σύγχυση-με-το-astrazeneca-τι-λένε-οι-ειδικοί-για-843878
ΥΓΕΙΑ | 15.06.2021 | 11:33

Σύγχυση με το AstraZeneca: Τι λένε οι ειδικοί για τη β’ δόση του εμβολίου

Η χθεσινή απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να βάλει «φρένο» στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 60 δημιουργεί σύγχυση κι αναστάτωση σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με αυτό.

Αν και η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, επισήμανε ότι παραμένει η σύσταση να γίνεται η δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο, με την εξαίρεση όσων έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες (θρόμβωση με θρομβοπενία), δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά που μάλλον είναι δικαιολογημένα.

Τι απαντούν, όμως, οι ειδικοί γι’ αυτήν την απόφαση και ειδικότερα για τη δεύτερη δόση του εμβολίου;

Παναγιωτόπουλος: «Όχι σε διαφορετικό εμβόλιο και για τον κίνδυνο της νόσου»

«Δεν συνίσταται η επιλογή διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση της AstraZeneca», είπε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος και συνέχισε: «Οι συστάσεις που γίνονται δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον κίνδυνο του εμβολίου, αλλά και με τον κίνδυνο της νόσου».

«Ξέρουμε ότι παρουσιάζει αυτήν την πολύ σπάνια παρενέργεια. Βάζουμε όμως στη ζυγαριά τον κίνδυνο από τον covid και τον σπάνιο κίνδυνο παρενέργειας» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι τους μήνες που πέρασαν σώθηκαν δεκάδες ζωές λόγω του εμβολίου.

Εκτίμησε δε ότι το όφελος από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι η ταχύτητα σε σχέση με την επιλογή ενός άλλου σκευάσματος. «Για τη δεύτερη δόση δεν είναι ξεκαθαρισμένο ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα με άλλο σκεύασμα» εξήγησε και ζήτησε να έχουμε στο μυαλό μας χώρο για αλλαγή των επιστημονικών δεδομένων.

Παγώνη: Εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιαστούν προβλήματα στη δεύτερη δόση

Η Ματίνα Παγώνη ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca.

«Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες, να βγει η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και να δώσει σαφείς διευκρινήσεις για να σταματήσει όλο αυτό το αλαλούμ» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα».

Εξήγησε πάντως ότι «όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση».

Έκανε, δε, γνωστό ότι 470.000 άνθρωποι θα κάνουν τη δεύτερη δόση της AstraZeneca και ότι μόνο μια χώρα ανά τον κόσμο κάνει διαφορετικό δεύτερο εμβόλιο.

Γκάγκα: Μόλις 0,3 στο εκατομμύριο να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα μετά τη β’ δόση

«Αυτό που λέει η Επιτροπή είναι να κάνουν τη δεύτερη δόση όσοι έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca γιατί αυτό που έχουμε δει διεθνώς είναι ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με τη δεύτερη δόση», είπε η πνευμονολόγος, Διευθύντρια της 7ης Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, στην ΕΡΤ.

Στη συνέχεια η κα. Γκάγκα μίλησε με αριθμούς, τονίζοντας πως το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί κάποιο περιστατικό μετά τη δεύτερη δόση είναι μόλις 0,3 στο εκατομμύριο.

«Τα περιστατικά που συμβαίνουν μετά την πρώτη δόση και είναι π.χ. δεκατρία στο εκατομμύριο, γίνονται 0,3 στη δεύτερη δόση. Άρα είναι πολύ σπάνιο. Η σύσταση δεν είναι μην κάνετε τη δεύτερη δόση, η σύσταση είναι κάνετε τη δεύτερη δόση. Δεν θα κάνουμε νέες δόσεις στους νεότερους ανθρώπους για πρώτη φορά», είπε χαρακτηριστικά.

Βατόπουλος: Οι κάτω των 60 που έχουν κλείσει ραντεβού για AstraZeneca να το αλλάξουν

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξήγησε πως η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετίζεται μεταξύ άλλων με την πορεία της πανδημίας, άρα την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τον ιό και στη συνέχεια να νοσήσει βαριά, αλλά και με την διαθεσιμότητα των εμβολίων.

«Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι πλέον συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, επισήμανε ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, και συγκεκριμένα 1 προς 150.000. «Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», επισήμανε. Πρόσθεσε δε ότι την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός.

Αναφορικά με όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση με AstraZeneca o κ.Βατόπουλος συνέστησε να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο εμβόλιο, ενώ για όσους κάτω των 60 ετών έχουν κλείσει ραντεβού με AstraZeneca, αλλά δεν το έχουν κάνει ακόμη είπε πως πρέπει να το αλλάξουν. Όσο για το λεγόμενο «mix and match», δηλαδή τον συνδυασμό εμβολίων, ο κ.Βατόπουλος εμφανίστηκε ακόμη επιφυλακτικός καθώς όπως είπε είναι ακόμη υπό μελέτη και δεν έχει προκύψει η επιθυμητή ανοσιακή απάντηση.

Ζαούτης: Η απόφαση στηρίζεται στα δεδομένα και την εξέλιξη

Στα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη στηρίζεται η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όπως είπε ο καθηγητής Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Θεοκλής Ζαούτης.

«Στηρίζεται στα δεδομένα και την εξέλιξη», ανέφερε σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση της Επιτροπής ο κ. Ζαούτης στο Mega. «Εξελίσσεται συνέχεια η νόσηση και τα δεδομένα κι αυτές οι αποφάσεις έχουν κάνει με τα νέα δεδομένα και την εξέλιξη της νόσησης», πρόσθεσε.

«Οι παρενέργειες παραμένουν σπάνιες. Το ρίσκο να πάθει κάποιος θρόμβωση όταν είναι καπνιστής είναι πολλαπλές φορές περισσότερες από το εμβόλιο. Υπάρχει η παρενέργεια, αλλά η νόσος Covid -19 φτάνει κοντά στο 20% να πάθει θρόμβωση. Το ισοζύγιο έχει αλλάξει κι έτσι πάρθηκε αυτή η απόφαση», τόνισε.