στο-κόκκινο-οι-μεθ-πόσες-κλίνες-είνα-835718
ΥΓΕΙΑ | 09.11.2020 | 23:26

Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ: Πόσες κλίνες είναι καλυμμένες και πόσες ελεύθερες

Αφόρητες πιέσεις ασκούνται στο εθνικό σύστημα υγείας, καθώς η ραγδαία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και των διασωληνωμένων, έχει οδηγήσει σε κάλυψη των κλινών ΜΕΘ σε ποσοστό 63,7% σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 436 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού που υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία, έχουν καλυφθεί ήδη οι 278, αφήνοντας κενές μόλις 158.

Αναλυτικά, στην Αττική από τις 164 είναι καλυμμένες οι 109 κλινες ΜΕΘ Covid και κενές οι 55. Δηλαδή σε ποσοστό 66,4% οι ΜΕΘ στην πρωτεύουσα είναι κατειλημμένες.

Χειρότερη είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, όπου μόλις το 24,6% των κλινών ΜΕΘ για τον κορωνοϊό είναι «ελεύθερες». Από τις 118 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει η Θεσσαλονίκη, οι 89 είναι καλυμμένες και μόλις οι 29 κενές.

Στο μεταξύ, ως νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19 λειτουργεί πλέον, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, το «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης, το οποίο ήδη έχει εκκενωθεί από τους άλλους ασθενείς που είτε πήραν εξιτήριο είτε μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, Οδυσσέας Κατσάκας, το νοσοκομείο δεν θα εφημερεύει πλέον αλλά θα δέχεται 24 ώρες το 24ωρο ασθενείς με Covid-19 που χρήζουν νοσηλείας και οι οποίοι δεν μπορούν να νοσηλευτούν σε άλλα νοσοκομεία, λόγω πληρότητας των κλινών.

Το νοσοκομείο Άγιος Παύλος διαθέτει συνολικά 93 κλίνες για ασθενείς με Covid-19, στη μία εκ των οποίων υπάρχει δυνατότητα να μπορεί ο νοσηλευόμενος να κάνει αιμοκάθαρση εφόσον είναι αιμοκαθαιρόμενος, και 8 κλίνες ΜΕΘ. Προς το παρόν είναι κατειλημμένες οι 40 εκ των 93 κλινών και 7 εκ των 8 κλινών ΜΕΘ.

Το μοναδικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης το οποίο δεν νοσηλεύει ασθενείς με Covid-19 είναι το αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο, το οποίο διαθέτει 8 κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες νοσηλεύονται και ογκολογικοί αλλά και άλλοι ασθενείς, οι οποίοι δεν νοσούν από κορωνοϊό. Οι ογκολογικοί ασθενείς που νοσούν από Covid-19 νοσηλεύονται σε άλλα νοσοκομεία.