Categories: Υγεία

ΣΟΚ: Βρέθηκαν χημικά σε σοκολάτες! Μπορεί να προκαλέσουν μέχρι & εγκεφαλική βλάβη -Ποιες είναι (λίστα)

Έρευνα σοκ για τις σοκολάτες βλέπει το φως της δημοσιότητας!

Και μάλιστα, όσοι πιστεύατε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι η πιο υγιεινή επιλογή, μια πρόσφατη μελέτη της Consumer Reports (CR) μάλλον θα σας απογοητεύσει καθώς αποδείχθηκε ότι ορισμένες περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως μόλυβδο και κάδμιο, όπως αναφέρει το CNCB.

Για τη μελέτη, η CR εξέτασε στις ΗΠΑ 28 μαύρες σοκολάτες για να μετρήσει τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων που περιέχουν. Μόλυβδος και κάδμιο ανιχνεύθηκαν σε όλα τα προϊόντα, σύμφωνα με το CNCB!

Για να προσδιορίσει ποιες σοκολάτες ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, η CR χρησιμοποίησε το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο δόσης της Καλιφόρνια (MADL) για το μόλυβδο και το κάδμιο ως βάση. Οποιοδήποτε προϊόν με ποσοστό άνω του 100% για οποιαδήποτε χημική ουσία υπερβαίνει το MADL. (σ.σ. Η Πρόταση 65 είναι η ονομασία ενός νόμου της Καλιφόρνια που θεσπίστηκε το 1986 για να βοηθήσει τους Καλιφορνέζους στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χρήση, την κατανάλωση ή την έκθεσή τους σε χημικές ουσίες που μπορεί να τους βλάψουν. Η επίσημη ονομασία της Πρότασης 65 είναι ο νόμος για την επιβολή του ασφαλούς πόσιμου νερού και των τοξικών ουσιών του 1986).

5 μάρκες των οποίων η σοκολάτα μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα μολύβδου, καδμίου

Trader Joe’s: Μαύρη σοκολάτα με 72% κακάο (192% MADL μολύβδου) και The Dark Chocolate Lover’s Chocolate 85% κακάο (127% MADL μολύβδου, 229% MADL καδμίου)

Hershey’s: Special Dark Mildly Sweet Chocolate (265% MADL μολύβδου)

Lindt: Μαύρη Σοκολάτα Excellence
85% κακάο (166% MADL μολύβδου) και Excellence Dark Chocolate 70% Κακάο (116% MADL μολύβδου)

Godiva: Signature Dark Chocolate 72% κακάο (146% MADL μολύβδου)

Dove: Promises Deeper Dark Chocolate 70% κακάο (112% MADL καδμίου)

Η έκθεση χαμηλού επιπέδου σε μόλυβδο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις γνωστικές ικανότητες των παιδιών, σύμφωνα με τον Δρ Fred Henretig, ανώτερο τοξικολόγο στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας.

Και η έκθεση σε υψηλά επίπεδα μολύβδου μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, αναιμία και νεφρική ή εγκεφαλική βλάβη, επηρεάζοντας τα παιδιά περισσότερο από τους ενήλικες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Επιπλέον, «όταν καταναλωθεί το κάδμιο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να ερεθίσει σοβαρά το στομάχι και να προκαλέσει εμετό και διάρροια», αναφέρει η έκθεση.

Έχουν υποβληθεί αρκετές αγωγές κατά ορισμένων brands σοκολάτας, συμπεριλαμβανομένων των Trader Joe’s και Hershey’s – με τους καταναλωτές στια ΗΠΑ να ισχυρίζονται ότι παραπλανήθηκαν και τέθηκαν σε κίνδυνο λόγω της περιεκτικότητας των προϊόντων σε βαρέα μέταλλα.

Οι Alter Eco, Endangered Species, Theo και Trader Joe’s δεν απάντησαν στην αναφορά από το Consumer Reports.

Τα αποτελέσματα της μελέτης Consumer Reports δείχνουν ότι ενώ η παρουσία βαρέων μετάλλων στη μαύρη σοκολάτα είναι συνηθισμένη, δεν είναι πάντα στα επίπεδα που ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Για παράδειγμα, μάρκες όπως η Taza Chocolate και η Ghiradelli αναφέρονται στη μελέτη ως «ασφαλείς επιλογές», επειδή τα επίπεδα μολύβδου και καδμίου πέφτουν κάτω από το μέτρο MADL της Καλιφόρνια.

Όπως αναφέρει το CNCB, οι καταναλωτές θα πρέπει να προτιμούν μαύρες σοκολάτες που έχουν χαμηλά ποσοστά κακάο και να προσέχουν τη συνολική κατανάλωση σοκολάτας.

Comments are closed.


Recent Posts

Βατικανό: Παραιτήθηκε ηγετικό μέλος από την επιτροπή για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο ιερέας Χανς Ζέλνερ, ένα από τα ηγετικά στελέχη της Επιτροπής του Βατικανού που διερευνά υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ανακοίνωσε σήμερα (29/3) ότι παραιτήθηκε από την Επιτροπή…

2 ώρες ago

Αντιδρούν οι Ρομά για τον «αποκλεισμό» από το επίδομα παιδιού

Οι Ρομά που ζουν στην Ελλάδα αντιδρούν στο μέτρο που εφαρμόστηκε με την σύνδεση της υποχρεωτικότητας της εκπαίδευσης και της…

2 ώρες ago

Survivor – Ηλίας Γκότσης: «Αν μιλούσα στο αεροπλάνο για την Ελλάδα θα ήταν και άλλοι»

Ο Ηλίας Γκότσης έπειτα από την αποβολή του από το Survivor All Star βρίσκεται στην Ελλάδα. Οι δυο παίκτες παραβίασαν…

2 ώρες ago

Στο Hall of Fame της Premier League Φέργκιουσον και Βενγκέρ

Η Premier League επισημοποίησε αυτήν την Τετάρτη (29/3) την ένταξη των θρυλικών Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και Αρσέν Βενγκέρ στο Hall…

2 ώρες ago

Έφη Σαρρή: Φυσικά και κάνω πλαστικές, πώς αλλιώς θα διατηρηθεί ένας άνθρωπος 82 ετών;

Η Έφη Σαρρή, σε συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε για την ηλικία της αλλά και την προσωπική της ζωή. Σε ερώτηση…

2 ώρες ago

Η αντίδραση του Ολυμπιακού στις δηλώσεις Γουέμπερ: «Εμεινε 2 μήνες στην ομάδα και λέει πως του χρωστούσαμε 3»

Ο Μπριάντε Γουέμπερ αναφέρθηκε στο διάστημα στο οποίο φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα και η αλήθεια είναι πως οι δηλώσεις του…

2 ώρες ago