Υγεία

Συναγερμός στο υπουργείο Υγείας για κουνούπια και Ιό του Δυτικού Νείλου

Η πιθανή εξάπλωση κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου από τα κουνούπια, ως απότοκο των πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία, έχει θέσει τις υγειονομικές αρχές σε “κόκκινο” συναγερμό.

Παρά το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου κατά το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση της Δευτέρας (26/9) από το Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισας, η εντομολογική επιτήρηση (κυρίως των κουνουπιών) στις πληγείσες και βυθισμένες ακόμη στο νερό και λάσπη περιοχές της Θεσσαλίας, συνεχίζεται και εντείνεται.

Όπως τόνισε ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης, μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 5.500 κουνούπια, τα οποία έχουν συλλεχθεί σε 106 δειγματοληψίες, την περίοδο 18 με 21 Σεπτεμβρίου, από 85 δειγματοληπτικούς σταθμούς.

Από το σύνολο των συλλεχθέντων κουνουπιών που ταυτοποιήθηκαν, το 18% αφορούσε σε κουνούπια γένους Culex, οι οποίοι είναι και οι κύριοι διαβιβαστές του Ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας.

«Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για την παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου σε ομάδες κουνουπιών διαβιβαστών από 37 δειγματοληψίες, οι οποίες ήταν όλες αρνητικές», σημείωσε ο κ. Σερέτης.

Εγκύκλιος Αγαπηδάκη: Ζητά νέα σχέδια διαχείρισης κουνουπιών
Σήμερα (26.9.2023) με εγκύκλιό της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισημαίνει την ανάγκη οι Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας να εκπονήσουν Σχέδιο Διαχείρισης κουνουπιών στις πληγείσες από τα πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, «έχει εντοπιστεί πληθώρα εκτεταμένων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης παθογόνων που μεταδίδονται με κουνούπια και ιδίως του Ιού Δυτικού Νείλου τις ερχόμενες εβδομάδες ανάλογα και με τις κλιματολογικές συνθήκες και μάλιστα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων που αποτελούν ένα από τα βασικά επίκεντρα της κυκλοφορίας του ιού Δυτικού Νείλου την περίοδο 2023 με καταγραφή αρκετών κρουσμάτων σε ανθρώπους».

Στην εγκύκλιο τονίζεται πως τα προτεινόμενα μέτρα από το Γνωμοδοτικό Όργανο είναι προς αξιολόγηση από τις Αρχές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που είναι αρμόδιες για τον συντονισμό και την υλοποίηση των έργων διαχείρισης των κουνουπιών σε τοπικό επίπεδο και θα βρίσκονται αναρτημένα στην τυχόν επικαιροποίημένη μορφή τους στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε περίπτωση η επιλογή βιοκτόνων θα πρέπει να γίνεται πάντα με βάση τη λίστα των «Εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των κουνουπιών» του ΥπΑΑΤ.

Παράλληλα, η αποτελεσματική και ασφαλής χρήση των βιοκτόνων προϊόντων προϋποθέτει την πιστή τήρηση των οδηγιών χρήσης (συνιστώμενη δόση, τρόπος και χρόνος εφαρμογής, όγκος ψεκαστικού υγρού κ.α.), όπως αυτές περιγράφονται στην άδεια έγκρισής τους.

Πηγή: iatropedia.gr

newsroom

Recent Posts

Ουκρανία: Καλεί τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ρωσικών πληγμάτων

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε έναν θερμοηλεκτρικό σταθμό που βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου…

41 λεπτά ago

Βενετία: Ακτιβιστές έριξαν λάσπη με πυροσβεστήρες στην πρόσοψη του Αγίου Μάρκου

Λάσπη στην πρόσοψη της βασιλικής εκκλησίας του Αγίου Μάρκου στη Βενετία έριξαν ακτιβιστές. Συγκεκριμένα, έξι…

3 ώρες ago

Σε απεργία οι εργαζόμενοι της Washington Post

Μην διαβάζετε περιεχόμενο της Post σήμερα!». H συνδικαλιστική ένωση των εργαζομένων της Washington Post κάλεσε…

5 ώρες ago

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείξει πόσο γρήγορα γερνάνε το όργανα του σώματος

Η εξέταση αίματος αυτή αφορά τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών στο αίμα που μπορεί να δείχνουν…

5 ώρες ago

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη στο Ρέντη – Στην εντατική ο αστυνομικός

Μεγάλη επιχείρηση έχει ξεκινήσει η ΕΛ.ΑΣ. έξω από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη, με…

5 ώρες ago

Νετανιάχου: Εάν η Χεζμπολάχ πάει σε πόλεμο με το Ισραήλ, η Βηρυτός θα μετατραπεί σε Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι εάν η σιιτική ισλαμιστική οργάνωση του…

5 ώρες ago