Σύψας για κρούσματα: Το εμβόλιο δεν θα λύσει το πρόβλημα μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι

Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού  και την παρουσα κατάσταση σχολίασε ο καθηγητής Ιατρικής και λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο υπήρξε αιφνιδιασμός από την άνοδο εξάπλωσης του ιού μέσα στο καλοκαίρι, καθώς σε πολλές χώρες είδαμε αύξηση των κρουσμάτων και αυτό δείχνει την δυναμική του ιού, είπε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Ν.Σύψας. Όπως τόνισε, ο κορωνοϊός μπορεί να επανακάμψει ανά πάσα στιγμή και μας δείχνει ενδεχομένως και το τι θα γίνει τον χειμώνα που τον ευνοούν περισσότερο οι συνθήκες.

Πολλά κρούσματα σε μεγάλα αστικά κέντρα προβλήματα στις κλειστές δομές (γηροκομεία κλπ) επιστροφές εκδρομέων

Αυτά συνθέτουν μια δύσκολη κατάσταση, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τέλος του μηνός, καθώς τώρα θα δούμε την επήρεια του 15 Αύγουστου που έγιναν μεγάλες μετακινήσεις του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον κ.Σύψα κανόνες υπήρχαν, το ζήτημα όμως είναι ότι δεν κατορθώσαμε να πείσουμε τους νέους, οι οποίοι αποτελούν και την κύρια ομάδα διασποράς του ιού (20-30 ετών), να τους ακολουθήσουν. Το σημαντικό δεν είναι να παίρνουμε συνέχεια καινούρια μέτρα αλλά να πείσουμε τον κόσμο να εφαρμόσει τα ήδη υπάρχοντα.

Η τακτική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα θα είναι αυτή των τοπικών lockdown και όχι γενικευμένα και οριζόντια μέτρα για όλη τη χώρα. Για αυτό και θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές οι τοπικές κοινωνίες, ειδάλλως θα ακολουθήσει τοπικό κλείσιμο, κάτι που θα είναι καταστροφικό για την τοπική οικονομία αναφέρει ο καθηγητής.

Αναφορικά με τα σχολεία: «Δεν υπάρχει ασφαλές άνοιγμα σχολείων, όταν ανοίξουν θα υπάρξει έστω μια μικρή άνοδος στον δείκτη R, όμως είναι ένας κίνδυνος που αναλαμβάνουμε γιατί για ένα παιδί είναι πολύ πιο καταστροφικό το να μην πάει καθόλου σχολείο καθώς επηρεάζεται η ψυχική του υγεία και η ανάπτυξή του. Για αυτό και θα προτιμήσουμε να κλείσουμε πρώτα οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της κοινωνίας και τελευταία τα σχολεία».

Αναφερόμενος και στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, είπε πως εφόσον οι μελέτες θα είναι επιτυχείς, πράγμα που θα ξέρουμε το νωρίτερο τον Οκτώβριο, θα υπάρξουν κάποιες δόσεις, όμως δεν θα φτάνουν για όλο τον κόσμο και σίγουρα μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι δεν θα μας λύσει το πρόβλημα το εμβόλιο.

ΥΓΕΙΑ, ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, ΣΥΨΑΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!