σύμπτωμα-αλτσχάιμερ-φαίνεται-στο-παρ-673144
ΥΓΕΙΑ | 10.07.2022 | 16:00

Σύμπτωμα Αλτσχάιμερ φαίνεται στο παρκάρισμα! Τι συμβαίνει με τους ασθενείς που οδηγούν

Αυτήν τη στιγμή, περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με άνοια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και κάθε τρία δευτερόλεπτα διαγιγνώσκεται ένα νέο κρούσμα.

Το Αλτσχάιμερ προκαλεί τόσο γνωστικά όσο και σωματικά συμπτώματα που επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, επηρεάζοντας τελικά κάθε τομέα της ζωής του ασθενούς. Τώρα, οι ειδικοί αυξάνουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με μια συγκεκριμένη αλλαγή, που είναι τόσο σωματική όσο και γνωστική, και μπορεί να αποκαλυφθεί, όταν κάποιο άτομο με άνοια παρκάρει το αυτοκίνητό του.

Τα πρώτα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ συχνά περνούν απαρατήρητα

Ακόμη και στα πρώτα της στάδια, η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστεί με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τη δρ. Verna Porter, νευρολόγο και διευθύντρια του τμήματος Άνοιας, Αλτσχάιμερ και Νευρογνωστικών Διαταραχών στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John’s στην Καλιφόρνια, η επιδείνωση των γνωστικών προβλημάτων είναι συνήθως από τα πιο ευδιάκριτα συμπτώματα της νόσου. “Η άνοια χαρακτηρίζεται από έντονη, επίμονη και αναπηρική μείωση δύο, ή περισσότερων διανοητικών ικανοτήτων, όπως η μνήμη, η γλωσσική επικοινωνία, η κρίση και η γενική λογική, που παρεμβαίνουν και διαταράσσουν σημαντικά τις κανονικές καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών”.

Αν και ο καθένας μπορεί να εμφανίσει ήπιες αλλαγές στην μνήμη ως φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, η νευρολόγος λέει ότι αυτό διαφέρει πολύ από την άνοια. Όταν φταίει η φυσιολογική γήρανση, “τα κενά μνήμης έχουν μικρό αντίκτυπο στην καθημερινότητά σας ή στην ικανότητά σας να συνεχίσετε τις συνηθισμένες δουλειές, εργασίες και ρουτίνες που αποτελούν την καθημερινή μας ζωή”.

Εάν παρατηρήσετε αυτό κατά το παρκάρισμα του αυτοκινήτου, κάντε εξετάσεις για Αλτσχάιμερ

Μια αξιοσημείωτη γνωστική αλλαγή που είναι κοινή μεταξύ των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ ή σχετικές μορφές άνοιας είναι η δυσκολία στην οπτικοχωρική επεξεργασία. Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται όταν ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να επεξεργαστεί πληροφορίες σχετικά με τρισδιάστατα αντικείμενα και να ερμηνεύσει τις χωρικές σχέσεις. Όταν αυτός ο τύπος επεξεργασίας είναι εξασθενημένος, γίνεται δύσκολο να προσανατολιστούμε στο περιβάλλον μας και να κρίνουμε πόσο μακριά βρίσκονται τα αντικείμενα. Η εξασθενημένη οπτικοχωρική επεξεργασία μπορεί να κάνει δύσκολο το παρκάρισμα του αυτοκινήτου, ακόμη και στα πρώτα στάδια της νόσου.

Τι ακριβώς συμβαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς

Πολλοί άνθρωποι με άνοια βιώνουν αλλαγές στην όρασή τους. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και όταν τα μάτια ενός ατόμου είναι ακόμα οργανικά υγιή, η όρασή του μπορεί να επηρεαστεί, εάν ο εγκέφαλος έχει υποστεί βλάβη.

Διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου επεξεργάζονται διαφορετικούς τύπους πληροφοριών. Οι ινιακοί λοβοί στο πίσω μέρος του εγκεφάλου επεξεργάζονται οπτικές πληροφορίες. Εάν οι ινιακοί λοβοί καταστραφούν, το άτομο μπορεί να δυσκολεύεται να αντιληφθεί τι βλέπει μπροστά του. Αυτό προκαλεί λανθασμένες αντιλήψεις.

Προσθέτουν ότι ο κροταφικός και ο βρεγματικός λοβός του εγκεφάλου εμπλέκονται επίσης στην εκτίμηση των αποστάσεων (καθώς και στην αναγνώριση προσώπων και αντικειμένων), που σημαίνει ότι μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές με την οπτικοχωρική αντίληψη, εάν αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου καταστραφούν.

Η οδήγηση αποτελεί κορυφαία ανησυχία για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Οι ειδικοί λένε ότι εάν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε συμπτώματα άνοιας, όπως μια πρόσφατη δυσκολία με το παρκάρισμα του αυτοκινήτου, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε αμέσως την οδήγησή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ίδιες αλλαγές που επηρεάζουν την ικανότητά σας να παρκάρετε μπορεί επίσης να σας θέσουν σε κίνδυνο ενώ βρίσκεστε στο δρόμο. Η δρ. Porter λέει ότι η οπτικοχωρική έκπτωση και η κακή ταχύτητα αντίδρασης μπορεί να αρχίσουν να εκδηλώνονται σχετικά νωρίς στη νόσο. Αυτό σημαίνει, ότι μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος, ακόμη και αν δεν υπάρχουν άλλα αξιοσημείωτα συμπτώματα Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, ορισμένα άτομα με Αλτσχάιμερ μπορεί να συνεχίσουν να οδηγούν αρκεί να αξιολογούνται συχνά από τον γιατρό τους. Η διάγνωση της άνοιας μπορεί να μην σημαίνει ότι ένα άτομο δεν μπορεί πλέον να οδηγεί με ασφάλεια. Στα πρώιμα στάδια της άνοιας, ορισμένα άτομα —αν και όχι όλα— μπορεί να εξακολουθούν να έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες για ασφαλή οδήγηση.

Κατά βάση η άνοια είναι προοδευτική νόσος, πράγμα που σημαίνει ότι συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης, ο οπτικοχωρικός αποπροσανατολισμός και η μειωμένη γνωστική λειτουργία θα επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι δεξιότητες οδήγησης ενός ατόμου θα μειωθούν και, τελικά, θα πρέπει να σταματήσει να οδηγεί.

Επειδή όσοι πάσχουν από Αλτσχάιμερ συχνά αγνοούν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους, είναι σημαντικό για άλλους να συμμετέχουν σε αυτήν την απόφαση. Οι οικογένειες και οι φροντιστές μπορεί να χρειαστεί να επέμβουν, όταν τα συμπτώματα του ασθενούς αποτελούν πολύ μεγάλο κίνδυνο στην οδήγηση στο δρόμο.