έναν υπέροχο βραδινό ύπνο! Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου, ο ύπνος σε δροσερό περιβάλλον είναι μια από τις πιο κρίσιμες πτυχές του σταθερού, ξεκούραστου ύπνου.

Αποφύγετε το μπλε φως

Όλες οι οθόνες στη ζωή σας, το τηλέφωνο, ο φορητός υπολογιστής και η τηλεόρασή σας, εκπέμπουν μπλε φως που μπορεί να χαλάσει τελείως τον κιρκάδιο ρυθμό σας, γνωστό και ως «φυσικός κύκλος ύπνου/αφύπνισης», εξηγεί ο Δρ. Bohl. Εάν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικά πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, πιθανότατα θα δυσκολευτείτε πολύ περισσότερο να αποκοιμηθείτε. «Αυτό μπορεί να μειώσει τις ώρες που χρειάζεστε και να το κάνει έτσι ώστε να μην είστε τόσο ανανεωμένοι το πρωί», προσθέτει.

Μακριά από το ψυγείο

Αν σηκωθείς από το κρεβάτι το βράδυ και αρχίσεις να αδειάζεις το ψυγείο, θα πάει χαμένη η προσπάθεια ολόκληρης της μέρας. Μάλιστα, εάν είσαι μεταξύ 31 και 61 ετών, αυτή η συνήθεια είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση τους βάρους σου, αφού όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Eating Behaviors, πιο πριν και πιο μετά από αυτή την ηλικία, αυτές οι νυχτερινές επιθέσεις στο ψυγείο έχουν λιγότερες συνέπειες στο δείκτη της ζυγαριάς.