Τα μεγάλα μυστήρια του ύπνου εξηγούνται

«Καληνύχτα και όνειρα γλυκά». Θεωρείται μια από τις πιο ευχάριστες ευχές για έναν άνθρωπο, αλλά η εκπλήρωσή της δεν είναι εύκολη υπόθεση στις μέρες μας. Αν και όλοι έχουν ανάγκη να παραδοθούν με ανακούφιση στην αγκαλιά του Μορφέα τη νύχτα, η διαδικασία του ύπνου ταλαιπωρεί μια μεγάλη μερίδα ατόμων, με εμφανείς τις επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους. Για όλα αυτά επισκεφτήκαμε το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπου μιλήσαμε με τη Διευθύντρια της Μονάδας Μελέτης Ύπνου, Αναστασία Αμφιλοχίου.

Ο λαμπτήρας και η τεχνολογία έχουν δημιουργήσει έναν κόσμο 24ωρης εργασίας και παραγωγικότητας, εις βάρος όμως του φυσιολογικού κιρκάδιου ρυθμού (το ρολόι του εσωτερικού μας μηχανισμού που καθορίζει τις φάσεις της δραστηριότητας των οργάνων μας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας) και των συνθηκών για έναν καλό ύπνο. Για κάποιο λόγο, πολλοί νομίζουν ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα με λιγότερο ύπνο, αγνοώντας το γεγονός ότι αυτή η επιλογή εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία. Οι διεθνείς μελέτες το επιβεβαιώνουν. Οι άνθρωποι σήμερα δεν κοιμούνται όσο χρειάζονται. Διαπιστώνεται, μάλιστα, ότι τα τελευταία 100 χρόνια στερούνται 1,5 ώρα από τη βραδινή ξεκούρασή τους, δημιουργώντας ένα «χρέος» ύπνου που συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ευζωία.

«Η στέρηση ύπνου προκαλεί μειωμένη εγρήγορση την επόμενη ημέρα, διαταραχές μνήμης, ικανότητας σκέψης, συνειρμών διαχείρισης πληροφορίας, διπλάσιο κίνδυνο για επαγγελματικό ατύχημα, μειωμένη δραστηριότητα ανοσοποιητικού συστήματος» εξηγεί η Δρ. Αναστασία Αμφιλοχίου, Διευθύντρια της Μονάδας Μελέτης Ύπνου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Μακροπρόθεσμα δε, είναι αρκετά πιθανό να εμφανιστούν αρτηριακή υπέρταση, προδιάθεση για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη, ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, μείωση διανοητικής ικανότητας, προβλήματα στις οικογενειακές σχέσεις, παχυσαρκία, μειωμένα αντανακλαστικά στην οδήγηση. Κι αν μια διαταραχή του, όπως η υπνική άπνοια δεν αντιμετωπιστεί, είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν καρδιακές επιπλοκές.

ΥΓΕΙΑ, ΜΥΣΤΗΡΙΑ, ΜΕΓΑΛΑ, ΥΠΝΟΥ, ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]