στρεπτόκοκκος-tο-κύμα-επεκτείνεται-752361
ΥΓΕΙΑ | 15.12.2022 | 19:34

Στρεπτόκοκκος: Tο «κύμα» επεκτείνεται στην Ευρώπη

«Σαρώνει» τις ΗΠΑ το θανατηφόρο κύμα λοιμώξεων στρεπτόκοκκου Α, ενώ την ίδια ώρα και η Ευρώπη φαίνεται να επηρεάζεται καθώς μόνο στην Βρετανία περισσότερα από 12 παιδιά πέθαναν από την επικίνδυνη βακτηριακή λοίμωξη.

Στις ΗΠΑ έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» καθώς παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αύξηση των κρουσμάτων από την ασθένεια, στα νοσοκομεία Παίδων στην Αριζόνα, Κολοράντο, Τέξας, Ουάσιγκτον και Δυτική Βιρτζίνια.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που επικρατεί στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας και στο οποίο έχουν καταγραφεί ήδη τέσσερις φορές περισσότεροι ασθενείς σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Τουλάχιστον δυο παιδιά έχουν πεθάνει στο Κολοράντο, από τον Νοέμβριο, ενώ στην Ουάσιγκτον ένας έφηβος έπαθε σήψη από τον στρεπτόκοκκο και αμέσως διασωληνώθηκε σε αναπνευστήρα.

Η έξαρση στις λοιμώξεις στρεπτόκοκκού Α, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «ήπιες», οφείλονται στα lockdown που υπήρξαν και τα οποία στέρησαν από τα παιδιά την έκθεση στον ήλιο αλλά και σε άλλα μικρόβια, αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό τους.

Η Βρετανία που ακολουθεί τα χνάρια των ΗΠΑ στις λοιμώξεις αναφέρει ότι ήδη έχουν υπάρξει 16 θάνατοι, ενώ το πρόβλημα επεκτείνεται τόσο σε Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία όπου καταγράφονται επίσης ανοδικές τάσεις στις λοιμώξεις. Σημειώνεται ότι τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου Α μπορούν να προκαλέσουν χιλιάδες λοιμώξεις, όπως κηρίο, οστρακιά και στρεπτόκοκκο στο λαιμό.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων είναι σχετικά ήπιες, μερικές φορές τα βακτήρια μπορούν, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσουν επεμβατικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS), μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή.

Δύο από τις πιο σοβαρές, αλλά σπάνιες, μορφές αυτής της διεισδυτικής νόσου είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το σύνδρομο του στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ.

Το σύνδρομο σοκ μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση, ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων και θάνατο.

Ο Τζέιμς Βερσάλοβιτς, επικεφαλής παθολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας, είπε στο NBC News ότι τα κρούσματα που είχαν ήταν «πέρα από το συνηθισμένο, στρεπτόκοκκος στο λαιμό».

Το νοσοκομείο του κατέγραψε περίπου 60 περιπτώσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Αν και ο αριθμός αυτός φαίνεται χαμηλός, είναι τέσσερις φορές υψηλότερος από τους μόλις 15, που αναφέρθηκαν για μόλυνση την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη καταγράψει έως και πέντε φορές περισσότερες μολύνσεις από ό,τι κατά την τελευταία κακή χρονιά του, με 169 παιδιά κάτω των 14 ετών να έχουν διαγνωστεί από τον Σεπτέμβριο.

Οι υγειονομικές αρχές στη χώρα αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών φέτος είναι ασυνήθιστα υψηλός.

Κηρύσσοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξανόμενες μολύνσεις στην Ευρώπη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι μόνο ορισμένες χώρες αναφέρουν κρούσματα – που σημαίνει ότι η αύξηση μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι η αύξηση έρχεται μετά από μια «περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα κρούσματα στρεπτόκοκκου Α συνήθως κορυφώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης, με αύξηση των μολύνσεων από iGAS κάθε τρία έως τέσσερα χρόνια.

Τα lockdown όμως, οι μάσκες προσώπου και άλλοι περιορισμοί λόγω της πανδημίας πιθανότατα να έχουν διαταράξει αυτόν τον κύκλο, φοβούνται οι ειδικοί.

Όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι και οι ΗΠΑ υποφέρουν από έλλειψη αμοξικιλλίνης – ένα παιδικό αντιβιοτικό πρώτης γραμμής που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του στρεπτόκοκκου Α.