τα-φουρνάκια-νυχιών-μπορεί-να-προκα-1124795
ΥΓΕΙΑ | 20.01.2023 | 10:43

Τα «φουρνάκια» νυχιών μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο DNA και μεταλλάξεις

Ένοχα για μεταλλάξεις στα ανθρώπινα κύτταρα και την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του δέρματος, φαίνεται πως είναι τα «φουρνάκια» νυχιών που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα είδη μανικιούρ, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).

«Τα πειραματικά μας αποτελέσματα και τα προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τους στεγνωτήρες νυχιών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο χέρι και ότι όπως και μια συσκευή σολάριουμ, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος», έγραψαν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί το εάν υπάρχει όντως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, η αν οι μεταλλάξεις εμφανίζονται μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες.

Οι υπεριώδες λάμπες πολυμερίζουν και στερεοποιούν τα βερνίκια «τζελ» και μειώνουν το χρόνο που απαιτείται για στέγνωμα των νυχιών.

Παρόλο που οι υπεριώδεις λάμπες των σολάριουμ έχουν πλέον αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, λίγα είναι μέχρι σήμερα γνωστά για το υπεριώδες φως που χρησιμοποιούν τα λεγόμενα «φουρνάκια νυχιών», το οποίο έχει διαφορετικό φάσμα.

«Οι συσκευές αυτές διαφημίζονται ως ασφαλείς, χωρίς να υπάρχει καμία ανησυχία. Από ό,τι όμως γνωρίζουμε, κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε μελετήσει αυτές τις συσκευές και το πώς επηρεάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο» λέει ο Λούντμιλ Αλεξάντροφ.

Τα πειράματα της ομάδας του έδειξαν ότι 20 λεπτά έκθεσης σκοτώνουν το 20 με 30 τις εκατό των κυττάρων σε καλλιέργειες ανθρώπινων κερατινοκυττάρων και ινοβλαστών.

Τρεις εκθέσεις των 20 λεπτών η καθεμία σκοτώνουν το 65 με 70 τοις εκατό των κυττάρων, αναφέρουν οι ερευνητές στο Nature Communications.

Το υπεριώδες φως προκάλεσε επίσης βλάβες στο DNA και τα μιτοχόνδια και όσα κύτταρα επέζησαν παρουσίαζαν μεταλλάξεις που παραπέμπουν σε μελάνωμα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο κίνδυνος θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με επιδημιολογικές μελέτες. «Ωστόσο τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν σαφή: η χρόνια χρήση αυτών των συσκευών βλάπτει τα ανθρώπινα κύτταρα» επισημαίνουν σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Η επικεφαλής της μελέτης Μαρία Ζιβάγκουι αναφέρει ότι είχε την ιδέα για την έρευνα όταν διάβασε προηγούμενες μελέτες που έδειχναν ότι άτομα που κάνουν μανικιούρ πολύ συχνά, όπως αισθητικοί και συμμετέχουσες σε καλλιστεία, εμφανίζουν πολύ σπάνιους καρκίνους στα δάχτυλα.

Η Ζιβάγκουι δηλώνει πως, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, σταμάτησε να χρησιμοποιεί τζελ στα νύχια της.

Θα περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία, λέει η ερευνητική ομάδα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι επιδημιολογικές μελέτες που απαιτούνται.

«Δεδομένου όμως ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις σε αυτή την κοσμητική διαδικασία, το ρίσκο μπορεί να μην αξίζει για κάποιους καταναλωτές».