σπλαχνικό-λίπος-τι-είναι-πώς-μετριέτα-1067700
ΥΓΕΙΑ | 08.09.2022 | 11:28

Σπλαχνικό λίπος: Τι είναι, πώς μετριέται και πώς υποχωρεί

Αν και το σπλαχνικό λίπος δεν συζητείται αρκετά, είναι ένα κρυφό ζήτημα υγείας που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και άλλα.

Σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος, το οποίο μπορείτε να δείτε και να ψηλαφίσετε, το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται βαθιά στην κοιλιά και περιβάλλει τα ζωτικά όργανα. Έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν λίπος εκεί. Οποιοσδήποτε, από την εφηβεία του έως τα βαθιά γεράματα μπορεί να έχει σπλαχνικό λίπος και είναι σημαντικό να το χάσει για να διατηρήσει τη συνολική υγεία του.

Ο δρ. Hector Perez, γενικός και βαριατρικός χειρουργός από το συμβούλιο της Bariatric Journal, έχει ορισμένες συμβουλές για πώς να χάσετε το σπλαχνικό λίπος, ειδικά μετά τα 60 που η απώλεια βάρους γίνεται αρκετά δύσκολη.

Τι είναι το σπλαχνικό λίπος

Το σπλαχνικό λίπος είναι γνωστό ως «κρυμμένο λίπος» που αποθηκεύεται βαθιά μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα, τυλιγμένο γύρω από ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, του παγκρέατος και των εντέρων. Σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, το σπλαχνικό λίπος δεν φαίνεται. Το να έχει ή να κουβαλάει πολύ σπλαχνικό λίπος κανείς είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία του. Αυτός ο τύπος λίπους έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για αρκετές χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Πώς να μετρήσετε το σπλαχνικό λίπος

Δεδομένου ότι το σπλαχνικό λίπος δεν μπορεί να φανεί ή να το ακουμπήσετε, είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί εάν και πόσο έχετε. Ένας τρόπος για να το διαπιστώσετε είναι μέσω εξετάσεων απεικόνισης, όπως αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Ένας άλλος τρόπος για να υπολογίσετε την ποσότητα του σπλαχνικού λίπους που έχετε είναι μετρώντας την περίμετρο της μέσης σας. Όσοι έχουν περίμετρο μέσης 100 cm ή περισσότερο για τους άνδρες και 90 cm ή περισσότερο για τις γυναίκες θεωρούνται ότι έχουν υπερβολικό σπλαχνικό λίπος και κινδυνεύετε να αναπτύξετε προβλήματα υγείας εξαιτίας του.

Μπορείτε επίσης να υπολογίσετε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) για να προσδιορίσετε εάν έχετε πολύ σπλαχνικό λίπος. Ένας ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερος εμπίπτει στο πλαίσιο της παχυσαρκίας, κάτι που είναι ένα βασικό σημάδι ότι μπορεί να κουβαλάτε πάρα πολύ σπλαχνικό λίπος.

Πώς να ξέρετε πότε χάνετε σπλαχνικό λίπος

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παραπάνω μεθόδους και για να μάθετε εάν χάνετε σπλαχνικό λίπος. Η απώλεια έστω και μικρής ποσότητας βάρους μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του σπλαχνικού λίπους και στη βελτίωση της συνολικής υγείας. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, στοχεύστε να το πετύχετε σταδιακά κάνοντας μικρές, βιώσιμες αλλαγές στη διατροφή σας και στη ρουτίνα άσκησής σας. Και φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Κάντε 30 λεπτά άσκησης την ημέρα

Φροντίστε να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, ή κολύμπι. Μπορείτε ακόμη και να χωρίσετε την άσκησή σας σε μικρότερα “παράθυρα” διάρκειας 10 λεπτών έκαστο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αν αυτό είναι πιο εύκολο για εσάς. Απλώς να θυμάστε ότι οποιαδήποτε ποσότητα άσκησης είναι καλύτερη από καμία.

Ασκήσεις που αυξάνουν τον καρδιακό σας ρυθμό και σας κάνουν να ιδρώνετε σας βοηθούν και να χάσετε βάρος γενικά, τόσο σπλαχνικό λίπος όσο και το λίπος κάτω από το δέρμα σας. Η αερόβια άσκηση καίει θερμίδες και σας βοηθά να μειώσετε το συνολικό σωματικό λίπος, ειδικά εάν κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας ταυτόχρονα.

Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε το σπλαχνικό λίπος καθώς μεγαλώνετε είναι να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό περιλαμβάνει την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση. Ξεκινήστε να ενσωματώνετε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας και σταματήστε να καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζαχαρούχα ποτά και υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ.

Διαχειριστείτε το στρες

Εάν αισθάνεστε άγχος, ο οργανισμός είναι πιθανό να απελευθερώνει κορτιζόλη (γνωστή και ως ορμόνη του στρες) στην κυκλοφορία του αίματος. Αν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αύξησης της κορτιζόλης και των αυξημένων ποσοτήτων σπλαχνικού λίπους.

Μειώστε το αλκοόλ

Έρευνες δείχνουν ότι αν πίνετε πολύ αλκοόλ, μπορεί να έχετε περισσότερο λίπος στην κοιλιά από ό,τι όσοι πίνουν αλκοόλ μόνο περιστασιακά.

Κοιμηθείτε 7-9 ώρες τη νύχτα

Ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για καλή υγεία. Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να αυξήσει την παραγωγικότητα. Όσον αφορά το λίπος στην κοιλιά και την απώλεια βάρους, ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει τη γκρελίνη και την λεπτίνη, τις ορμόνες που διεγείρουν την όρεξη.

Πηγή: iatropedia

Tags: