Categories: Υγεία

Στρεπτόκοκκος: Έξαρση κρουσμάτων στα σχολεία-Ποια είναι τα συμπτώματα

Σε έξαρση φαίνεται πως βρίσκεται ο στρεπτόκοκκος Α σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό οφείλεται στην παρατεταμένη καραντίνα των δύο περασμένων ετών, η οποία άλλωστε οδήγησε και σε αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.

Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Παρότι οι μολύνσεις με iGAS εξακολουθούν να είναι ασυνήθιστες, παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο αύξηση των κρουσμάτων πέρα από τα αναμενόμενα επίπεδα, με βάση τις καταγραφές πρo της πανδημίας COVID-19.Η αύξηση αφορά κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και δυστυχώς, καταγράφηκε μικρός αριθμός θανάτων.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Ωστόσο υπάρχουν κάποια εμβόλια υπό μελέτη εναντί του βακτηρίου.

Ποιες λοιμώξεις προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.

Τι είναι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α;

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Τα βασικά συμπτώματα-Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Δείτε τα βασικά συμπτώματα του στρεπτόκοκκου Α, όπως τα αναφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS):

  • Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη όπως: υψηλός πυρετός, πρησμένοι λεμφαδένες, έντονοι μυϊκοί πόνοι
  • Πονόλαιμος, ερεθισμένες ή πυώδεις αμυγδαλές και δυσκολία στην κατάποση
  • Εξάνθημα που δίνει μια τραχιά αίσθηση στο δέρμα
  • Ναυτία ή εμετός

Σύμφωνα με το ΕΟΔΥ, εάν ο πυρετός επιμένει, ή εάν συνοδεύεται κάποιο εξάνθημα, τότε θα πρέπει να πάτε άμεσα το παιδί σας στο γιατρό. Το ίδιο ισχύει και για πόνο στο λαιμό, ιδίως όταν το παιδί καταπίνει.

Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεων;

Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου και βρίσκεται σε εγρήγορση για την έγκαιρη ανίχνευση ανάλογων περιστατικών στη χώρα μας.

Comments are closed.


Recent Posts

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελλάδα του Μητσοτάκη στις χειρότερες χώρες της ΕΕ στα εργατικά ατυχήματα

«Η Ελλάδα του Μητσοτάκη, χωρίς Επιθεώρηση Εργασίας και εργασιακές σχέσεις είναι στις χειρότερες χώρες της ΕΕ στα εργατικά ατυχήματα» τονίζει…

6 λεπτά ago

Μαραντζίδης: Από τα «πατάρια» του αντικομμουνισμού στον πρωινό καφέ του Τσίπρα

Γράφει ο Παναγιώτης Μίχος Ο όμορφος πολυχώρος στον πρώτο όροφο της οδού Ιπποκράτους, στον αριθμό 118, «ασφυκτιούσε» από κόσμο και…

11 λεπτά ago

Περιοδεία στην Κρήτη για τον Μητσοτάκη

Από την Κρήτη, όπως και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ξεκινά την προεκλογική μάχη ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή…

19 λεπτά ago

ΔΥΠΑ: Τελευταίες μέρες για την ενεργοποίηση των επιταγών θεάτρου

Την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, λήγει το Πρόγραμμα Χορήγησης Επιταγών Θεάματος 2022-2023 της ΔΥΠΑ και οι δικαιούχοι θα πρέπει να…

27 λεπτά ago

Κλειστά τα εμπορικά κέντρα σε περιοχές της χώρας για τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας, με τη σύμφωνη γνώμη των Εμπορικών Συλλόγων των Θεσσαλικών Νομών, αποφάσισε…

27 λεπτά ago

Survivor: Έκπληξη ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση

Aγώνας επάθλου ήταν ο χθεσινος για τους παίκτες του Survivor All Star. Τη νίκη, μετά από έναν αγώνα γεμάτο ένταση…

31 λεπτά ago